واکنش و هشدار ایران به موضع روسیه در همسویی با ادعاهای امارات
-
واکنش و هشدار ایران به موضع روسیه در همسویی با ادعاهای امارات
ششمین نشست مجمع همکاری کشورهای عربی و روسیه روز ۲۰ دسامبر به ریاست ناصر بوریته، وزیر خارجه مراکش برگزار شد و بار دیگر ادعاهای امارات درباره جزایر سه گانه ایرانی در بیانیه پایانی نشست با حمایت روسیه همراه شد.
در بیانیه پایانی نشست مراکش که سرگئی لاوروف وزیر امور خارجه روسیه نیز به همراه وزاری خارجه چند کشور عربی حضور داشت، به جزایر سهگانه ایرانی نیز اشاره شده و از راهحلها و ابتکارات صلحآمیز با هدف حل مناقشه میان ایران و امارات از طریق مذاکرات دوجانبه یا دیوان بینالمللی دادگستری، بر اساس قوانین بینالمللی و منشور سازمان ملل حمایت شده است.
امارات در سالهای اخیر بارها ادعای ارضی درباره جزایر سهگانه ایرانی را مطرح کرد. نکته مهم این است که زمانی که ایران این جزایر را از انگلیس پس از ۶۸ سال در 30نوامبر ۱۹۷۱ پس گرفت کشوری به اسم امارات متحده عربی در جغرافیای جهان وجود نداشت و این کشور پس از استقلال امیرنشین های 6 گانه از استعمار انگلیس در 2 دسامبر 1971 تأسیس و در مرحله بعد هفتمین امیر نشین یعنی راس الخیمه در 9 فوریه 1972 به آن ملحق شد.
موضع روسیه در همراهی کردن ادعاهای امارات مورد انتقاد شدید افکار عمومی و برخی از مقامات و شخصیتهای ایران قرار گرفته و آنرا در تضاد با روند رو به پیشرفت روابط دوجانبه تهران- مسکو میدانند. حسین امیرعبداللهیان، وزیر خارجه ایران در گفتگوی تلفنی روز جمعه سرگئی لاوروف، جزایر سه گانه ایرانی را جز لاینفک تمامیت ارضی ایران دانست و تصریح کرد: احترام به حاکمیت و تمامیت ارضی کشورها از اصول بنیادین در مناسبات کشورهاست و تهران در موضوع احترام به تمامیت ارضی و مباحث حاکمیتی ایران با هیچ طرفی تعارف ندارد.
محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس شورای اسلامی در توییتی در واکنش به بیانیه روسیه و اعراب درمورد جزایر سه گانه نوشت: روابط با روسیه بر اساس منافع ملی ایران و احترام متقابل تنظیم شده است. هرگونه ادعایی که قصد خدشه به تمامیت ارضی ایران را داشته باشد حتما خلاف این اصول است، از سوی ایران برخلاف این روابط ارزیابی شده و با پاسخ جدی مواجه خواهد شد.
ولایتی؛ مشاور مقام معظم رهبری در امور بینالملل نیز گفت: در شرایطی که روسیه در شرایط پیچیده بینالمللی قرار دارد اتخاذ بعضی از موضع گیریهای وزارت خارجه روسیه باعث تاسف است.
واقعیت این است که موضع روسیه در همسویی با امارات در خصوص جزایر سهگانه ایرانی، عبور از خطوط قرمز جمهوری اسلامی ایران در خصوص حاکمیت و تمامیت ارضی است. تردیدی نیست که روابط ایران و روسیه در داخل هر دو کشور و همچنین در خارج از دو کشور، بدخواهانی دارد، اما صرفاً نباید ایران نگران این موضوع باشد بلکه روسیه نیز باید دغدغه جدی درباره تلاش بدخواهان برای بر هم زدن یا اخلال در روابط مسکو – تهران داشته باشد.
در همین حال، مسکو باید در نظر داشته باشد که حمایت از ادعاهای ارضی غیرواقعی امارات میتواند برای روسیه نیز درباره جزایر کوریل و یا سرزمینهای دیگر که مورد اختلاف روسیه با کشورهای دیگر است تکرار و تبدیل به یک رویه خطرناک شود. روسیه و ژاپن درباره جزایر کوریل اختلاف دارند. وزارت امور خارجه ژاپن در میانه جنگ اوکراین، اعلام کرد «سرزمین های شمالی، مجموعهای از جزایر ژاپن هستند که توکیو بر آن حق حاکمیت دارد و بخش جداییناپذیر از قلمروی ژاپن هستند، اما روسیه در حال حاضر به طور غیرقانونی آن را اشغال کرده است.»