پوتین: ایران کلید دسترسی اوراسیا به غرب و جنوب آسیا است
ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه ضمن تبریک به سران کشورهای عضو اتحادیه اوراسیا بابت امضای موافقتنامه تجارت آزاد با ایران گفت: جمهوری اسلامی ایران حلقه کلیدی در مسیر تجاری جنوبی بین بازارهای اوراسیا و کشورهای غرب و جنوب آسیا است.
جمهوری اسلامی ایران و کشورهای بلاروس، قزاقستان، قرقیزستان، روسیه و ارمنستان به عنوان اعضای اتحادیه اقتصادی اوراسیا روز دوشنبه چهارم دیماه ۱۴۰۲ در آیینی در سنپترزبورگ موافقتنامه تجارت آزاد امضا کردند.
به گزارش رادیو تاجیکی صدای خراسان،این موافقتنامه پس از امضا نیازمند تصویب در مجالس ۶ کشور ( مجلس شورای اسلامی و مجالس پنج کشور عضو اتحادیه اوراسیا) است تا به قانون تبدیل و عملیاتی شود.
ولادیمیر پوتین دوشنبه در نشست شورای عالی اتحادیه اقتصادی اوراسیا در سنپترزبورگ افزود: تحکیم روابط با ایران هم برای تمام کشورهای عضو اتحادیه و هم برای این کشور منافع آشکار زیادی به همراه خواهد داشت.
وی در ادامه نسبت به تصویب هر چه سریعتر موافقتنامه تجارت آزاد بین ایران و اتحادیه اقتصادی اوراسیا از سوی پارلمانهای کشورهای طرف این قرارداد ابراز امیدواری کرد.
به گفته پوتین، امضای توافق موقت تجارت ترجیحی از سال ۲۰۱۹ میان ایران و اتحادیه اقتصادی اوراسیا به افزایش دو برابری تبادلات تجاری انجامید، با اینکه تنها تعداد محدودی از فهرست کالاها را شامل میشد.
وی افزود: بر اساس قراردادی که دوشنبه چهارم دیماه ۱۴۰۲ امضا شد، مزایای تعرفهای به بیش از ۸۵ درصد محصولات تعلق میگیرد که بیش از ۹۰ درصد حجم مبادلات کنونی بین کشورهای عضو اتحادیه اقتصادی اوراسیا و جمهوری اسلامی ایران را تشکیل میدهد.
وی ادامه داد: پس از اجرایی شدن موافقنامه تجارت آزاد تقریباً مجموعه کالاهای تولید شده در اتحادیه اقتصادی اوراسیا میتواند بدون پرداخت هزینههای گمرکی به بازار بزرگ و ۹۰ میلیون نفری ایران دسترسی پیدا کند.
به گفته پوتین، پس از امضای این موافقتنامه موانع غیرتعرفه ای به میزان قابل توجهی کاهش خواهد یافت.
رئیس جمهور روسیه تاکید کرد: محافل تجاری کشورهای عضو اتحادیه اوراسیا که به طور فعال با شرکای ایرانی در حال تجارت هستند، از این موضوع بسیار رضایت دارند و اکنون شرایط برای چنین همکاریهایی به طرز محسوسی بهبود خواهد یافت.
پوتین در ادامه گفت: «طبیعی است که آزادسازی تجارت با ایران، انگیزه مضاعف خوبی برای توسعه مسیرهای حمل و نقل و لجستیکی مانند کریدور بین المللی شمال-جنوب خواهد داد و همچنین فرصتهای جدیدی برای همکاریهای علمی و صنعتی و تبادل گردشگران و هیئتها بین کشورها پدید میآورد».