اسفند ۱۸, ۱۴۰۲ ۰۹:۰۳ Asia/Tehran
  • ابراهیم همت که بود و چه کرد؟ نکاتی از زندگی فرمانده محبوب ایرانی
    ابراهیم همت که بود و چه کرد؟ نکاتی از زندگی فرمانده محبوب ایرانی

هفتم مارس سالروز شهادت محمد ابراهیم همت از فرماندهان نظامی بسیار محبوب ایرانی در دوران دفاع مقدس (جنگ عراق تحت حکومت صدام علیه ایران) است. به همین مناسبت و در اینجا به برخی از خصوصیات فردی و شیوه‌های مدیریتی این نظامی محبوب ایرانی که در 28 سالگی به شهادت رسید پرداخته‌ایم.

 برش‌هایی از زندگی ابراهیم همت

1- بازوی خانواده

محمدابراهیم همت، 2 آوریل 1955 در شهرضای اصفهان ایران، در خانواده‌ای مستضعف و متدین به دنیا آمد؛ همت هنگام فراغت از تحصیل به‌ویژه در تعطیلات تابستانی، با کار و تلاش فراوان، درآمدی را به دست می‌آورد و از این راه به خانواده خود کمک‌های فراوانی می‌کرد.

 محمدابراهیم همت در نوجوانی

 

2-  دانشجو-مبارز

همت در سال 1973، پس از اخذ مدرک دیپلم با نمرات عالی، وارد دانش‌سرای اصفهان شد، سپس به سربازی رفت پس از سربازی به شهر خود بازگشت و مدتی در مدارس راهنمایی شهرضا و روستاهای اطراف به تدریس تاریخ پرداخت. در همین مدت، فعالیت‌های خود را نیز علیه رژیم پهلوی که تحت حمایت آمریکا بود آغاز کرد. همت با گسترش مبارزات مردمی علیه رژیم پهلوی، پرچم‌داری جوانان مبارز شهرضا را به‌عهده گرفت.

 

محمد همت - دانشجو مبارز

 

3-  در لیست ترور

او در تظاهرات مردمی علیه رژیم شاه، بسیار فعال بود. فعالیت‌های ضد حکومت وی باعث شد تا چندین نوبت از طرف سازمان امنیت و اطلاعات شاه (ساواک) به او اخطار شود. تا اینکه فرماندار نظامی اصفهان، دستور ترور و اعدامش را صادر کرد، ولی او با تغییر لباس و چهره، مبارزات علیه رژیم را در شهرهای مختلف دنبال می‌کرد، تا این‌که انقلاب اسلامی به پیروزی رسید.

 

همت در لیست ترور رژیم شاه

 

4-  کمیته انقلاب اسلامی

پس از پیروزی انقلاب، همت در تشکیل کمیته انقلاب اسلامی شهرضا برای سازماندهی امور بعد از سقوط سلطنت پهلوی نقش مهمی ایفا کرد، مدتی بعد هم مسئولیت روابط عمومی سپاه شهرضا را به‌عهده گرفت.

 

نقش شهید همت در تشکیل کمیته انقلاب اسلامی شهرضا

 

5-  فرمانده

با آغاز جنگ، او و احمد متوسلیان، به دستور محسن رضایی؛ فرمانده وقت سپاه پاسداران، مأموریت یافتند ضمن اعزام به جبهه جنوب، تیپ محمد رسول‌الله را تشکیل دهند. محمد ابراهیم همت در جنگ تحمیلی رژیم بعث عراق علیه ایران، بخاطر نبوغ، شجاعت و ایثار خود فرماندهی چندین عملیات را بر عهده داشت. سرعت عمل لشکر ۲۷ تحت فرماندهی او، در عملیات والفجر ۴ قابل توجه بود.

 

شهید همت در کنار شهید متوسلیان

 

6-در ستیز با شر اسرائیل

در سال ۱۳۶۱ با آغاز جنگ در جنوب لبنان، به منظور حمایت از لبنان، راهی این کشور شد و پس از سازماندهی برخی فعالیت‌ها به ایران بازگشت.

شهید همت در کنار همرزمانش

 

شهید همت در کنار حاج قاسم سلیمانی

 

7-شهادت

در جریان عملیات خیبر، همچنان که نیروهای ایرانی در برابر ارتش صدام مقاومت می‌کردند هنگامی که همت برای بررسی وضعیت جبهه جلو رفته بود بر اثر اصابت گلولهٔ توپ سر از بدنش جداشد و به شهادت رسید.

 

شهید همت و جمعی از فرماندهان سپاه پاسداران انقلاب اسلامی

 

برخی از ویژگی های مدیریتی شهید همت

 

1-تبحر در گزینش نیرو

یکی از ویژگی‌های مشهور او تبحر در شناخت افراد و گزینش نیروها بود،  او نسبت به انتخاب افراد لایق برای سپردن مسئولیت‌های مختلف در لشکر، بسیار حساس و دقیق بود. از این رو کسانی را که او انتخاب کرده بود هریک به یکی از چهره‌های جنگ بدل شدند.

 

۲‌-  من از شما کمترم

آنگونه که درباره او نقل شده همت هیچ‌گاه خود را نسبت به دیگران برتر نمی‌دید. بارها و بارها خود را از نیروهای بسیجی داوطلب جنگ، بسیار کم‌تر و پایین‌تر می‌دید و می‌گفت «من کجا و این نیروهای مخلص خدا کجا.»

 

3- نیرو باید رشد کند

 او تاکید داشت که نیروها باید مسیر رشد داشته باشند و فرماندهان باید تلاش کنند تا نیروهای تحت امر خود را به سطح بالاتری برسانند. همت را صاحب این دغدغه می‌شناسند که دنبال تربیت نیرو برای آینده ایران بوده است.

 

4-  به من مشورت ده ولو با انتقاد

یکی از خصوصیات همت در فرماندهی، برخورداری از روحیه انتقادپذیری بود. اگر کسی نسبت به کارش نظری یا مطلبی داشت، به‌دقت گوش می‌کرد و این‌طور نبود که بگوید "من فرمانده هستم و دارای تجربیات بسیار." اگر مطلع می‌شد که فردی از قابلیت، ایده، طرح و برنامه‌ای برای پشتیبانی از جنگ یا عملیات در خط مقدم حضور دارد، به‌سرعت پیگیری می‌کرد که با آن فرد ارتباط برقرار کند.

 

محسن رضایی فرمانده اسبق سپاه دربارهٔ همت چنین می‌گوید:

«ما در حقیقت چهار لشکر داشتیم که اینها وقتی هر جا وارد می‌شدند، هیچ خطی در مقابلشان قدرت مقاومت نداشت، حاج همت و لشکر ۲۷ محمد رسول‌الله، حسین خرازی و لشکر ۱۴ امام حسین، مهدی باکری و لشکر ۳۱ عاشورا، احمد کاظمی و لشکر ۸ نجف که در هر کجا وارد می‌شدند، بدون استثنا با موفقیت همراه بود.»

ابراهیم همت در کنار فرمانده سپاه محسن رضایی

 

عبارات کلیدی: صدام کیست ، ابراهیم همت کیست، جنگ عراق و ایران ، رژیم بعث عراق ، فرماندهان ایرانی

کلیدواژه