سفر ظریف به کاراکاس
محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه ایران روز شنبه ،پس از پایان سفرکاری خود در نیویورک، برای شرکت در نشست وزیران دفتر هماهنگی جنبش غیر متعهدها، وارد "کاراکاس "پایتخت ونزوئلا شد.
نشست وزیران دفتر هماهنگی جنبش غیر متعهدها با عنوان "ترویج و تثبیت صلح از طریق احترام به حقوق بینالملل" به میزبانی ونزوئلا در کاراکاس برگزار میشود.
ونزوئلا درحال حاضر رئیس دوره ای جنبش غیر متعهدها است.
جنبش غیر متعهدها درسال 1961 میلادی در اوج جنگ سرد بین دو قطب شرق و غرب، در بلگراد پایتخت یوگسلاوی، تأسیس شد.
در حال حاضر 120 کشور جهان ؛ یعنی نزدیک به دو سوم اعضای سازمان ملل متحد و 55 درصد جمعیت دنیا را جنبش غیر متعهد ها تشکیل میدهند. این مجموعه بزرگ بالقوه می تواند در مجامع بینالمللی نقش مهمی ایفا کند.
علاوه بر جنبه سیاسی به لحاظ اقتصادی نیز جنبش غیر متعهدها تشکلی قدرتمند است که می تواند درشکل گیری قطب های منطقه ای موثر باشد .
«ابوالقاسم قاسم زاده» نویسنده و تحلیلگر مسایل سیاسی در یادداشتی در این زمینه می نویسد:" در حال حاضر پیمانهای منطقهای علیالخصوص پیمانهای اقتصادی چنان فعال شده اند که اغلب سازمانها یا اتحادیههای گذشته در راستای پیمانهای منطقهای کشورها تعریف میشوند. اگر دو منطقه غرب و شرق آسیا را در نظر داشته باشید؛ در شرق آسیا پیمانهای منطقهای قدرتمندی شکل گرفته است که بر تحولات اقتصادی و توسعه محور کشورهای این منطقه تاثیر همهجانبه و قوی دارند. در حالیکه در غرب آسیا با وجود بحرانها و جنگها هنوز کشورهای این منطقه وارد انسجام منطقهای از طریق پیمانهای منطقهای نشدهاند. "
اجلاس غیر متعهد ها در حالی برگزار میشود که در مناسبات منطقه ای ، تمایلات مداخله جویانه نظامی و سلطهطلبی، روبه فزونی است. گرایش به قطببندیهای نظامی بجای قطب بندی های اقتصادی ، همچنان در ذهنیت و رفتار برخی از کشورهای منطقه غلبه دارد.
تحت تاثیر این تفکرات و رفتارها در سالهای اخیر، حوادث بسیار ناگواری در غرب آسیا رویداده که نتیجه سیاست های یکجانبه و طمع ورزی های قدرت های جهانی برای فروش هر چه بیشتر سلاح بوده است.
این روند سبب راهاندازی جنگها و تشدید منازعات، افزایش خشونت و ایجاد تفرقه و واگرایی در مناسبات میان کشورهای منطقه شده است .
جمهوری اسلامی ایران برخلاف تصویرسازی های دروغین از سوی امریکا و برخی کشورهای اروپایی هیچگاه در تقابل با صلح جهانی نبوده است .
رئیس جمهوری اسلامی ایران در شصت و هشتمین نشست مجمع عمومی سازمان ملل متحد، پیشنهاد "جهان علیه خشونت و افراطگرایی" را مطرح کرد که منجر به تصویب دو قطعنامه اجتماعی در مجمع عمومی سازمان ملل در سالهای 2013 و 2015 شد.
اکنون نیز ایران گفت گو و مذاکره را بهترین راه حل منازعات جهانی و منطقهای میداند. جمهوری اسلامی ایران اما گفت و گو بر مبنای زور و مذاکره با کسانیکه که تروریسم اقتصادی را بر ملت ایران تحمیل کرده اند، نمی پذیرد.
بی تردید تحقق اهدافی همچون زندگی در صلح و آرامش و امنیت و برخورداری از حق توسعه و پیشرفت علمی و بهره مندی بدون کارشکنی از فعالیت های تجاری و اقتصادی و حق داشتن سرزمین و بازگشت به سرزمین مادری برای ملت مظلوم فلسطین،به همدلی و همکاری نیازمند است.
از نگاه ایران جنبش غیر متعهدها برغم برخی کاستی ها و ضعف ها در میان برخی اعضا ؛ همچنان از ظرفیت های قابل توجهی برای پیشبرد اهداف خود برخوردار است. تحولات جهان نشان میدهد که حضورغیر متعهدها در عرصه تحولات جهانی بویژه در جهت تقویت صلح و امنیت و دفاع حقیقی از حقوق ملت ها در مقابل نظام سلطه ضروری است.
از این دید گاه حضور وزیر امورخارجه ایران در نشست غیرمتعهدها فرصتی برای بیان دید گاه های ایران درباره اهمیت نقش غیر متعهدها در قبال صلح وامنیت جهانی است.