پرسشهای کاربران؛
ایرانیان عرب هستند یا فارس؟
-
تنوع قومیتی ایرانیان در سایه وحدت ملی
پارس تودی- ایران سرزمینی کهن و پهناور است که بهرغم تنوع قومی فراوان، از وحدت و انسجام ملی در طول تاریخ برخوردار بوده است.
ایرانیان عرب هستند یا فارس؟ در این مطلب پارس تودی بناست به این سوال پاسخ دهیم.
ریشههای هویتی ایرانیان
پرسش «آیا ایرانیان عرب هستند یا فارس؟» از یک سوءتفاهم تاریخی و فرهنگی نشأت میگیرد. ایرانیان در واقع نه عرباند و نه صرفاً فارس. ایران کشوری است با هویتی چندوجهی که ریشه در تمدن چندهزارساله پارسی و تنوع قومیتی غنی دارد.
تنوع قومیتی؛ گنجینه ایران
ایران همچون موزاییکی از اقوام گوناگون است که هر یک به غنای فرهنگی و تاریخی کشور افزودهاند. آذریها، کردها، لرها، بلوچها، ترکمنها، عربهای خوزستان و دیگر گروههای قومی مانند گیلکها و مازنیها، همگی در ایران با آرامش در کنار یکدیگر زندگی میکنند و زبانها و گویشهای محلی هرکدام، در کنار فارسی (بهعنوان زبان رسمی) نشاندهنده پیوند عمیق فرهنگی میان اقوام است.
همزیستی مسالمتآمیز اقوام
همزیستی اقوام ایرانی، ریشه در تاریخ مشترک و ارزشهای دینی و ملی دارد. رهبر انقلاب اسلامی وحدت اقوام ایرانی را سرمایهای بینظیر برای پیشرفت کشور میداند. این وحدت در رویدادهای ملی مانند جنگ ایران و عراق (۱۹۸۱-۱۹۸۸) بهخوبی نمایان شد. جایی که اقوام مختلف، از عربهای استان خوزستان تا کردهای غرب کشور، دوشادوش هم برای دفاع از میهن جنگیدند. هرساله در ایران، جشنوارههایی فرهنگی برای احترام به این سنت ارزشمند و دیرین برگزار میشود.
چرا ایرانیان عرب نیستند؟
اگرچه برخی ایرانیان، بهویژه در مناطق جنوب غربی کشور ریشه عربی دارند یا به زبان عربی صحبت میکنند، اما اکثریت قریب به اتفاق ایرانیان از نظر زبانی و فرهنگی به گروههای هندو-اروپایی تعلق دارند. هویت ملی ایرانیان، فراتر از هر قومیت، بر پایه تمدن ایرانی-اسلامی شکل گرفته است. یونسکو در گزارشی، ایران را یکی از معدود کشورهایی دانست که توانسته تنوع قومی را با وحدت ملی پیوند دهد.
درهمتنیدگی فرهنگی
کشور ایران دارای ۳۳ استان با جمعیتهای مختلف و آداب و رسوم و فرهنگهای متفاوت است. البته امروز با گسترش ارتباطات، تساهل سفر و تبادل فرهنگی، اقوام مختلف در مناطق مختلف کشور زندگی میکنند و با دیگر اقوام ایرانی تعامل دارند. نکته جالب اینکه نام برخی استانهای ایران از اقوام قدیمی ساکن آنها گرفته شده است؛ مثل استان کردستان (۱.۶ میلیون نفر) از قوم کرد، لرستان (۱.۷ میلیون نفر) از قوم لر یا فارس (۴.۹ میلیون نفر) از قوم فارس گرفته شده شده است.