حمل 17, 1398 11:53 Asia/Kabul
  • بررسی مطبوعات چاپ کابل  ۱۷ حمل 1398

"در نتیجه ی اختلافات،طالبان امتیاز بیشتری به دست می آورند"،" تمکین به خواست های یک گروه صلح نمی آورد" و "جنگ راه حل نیست، مصالحه را در  پیش گیرید" عناوین روزنامه های امروز چاپ کابل است.

"در نتیجه ی اختلافات،طالبان امتیاز بیشتری به دست می آورند" عنوان سرمقاله ی روزنامه ی آرمان ملی است که در آن چنین آمده است:

اختلاف میان نهادها و چهره های برجسته سیاسی سبب شده تا پروسه تأمین صلح در کشور و مذاکره با طالبان با مشکلات مقابل شود.
در حالی که برای مذاکره با طالبان و تأمین صلح در کشور ضرورت به یک اجماع ملی می باشد، ولی از زمانی که امریکایی ها مذاکره با طالبان را آغاز کرده و گفته اند که مشکل داخلی افغانستان باید توسط خود افغانستانی ها حل و فصل شود، حکومت نتوانسته یک اجماع ملی را به وجود آورد که بتواند از مردم افغانستان نماینده گی واقعی کند.
گرچه پس از حدود سه هفته ممکن است لویه جرگه مشورتی در پیوند به مسایل صلح و مذاکره با طالبان برگزار شود، اما چون این جرگه به مدیریت حکومت و زیر نظر مقامات حکومتی برگزار می شود، قناعت مخالفان سیاسی و نظامی را برآورده نخواهد ساخت و پول هنگفتی که در برگزاری جرگه هزینه می شود، برباد خواهد رفت.

آرمان ملی می افزاید:

اختلافات بیانگر آن است که تا هنوز اجماع ملی برای مذاکره با طالبان و آوردن صلح در کشور شکل نگرفته است و ضرور است که این گروه ها و چهره های سیاسی از خود شان انعطاف نشان بدهند و از یک موضع و نظر در پیوند با صلح حمایت کنند.
اگر این اختلافات حل نشود در آن صورت طالبان از موضع قدرت در مذاکرات آینده سخن خواهند زد و سرانجام آنها امتیاز بیشتر را به دست خواهند آورد.

" تمکین به خواست های یک گروه صلح نمی آورد" عنوان سرمقاله ی روزنامه ی هشت صبح است که در آن چنین آمده است:

به نظر می‌رسد که رهبران حکومت وحدت ملی هم تلاش برای تشکیل هیأت ملی مذاکره‌کننده را بیش‌تر کرده‌اند. اگر حکومت و  نیروهای سیاسی، هیأت ملی مذاکره‌کننده را مشخص کنند و ارگ هم صلاحیت آن را تأیید کند، گامی کلان در راستای ایجاد اجماع سیاسی داخلی در مورد مذاکره با طالبان برداشته خواهد شد. چنین هیأتی باید از موضع حامی ارزش‌هایی که همه به آن‌ها پابند هستند، مذاکره کند.

همه‌ی آنانی که نظم جمهوری را قبول دارند و زیر پرچم افغانستان فعالیت سیاسی می‌کنند، ‌باید از دموکراسی نماینده‌گی و مشروعیت انتخاباتی در هرنشستی دفاع کنند.

هشت صبح می افزاید : 

در این هیچ تردیدی نیست که افغانستان به هویت تمدنی اسلام تعلق دارد. کرکتر مذهبی افغانستان به کسی پوشیده نیست. مردم افغانستان اسلام را به عنوان آیین پرستش و رهایی پذیرفته‌اند و این امر بخشی از هویت و موجودیت آنان را تشکیل می‌دهد. اما در کنار آن افغانستان نظم جمهوری را پذیرفته است که مبتنی بر دموکراسی نماینده‌گی و مشروعیت انتخاباتی است. حکومتی که مشروعیت انتخاباتی نداشته باشد، دیگر برای مردم افغانستان قابل قبول نیست. در این تردیدی نیست که در گذشته‌ی تاریخی این جغرافیا هر‌نیرویی که قلمروی را تسخیر می‌کرد، مشروعیت لازم را برای سلطه به دست می‌آورد. امروز افغانستان از آن گذشته‌ی تاریخی فاصله گرفته است.

مردم افغانستان دیگر اجازه نمی‌دهند که کشور‌شان به قلمرو مفتوحه‌ی یک گروه بدل شود و خودشان به عنوان اسیر جنگی در اختیار همان گروه قرار بگیرند.

و نگاهی می اندازیم به روزنامه ی انیس که در سرمقاله ای تحت عنوان "جنگ راه حل نیست، مصالحه را در  پیش گیرید" چنین نوشته است:

همه ساله با آغاز فصل بهار، گروه طالبان حملات شان را شدت می بخشند تا اینکه از حضور وقدرت خود به حامیان شان اطمینان دهند.

هرچند دور ششم گفتگوهای صلح میان امریکا و طالبان در قطر، سرخط رسانه های افغانستان، منطقه و جهان را به خود اختصاص داده است و نماینده ویژه ایالات متحده امریکا برای صلح افغانستان نیز ششمین دور سفر خویش به کشورهای منطقه و افغانستان را آغاز کرده و با سران حکومت وحدت ملی، احزاب سیاسی، اشخاص مطرح و با نفوذ کشور  نیز دیدار های داشته است، اما دیده می شود که طالبان هیچگونه تمایلی برای پایان جنگ و آشتی ندارند، بلکه می خواهند با تشدید حملات در مذاکرات پیشرو امتیاز طلبی کنند.

در پایان انیس می افزاید:

حکومت در راستای تأمین امنیت باشندگان این سرزمین مسئولیت دارد و مکلف است تا هم روند گفتگوهای صلح را دنبال کند و هم از تمامیت ارضی، حاکمیت ملی و شهروندان کشور دفاع و حراست نماید.

 

 

کلیدواژه