حمل 07, 1398 10:45 Asia/Kabul
  • بررسی مطبوعات چاپ کابل 7 حمل 1398

"صلح افغانستان و معمای  حاکمیت ملی " ، "دید استعماری پاکستان " و" اروپا و دید روشن و واضح نسبت به صلح " ، مهمترین عناوین سرمقاله روزنامه های امروز چاپ کابل است.

صلح افغانستان و معمای  حاکمیت ملی عنوان سرمقاله ی روزنامه ی ماندگار است که در آن چنین آمده است:
عمران‌خان نخست‌وزیر پاکستان در اظهارنظرِ تازه ای گفته است که برای موفقیتِ گفت‌وگوهای صلح، باید یک ادارۀ موقت در افغانستان روی کار بیـاید تا بتواند انتخاباتِ آزاد و شفاف را رهبری کند. هرچند این اظهارات تا حدِ زیادی منطبق با اظهاراتِ بسیاری از سیاست‌مدارانِ کشور است که هواخواهِ صلح و ایجاد حکومتِ موقت اند؛ اما در داخلِ افغانستان همۀ جریان‌های سیاسی زیر عنوان «مداخله» در امور یک کشورِ مستقل، اظهارنظرِ عمران‌خان را مورد اعتراض قرار داده‌اند و آن را مناقضِ اصلِ حاکمیت ملی و تعیین سرنوشت توسط مردم افغانستان و خلافِ نُرم‌های دیپلماتیک و بین‌المللی خوانده‌اند.
ماندگار می افزاید:
مذاکراتِ صلحِ افغانستان از نقطۀ آغاز عرصۀ نمایش ضعفِ حاکمیتِ ملیِ ما و بعضاً تبدیل‌ساختنِ آن به یک راز و معمایِ ناگشوده بوده است. وقتی همۀ متون نظامی و استراتژیکِ اسلام‌آباد، افغانستان را عمق استراتژیکِ پاکستان معرفی می‌کند و مذاکراتِ صلح امریکا ـ طالبان نیز با نقشِ قوی پاکستان هدایت می‌شود، چگونه می‌توان به استحکامِ حاکمیت ملی افغانستان و احترام آن از سوی اسلام‌آباد امیدوار بود؟
و دید استعماری پاکستان عنوان سرمقاله ی روزنامه ی هشت صبح است که در آن چنین آمده است: 
بلندپایه‌گان دولت پاکستان از جمله عمران‌خان، نخست‌وزیر آن کشور، از موضع قیم برای افغانستان تعیین تکلیف می‌کنند.عمران‌خان، نخست‌وزیر پاکستان، چندی قبل هم گفته بود که یک حکومت خوب به زودی در افغانستان ساخته می‌شود و جنگ به پایان می‌رسد. امروز او می‌گوید که حکومت افغانستان مانع صلح است و باید یک حکومت سرپرست در این کشور روی کار بیاید.
هشت صبح می افزاید : 
دید استعماری پاکستان تاکنون تغییر نکرده است. پاکستان با وجودی که سفارت فعال در کابل دارد و همه‌ی تحولات سیاسی‌، فرهنگی و اقتصادی را زیر نظر می‌گیرد، ‌ولی این نظارت و مشاهده روی افکار جنرال‌های پاکستانی تأثیری نکرده است. آنان تصور می‌کنند که با بیرون کردن ناتو، افغانستان را به ایالت پنجم آن کشور تقلیل می‌دهند. آنان نمی‌خواهند بدانند که افغانستان  امروز با افغانستان دهه‌ی نود خیلی متفاوت است. دیروز همه‌ی جریان‌های سیاسی فعال و نامزدان انتخابات ریاست جمهوری، نسخه‌پیچی عمران‌خان را نکوهش کردند. دیگر زمان آن سپری شده است که رهبران تنظیمی بیایند و خواستار  کنفدراسیون مشترک میان دو کشور شوند. پاکستانی‌ها باید درک کنند که نمی‌توانند قیم افغانستان باشند.
و اروپا و دید روشن و واضح نسبت به صلح عنوان سرمقاله ی روزنامه ی افغانستان ما است که در آن چنین آمده است:
فدریکا موگرینی، مسئول سیاست خارجی اتحادیه‌ی اروپا دیروز سه‌شنبه ۶ حمل به کابل آمد و با محمد اشرف غنی رییس جمهور و عبدالله عبدالله رییس اجراییه دیدار و گفتگو کرد.
خانم موگرینی در نشست مشترک خبری با رئیس جمهور غنی گفت که اتحادیه اروپا برای ایجاد صلح پایدار در افغانستان طرح‌های مشخصی در "زمینه همکاری و تقویت دولت‌داری در افغانستان" دارد.
وی گفت اول، باید به دولت افغانستان کمک شود تا روند صلح فراگیر شود. دوم، اصلاحات همه جانبه در نهادهای دولتی به شمول نهادهای امنیتی به وجود آید. سوم، به جنگجویانی که دست از جنگ می کشند، کمک مالی صورت گیرد. چهارم، تجارت میان کشورهای منطقه رونق داده شود و سطح همکاری های اقتصادی افزایش یابد. اروپا برای تطبیق این طرح برنامه های بزرگ سرمایه گذاری را در افغانستان و کشورهای منطقه دارد. پنجم، اروپا این آمادگی را دارد که به عنوان تضمین کننده صلح در نظر گرفته شود.
در پایان نویسنده می افزاید:
صلح باید ثبات و امنیت را به دنبال داشته باشد، صلحی که برای مردم امنیت، ثبات و آرامش نیاورد و زمینه توسعه و رفاه عمومی را فراهم نیاورد، بی فایده است. مردم می خواهند روندهای دموکراتیک از جمله انتخابات قربانی صلح نشود. عدم برگزاری انتخابات به معنای تعطیل کردن روندهای دموکراتیک و امتیاز دادن بی مورد به طالبان می باشد.
از نظر مردم جنگ و صلح درافغانستان تنها مربوط شهروندان این کشور نمی شود، بسیاری از کشورهای همسایه، منطقه و جهان که در هیجده سال گذشته در تحولات افغانستان نقش داشته اند، در پیشرفت پروسه صلح و تضمین آن می توانند کمک کنند. بنابراین در گفتگوهای صلح حضور و موافقت آنها می تواند این روند را تسریع بخشد.

کلیدواژه