مهر ۰۴, ۱۴۰۲ ۱۱:۰۰ Asia/Dushanbe
  • پایان سفر امیرعبداللهیان به نیویورک؛ دیپلماسی پویا طی ۷ روز
    پایان سفر امیرعبداللهیان به نیویورک؛ دیپلماسی پویا طی ۷ روز

حسین امیرعبداللهیان، وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران پس از ۷ روز حضور در نیویورک به تهران بازگشت.

سوال مهم این است که سفر ۷ روزه امیرعبداللهیان به نیویورک چگونه گذشت و چه پیامدهایی خواهد داشت؟

دیدارهای دیپلماتیک و گفتگوهای سیاسی با محافل رسانه‌ای و علمی اصلی‌ترین بعد سفر ۷ روزه امیرعبداللهیان به نیویورک بود. وزیر امور خارجه ایران حدود ۴۳ برنامه در نیویورک داشت که ۳۴ مورد آن دیدار با همتایان و برخی مقامات از جمله دیدار با آنتونیو گوترش دبیرکل سازمان ملل بود.

مسائل دوجانبه، منطقه‌ای و جهانی محور این دیدارها بود. دیدار امیرعبداللهیان با فیصل بن فرحان وزیر خارجه عربستان سعودی تاکیدی بر عزم تهران برای بهبود و تقویت روابط با ریاض بود. این دیدار بیانگر تمایل دو کشور برای تداوم مسیری است که از مارس گذشته با احیای روابط دوجانبه آغاز شد.

دیدار امیرعبداللهیان با جیحون بایراموف، وزیر خارجه جمهوری آذربایجان با محوریت حل اختلافهای دوجانبه و مسائل منطقه‌ای از جمله قره باغ انجام شد. این دیدار مانند دیدارها و گفتگوهای قبلی که میان طرفین انجام شد گویای این است که جمهوری اسلامی ایران تلاش می‌کند اختلافها با آذربایجان را از طریق مذاکره و گفتگو مدیریت کند و تحت تاثیر فضاسازی رسانه ای معاندین و رقبای منطقه‌ای قرار نمی گیرد.

دیدار امیرعبداللهیان با سامح شکری، وزیر خارجه مصر نیز یک دیدار مهم در نیویورک بود. این دیدار که در فضایی صمیمانه انجام شد، می‌تواند مقدمه ای برای احیای روابط تهران و قاهره پس از ۴ دهه باشد.

دیدار امیرعبداللهیان با دبیرکل شورای همکاری خلیج فارس نیز عزم و اراده ایران برای همکاری با کشورهای عربی را نشان داد. امیرعبداللهیان در پیامی در نیویورک نوشت: سیاست منطقه‌ای جمهوری اسلامی ایران بر تعامل و همکاری سازنده استوار است. علاوه بر عامل جغرافیا، سیاست همسایگی، تاریخ، فرهنگ و دین مشترک، از جمله عوامل موثری هستند که همکاری بر مبنای آنها می‌تواند علاوه بر تامین صلح و ثبات و امنیت منطقه‌ای، توسعه مشترک اقتصادی و رفاه ملتها را تضمین کند.

یکی دیگر از دیدارهای مهم وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران در نیویورک، دیدار با آنتونیو گوترش دبیرکل سازمان ملل بود. وزیر خارجه در این دیدار به طور مستقیم و شفاف مواضع جمهوری اسلامی ایران در خصوص مسائل مهم مربوط به ایران، منطقه و جهان را تشریح کرد. امیرعبداللهیان در این زمینه نیز در پیامی نوشت با دبیرکل سازمان ملل در مورد جنگ اوکراین، وضعیت سوریه، آتش‌بس یمن، تعاملات ایران و آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، برجام و مذاکرات رفع‌ تحریم‌ها، توافق اخیر تبادل زندانیان، تحریم‌های غیرقانونی و ظالمانه ایالات متحده علیه کشورمان و اهمیت نشست منطقه ای خلیج فارس به ابتکار دبیرکل سازمان ملل تبادل نظر کردیم.

وزیر خارجه دولت سیزدهم در دیدار با سایر مقام‌ها و طرف‌ها در مورد برخی از چالش‌های موجود جهانی و منطقه‌ای گفت وگو کرد و با وزرای خارجه کشورها درباره پیگیری موضوعات دوجانبه و توافقنامه‌هایی که بین تهران و کشور مقابل در دستور کار قرار دارد، رایزنی کرد.

با توجه به مطالب ذکر شده، می‌توان گفت امیرعبداللهیان از فرصت نیویورک برای تبیین سیاست خارجی ایران و بهبود روابط با کشورها و همچنین ارائه تصویری واقعی از جمهوری اسلامی ایران نه آنگونه که منافقین و معاندین ارائه می کنند، بهره گرفت.

کلیدواژه