جوزا 29, 1397 13:00 Asia/Kabul
  • بانوی امدادگر، شهید راه بازگشت

این برناه به مناسبت شهادت بانوی امدادگر فلسطینی رزان اشرف ال‌نجار که این روزها به نماد مبارزه با ظلم و ستم و اشغالگری رژیم صهیونیستی تبدیل شده ، تهیه شده است.

بانوی امدادگر فلسطینی و شهید حق بازگشت، این روزها به نماد مبارزه با ظلم و ستم و اشغالگری رژیم صهیونیستی تبدیل شده استنامش «رزان اشرف النجار» است، ۲۱ سال بیشتر سن ندارد و به تازگی طعم مادر بودن را چشیده، اما احساس مسئولیت در برابر جامعه و مردمش او را به آنجا کشاند که داوطلبانه لباس رزم خود، یعنی  روپوش سفید پرستاریش را بر تن کرد و چشمش را بر زیبایی‌های مادرانه بست و قدم در راهی گذاشت که بازگشت از آن را کسی نمی‌داند.

رزان اشرف النجار

رزان ۲۱ ساله، پرستار بود. این بانوی امداد رسان در شهر «خزاعه» در جنوب غزه و در نزدیکی مرز فلسطین اشغالی ساکن بود. پدر وی یک فروشگاه قطعات موتورسیکلت داشت که در حملات صهیونیست‌ها به نوار غزه در سال 2014 به کلی تخریب شد. او بزرگترین فرزند خانواده‌ای 8 نفره بود. رزان النجار به مدت دو سال دوره‌های پزشکی را در بیمارستانی در خان یونس گذرانده بود.79 روز از آغاز فعالیت بشردوستانه‌اش به عنوان امدادگر داوطلب می‌گذشت. روز جمعه در جریان دهمین هفته از امدادرسانی به شهروندان شرکت کننده در تظاهرات بازگشت در شرق خان یونس در جنوب نوار غزه، به ضرب گلوله نظامیان صهیونیست به شهادت رسید. رزان پیش از این نیز چندین بار در نتیجه استنشاق گازهای اشک‌آور مصدوم شده بود، اما این اتفاقات باعث نشد وی از عزم خود برای مبارزه با اشغالگران صهیونیستی و تاکید بر حق بازگشت آوارگان به فلسطین دست بردارد.

او تنها یکی از ده‌ها کشته  تظاهرات بزرگ بازگشت به سرزمین‌های اشغالی بود.
راهپیمایی مسالمت آمیز «حق بازگشت» فلسطینی ها از 30 مارس (10 فروردین97) آغاز و تاکنون ادامه دارد و نظامیان رژیم صهیونیستی با سرکوب آن تاکنون صدها تن از فلسطینینیان را شهید و  زخمی کرده اند. هدف مردم فلسطین تاکید بر قطعنامه 194 شورای امنیت سازمان ملل است که در بند 11 آن حق بازگشت آوارگان فلسطینی به سرزمین شان به رسمیت شناخته شده است.

رزان در حین امداد رسانی کشته شد. در آخرین پست فیس‌بوکی‌اش نوشته بود: «عقب نشینی نمی کنم . برمی‌گردم. مرا هدف بگیر. نترسیده‌ام. هر روز در سرزمینم خواهم بود، با آرامش و به همراه خانواده‌ام. همه با هم ادامه خواهیم داد.»

 
 

روزی که به حصار مرزی غزه می‌رود، تا کنار هم نوعانش از حق طبیعی خودشان دفاع کند، ابزار جنگ در دست نداشت، اما دستانش التیام بخش بود ، هرگاه  که بالای سر زخمیها می‌رسید و زخم‌های‌شان را درمان می‌کرد،  بودنش در آن‌جا، در آن زمانه پر از بی‌عدالتی مرهمی‌بود هم برای خودش هم برای مردمانش که دوش به دوش یکدیگر ایستاده‌اند. وی در نوار غزه با وجود خطری که زندگی وی را تهدید می کرد، در مصاحبه ای گفت: «افتخار می کنم که به عنوان یک امدادگر جوان فلسطینی جان ملت خود و خون پاک آنها را نجات می دهم.»

رزان همچنین در مصاحبه ماه گذشته خود با نیویورک تایمز تاکید کرد: «ما یک هدف داریم؛ نجات جان انسان‌ها و رساندن این پیام به گوش جهانیان که بدون تسلیحات (نیز) ما قادر به انجام هر کاری هستیم»

گلوله تک‌‌تیراندازی که به سینه رزان خورد، منجر به مرگ او شد. آخرین دقایق تلاش تیم امدادی برای زنده نگه داشتن این امدادگر مبارز در فیلم کوتاهی که با موبایل فیلمبرداری شده، در اینترنت هزاران بار دیده شده و کاربران با انتشار عکس‌های او در حال عزاداری هستند. یکی از کاربران در وصفش سرود:

شهری زتو زیر و زبر

هم بی خبر  هم  با خبر

وی از تو دل صاحب نظر

مستان  سلامت می کنند

*******

 طبق قوانین بین‌المللی امدادگران و تیم های پزشکی در هنگام درگیری‌ها از مصونیت برخوردارند؛ بر اساس قوانین بین‌المللی حمله به بیمارستان و اسلحه کشیدن روی پزشکان و پرستاران ممنوع است. اما صهیونیستها بار دیگر این قوانین را زیرپا گذاشتند. ترور یک امدادگر بدون تردید جرم علیه انسانیت و نقض بارز و آشکار کنوانسیون‌های چهارگانه ژنو 1949 و نیز ، پایمال کردن قواعد عرفی بین المللی در حوزه حمایت از پرسنل درمانی در حین مخاصمات مسلحانه است. نادیده گرفتن این قوانین بر  نگرانی های شدید از نقض مکرر قواعد حقوق بین الملل بشردوستانه توسط رژیم صهیونیستی دامن زده ، و بیم بی کیفری و عادی شدن جنایات بین المللی را موجب شده است.

به گفته سخنگوی وزارت بهداشت در غزه، رزان به همراه تیم امدادگران برای کمک به زخمی ها راهی شرق خان یونس شده بود جایی که همه آنها برای نشان دادن آن که خطر به شمار نمی آیند دستان خود را بالا برده بودند ، با این حال ، نیروهای اشغالگر بدون توجه به این مسئله، با شلیک گلوله وی را به شهادت رسانده و شمار دیگری از امدادگران را نیز زخمی کردند. این اقدام، شاهدی بر جنایت‌های رژیم اشغالگر است و بیانگر سیاست ترور سازمان‌یافته اسرائیل در کشتار مردم فلسطین است. «اسامه القواسمی» سخنگوی جنبش فتح  اظهار داشت : «شهادت رزان النجار بیانگر تفکر فاشیستی و تروریستی رژیم صهیونیستی است که بر پایه کشتار، نابودی و ظلم استوار است.»

این اقدام ددمنشانه بار دیگر نشان داد که رژیم اشغالگر به هیچ قانونی احترام نمی گذارد و از سوی دیگر بی توجهی سازمانهای بین المللی به نقض آشکار این قوانین ، امید جامعه جهانی و نهادهای بشر دوستانه را در رعایت اصول انسانی حاکم ناامید می‌کند. البته «نیکلای ملادینوف» هماهنگ کننده ویژه صلح سازمان ملل متحد در منطقه در یک واکنش دلسوزانه توصیه کرد : اسرائیل از هدف قرار دادن پزشکان و امدادگران اجتناب کند!

******************

 

و اما ، رزان اشرف یکی از هزاران زن  فلسطین است که  در راه فلسطین و آرمان‌های والایشان ایستادند و برای احقاق حقوق حقه ملت خود ایثارگری کردند و به شهادت رسیدند. . مبارزات زنان فلسطین با تشکیل سازمانها و تشکلها از آغاز مبارزاتشان علیه رژیم صهیونیستی تا کنون ادامه داشته است .هر روز که از انتفاضه فلسطین می گذرد تعداد زنانی که توسط صهیونیستها دستگیر و زندانی می شوند و یا به شهادت می رسند بیشتر می شود .

رزان اشرف النجار، شهید انتفاضه فلسطین

با وجود همه مشکلاتی که توسط رژیم صهیونیستی فراروی زنان فلسطینی قرار گرفته است اما آنان تصمیم گرفته اند تا در همه زمینه های تربیتی، اجتماعی، سیاسی ، اقتصادی و نظامی در انتفاضه فلسطین به طور فعالانه مشارکت داشته باشند . به همین لحاظ همچنان درخط اول مبارزه قرار دارند و دوشادوش مردان فلسطینی برای نجات سرزمین و رهایی ملت مظلوم خویش جانفشانی می کنند . آنان نه تنها توانسته اند خانواده های خویش را از تنگناها و بحرانهابیرون بکشند و به این ترتیب در یک زمان هم پدر و هم مادر باشند ، بلکه توانسته اند فلسطین را از بحران هویت نجات دهند . آنها باایثار ، فداکاری و جانفشانی ، برای ملت خود و آینده فلسطین هویت سازی کردند و به جهانیان نشان دادند که زنان فلسطینی در انتفاضه همچون دیوار مستحکمی در برابر تلاشهای هویت سوزی ملت فلسطین مقاوم و پایدار باقی خواهند ماند و انقلاب فلسطین را از تندباد و یأس و ناامیدی محافظت کرده و روح جدیدی در کالبد آن می دمند تا فلسطین همچنان سرزمینی باشد اسلامی و از آن فلسطینیان .

 گسترش انتفاضه ، اولویتها را از نظر زن فلسطینی تغییر داده است به طوری که او دیگر از توجهات سنتی زنانه به امور دنیا چشم پوشیده و به اموری که دارای ارزش بیشتری هستند متمایل شده است . انتفاضه فلسطین بازتابهای مختلفی را بر خانواده فلسطینی به عنوان زیربنای جامعه فلسطینی داشته است که مهم ترین بازباتها ، گسترش همبستگی ، یکدلی و نزدیکی بین اعضای خانواده است که خود گواهی بر گسترش اتحاد بین آحاد ملت فلسطین به شمار می رود . علاوه بر آن ، گرایش اسلامی در میان زنان بیشتر شده و بسیاری از آنان خط مشی جهادی را پذیرفتند و در اجتماعاتی که در مساجد برگزار می شود مشارکت فعال دارند . مشارکت اجتماعی زنان در انتفاضه همچنین باعث شد تا  زنان و دختران و حتی پیرزنان فلسطینی با فریاد و سردادن شعار به کمک جوانان بشتابند و با ارتش رژیم اشغالگر قدس درگیر شوند . مشارکت اجتماعی زنان آنان را به اشخاصی صبور و قوی در جامعه فلسطینی تبدیل نموده است.  به ویژه خانواده شهدا ، مادران و همسران شهدا با شرح صدر و شکیبایی و توکل بر خدا مصائب را تحمل کرده و در برابر دشمن اسرائیلی ایستادگی می کنند .  در حقیقت می توان گفت که  انتفاضه با ویژگی های خاص خود جواز مشارکت فعالانه زن در جامعه شد .

هم اینک نیز ، بانوی پرستار فلسطینی  باشهادت خود حرکت و خیزشی دوباره در میان مبارزان ایجاد نموده و زنان را در انجام مبارزاتشان راسخ تر و مصمم تر کرده است. 

 

 

 

کلیدواژه