حمل 10, 1398 10:06 Asia/Kabul
  • بررسی مطبوعات چاپ کابل 10 حمل 1398

"پول پول تا پیروزی" ، "ضرورت تدابیر پیشگیرانه از وقوع حوادث طبیعی" و" صدای واحد داشته باشیم "، مهمترین عناوین سرمقاله روزنامه های امروز جاپ کابل است.

پول پول تا پیروزی عنوان سرمقاله ی روزنامه ی ماندگار است که در آن چنین آمده است: 
چند روز پیش، رسانه‌ها و شماری از مقاماتِ محلی گزارش دادند که گروه طالبان بخشی از پول‌هایی را که رولا غنی همسرِ رییس حکومت وحدت ملی برای پیکارهای انتخاباتیِ پیش از وقتِ شوهرش به ننگرهار فرستاده بود را آتش زده‌اند. به گفتۀ مسوولان مراکز صحی این ولایت، این پول‌ها از دفتر رولا غنی به مراکز درمانیِ شهر جلال‌آباد و سایر ولسوالی‌ها فرستاده شده تا در بدل کاپی تذکره، به زنانِ بیمار به عنوان «تحفه» توزیع گردد. اما به گفتۀ مقامات محلی، وقتی طالبان از این موضوع باخبر می‌شوند، واکنش نشان داده مراکز صحی را می‎بندند و بخشی از این پول‌ها را به آتش می‌کشند.
سوای این خبر و گزارش که در بسیاری از رسانه‌ها بازتاب یافته است، آن‌هایی که از اوضاعِ داخلِ حکومت باخبرند، می‌دانند که بیشتر از یک‌سال است که آقای غنی خزانۀ دولت را در جادۀ ناهموارِ انتخابات به مصرف انداخته‌ و با صرفِ پول در تمامِ ولایت‌ها می‌خواهد این مسیر را پیـروزمندانه طی کند.
ماندگار می افزاید : 
در وضعیتی که افغانستان در آتش فقر و بی‌سوادی می‌سوزد، شنیدنِ اخبار حیف‌ومیلِ پول از خزانۀ دولت در راهِ انتخابات و کمپاین‌های فراقانونیِ غنی و همسرش، چنان گریه‌آور است که اگر چشمی کور شود نیز قابل درک است. اما افسوس و صد افسوس که چراغِ عدالت در این کشور چنان خاموشی گرفته که کمترچشمی از دودِ بی‌عدالتی‌هایِ غنی و تیمش و همسرش نمناک می‌شود.
و ضرورت تدابیر پیشگیرانه از وقوع حوادث طبیعی عنوان سرمقاله ی روزنامه ی افغانستان ما است که در آن چنین آمده است:
وزارت دولت در امور رسیدگی به حوادث اعلام کرده است که امروز شنبه و هفته‌ جاری ولایت هرات شاهد بارندگی‌های شدید احتمالی خواهد بود. مقام‌های دولتی ولایت فاریاب در شمال افغانستان نیز از جان باختن نزدیک به ۱۰ نفر به شمول زنان و کودکان خبر داده‌اند و بیش از ۱۰ نفر دیگر زخمی شده‌اند.
حدود سه هفته قبل در پی باران‌های شدید و جاری شدن سیل در ولایت‌های قندهار، هلمند و فراه دست‌کم ۲۰ نفر کشته شده‌اند. افغانستان کشوری سیل‌خیز به حساب می‌آید. ۲۱ ولایت افغانستان در مقابل سیل و رانش زمین از آسیب‌پذیری بیشتر برخوردارند و در ولایت‌های شرقی و شمال‌شرقی خطر این حوادث بیشتر است.
نویسنده می افزاید : 
حکومت افغانستان براي مبارزه موثر با حوادث طبيعي، نيازمند است تا وزارت دولت در امور رسیدگی به حوادث را تخصصي بسازد و تجهيزات و امکانات لازم براي پيش بيني و پیشگیری از حوادث طبيعي را در اختيارش قرار دهد. این اداره باید برنامه هايی را  براي افزايش آگاهي مردم براي مقابله با چنين حوادثي روي دست گرفته و به مردم نشان دهد که در زمان وقوع چنین حوادثی چه تدابیری را در نظر بگیرند.
و نگاهی می اندازیم به روزنامه ی هشت صبح که در سر مقاله ای تحت عنوان صدای واحد داشته باشیم چنین نوشته است:
قرار است داکتر خلیل‌زاد، نماینده‌ ویژه‌ ایالات متحده برای پایان جنگ افغانستان، به کابل بیاید و با رهبران حکومت وحدت ملی و سیاست‌مداران کلیدی بیرون از حکومت گفت‌وگو کند. سفیر ایالات متحده هفته‌ی پیش از تمام سیاست‌مداران کلیدی درون و بیرون از حکومت خواسته بود تا هرچه زودتر یک هیأت ملی مذاکره‌کننده را مشخص کنند تا در اواسط ماه اپریل به دوحه، پایتخت قطر، بروند و با هیأت طالبان مذاکره کنند. هیأت ملی مذاکره‌کننده به معنای آن است که تمام احزاب سیاسی، سازمان‌های جامعه‌ی مدنی و فعالان حقوق زن در این هیأت نماینده‌ داشته باشند. علاوه بر این، گفته می‌شود که سیاست‌مداران کلیدی و پرنفوذ و برخی از مقام‌های حکومت هم در این هیأت حضور داشته باشند.
در پایان هشت صبح می افزاید: 
یا باید همه‌ی نیروهای سیاسی نظر ارگ را قبول کنند یا ارگ نظر نیروهای سیاسی را قبول کند، یا این‌که همه به یک نظر سومی برسند. وقت پراکنده‌گی نیست. افغانستان باید هیأت واحد و صدای واحد داشته باشد. هرچه زودتر باید اجماع بیاید. سیاست‌مداران کلیدی باید منافع جناحی و سیاسی را کنار بگذارند و با هم‌دیگر گفت‌وگو کنند تا در مورد نحوه‌ی مذاکره با طالبان اجماع به دست بیاید و هیأت ملی مذاکره‌کننده‌ تشکیل شود.

کلیدواژه