حمل 26, 1398 17:19 Asia/Kabul
  • بررسی مطبوعات چاپ کابل 26 حمل 1398

" تقابل بیشتر به نفع نیست" و " کار صلح به حکومت پس از انتخابات واگذار شود" ، مهمترین عناوین سرمقاله روزنامه های امروز چاپ کابل است.

تقابل بیشتر به نفع نیست عنوان سرمقاله ی روزنامه ی هشت صبح است که در آن چنین آمده است:

تحریم جرگه‌ی مشورتی کابل از سوی داکتر عبدالله، نشان می‌دهد که اجماع سیاسی در درون حکومت وحدت ملی آن طوری که باید، شکل نگرفته است. به نظر می‌آید که رقیبان محمداشرف‌ غنی حتی از ترکیب کنونی شورای عالی مصالحه هم راضی نیستند. به همین دلیل است که تا حال روی فهرست شرکت‌کننده‌های نشست آتی قطر توافق لازم صورت نگرفته است. روز شنبه نشست شورای عالی مصالحه برگزار نشد و برخی از سیاست‌مداران پرنفوذ در منزل حامد کرزی جلسه گرفتند و فیصله کردند که اگر مقام‌های حکومتی هم در نشست قطر شرکت نکنند، ‌آنان شرکت خواهند کرد. اگر چنین چیزی محقق شود، فضای سیاسی افغانستان بار دیگر انقطابی می‌شود.

هشت صبح می افزاید :

تمام تلاش‌های سیاسی هفته‌های اخیر در کابل بر این متمرکز بود که یک هیأت از مجموع نیروهای سیاسی، فعالان مدنی و فعالان حقوق زنان تشکیل شود تا همه به نمایندگی از کلیت نظم جمهوری افغانستان در نشست قطر شرکت کنند و موضع واحد داشته باشند. نشست مسکو در ماه فبروری امسال سیاست افغانستان را انقطابی ساخته بود. باید تلاش‌های لازم صورت بگیرد تا نشست قطر به میزان افتراق سیاسی در کابل نیافزاید.

مشکل زمانی بسیار جدی می‌شود که یک جناح تشکیل‌دهنده‌ی حکومت در نشست آتی قطر شرکت کند و جناح دیگر در آن نماینده نداشته باشد. این سناریو نباید شکل بگیرد. جناح‌های سیاسی، سیاست‌مداران پرنفوذ و رهبران حکومت وحدت ملی باید هرچه زودتر فهرست اعضای شرکت‌کننده‌ی نشست قطر را که در آن از موضع نظم جمهوری و دموکراسی سخن خواهند گفت، ‌مشخص کنند. رهبران حکومت باید هرچه زودتر موضع‌شان را در مورد جرگه‌ی مشورتی صلح هم واضح بسازند. نباید رویارویی رهبران حکومت وحدت ملی وضعیتی را بیافریند که موقف افغانستان تضعیف شود.

این طور نباید باشد که رییس ‌جمهور جرگه‌ی مشورتی خودش را تشکیل دهد و سیاست‌مداران دیگر در واکنش به آن جرگه‌ای دیگر تشکیل دهند. چنین چیزی کابل را به سمت تقابل بیش‌تر می‌برد. رهبران حکومت وحدت ملی باید هرچه زودتر باهم گفت‌وگو کنند و بر تفاوت نظر در مورد جرگه‌ی مشورتی صلح، شورای رهبری مصالحه، هیأت ملی مذاکره‌کننده و مسایل دیگر مرتبط به گفت‌وگو با طالبان،‌ به توافق برسند.

و روزنامه ی ماندگار در سرمقاله ای تحت عنوان کار صلح به حکومت پس از انتخابات واگذار شود چنین نوشته است :

اکنون چنان‌که معلوم شده است، بحث صلح و گفت‌وگو با طالبان با چالش‌های اساسی مواجه شده است و نیز آقای غنی با مشکلات بیشتر بر خورده است. چنانی که می‌بینیم اعضای گروه مصالحه که از طرف ارگ تعیین شده بودند، اکنون حاضر نیستند که زیر نظر ارگ جلساتی را ترتیب دهند. آنان می‌گویند که باید مستقل‌تر از ارگ از دولت حمایت کنند و با طالبان دیدار نمایند؛ اما غنی می‌گوید که شورای مصالحه باید زیر نظر دولت با طالبان دیدار کند. مشکل دیگری که شورای مصالحه ساخته شده توسط ارگ دارد این است که آن شورا بدون مشوره با طرف‌های اصلی ساخته شده‌است و افرادی که در رأس آن قرار دارند، فقط می‌خواهند میدان بازی خودشان را در افغانستان گرم سازند و هدف بیشتر را دنبال نمی‌کنند.

درپایان ماندگار می افزاید :

بحث جنگ و صلح افغانستان با توجه به ابعاد پیچیده‌یی که دارد، بایستی به اساس طرح تیم انتخاباتی وفاق ملی، به حکومتی گذاشته شود که بعد از انتخابات مشروع و قانونی روی کار می‌آید تا چنان حکومتی با مشروعیت لازم و از موضع قوت بتواند که صلاحیت پیش برد کار صلح افغانستان را داشته باشد.

 

کلیدواژه