تحریم‌های آمریکا ضد ایران؛  مصداق بارز تروریسم اقتصادی
(last modified Sun, 15 Dec 2019 06:33:59 GMT )
آذر ۲۴, ۱۳۹۸ ۱۱:۳۳ Asia/Dushanbe
  •  تحریم‌های آمریکا ضد ایران؛  مصداق بارز تروریسم اقتصادی

"تحریم‌های آمریکا ضد جمهوری اسلامی مصداق بارز جنایت علیه بشریت و تروریسم اقتصادی  است. "

«سیدعباس موسوی» سخنگوی وزارت امور خارجه ایران روزشنبه در نشست خبری در تبریز (شمال غرب ایران) با بیان این نکته، ادعای آمریکایی ها مبنی بر تحریم نبودن دارو و غذا برای را رد کرد و افزود: اگر شرکتی در ایران، اقدام به تهیه اقلام غذایی و دارویی کند، عملاً با مشکلات نقل و انتقال بانکی روبه‌رو می ‌شود.موسوی تصریح کرد: تحریم های آمریکا ضد ایران، تمام قوانین حقوق بشر و بین‌الملل را نقض کرده است.

از همان ابتدا مشخص بود که هدف امریکا زیر پوشش تحریم‌های اقتصادی تشدید فشارحداکثری  بر شهروندان برای واداشتن ایران به پذیرفتن زیاده خواهی های امریکا است.

تحریم اصطلاحی است که برای نشان دادن اقدامات اتخاذ شده علیه یک کشور توسط شورای امنیت مطابق ماده 41 اعمال  می شود . با این حال  تعریف پذیرفته شده ای  از "تحریم" وجود ندارد و این اصصلاح بحث برانگیز است و حتی توسط کمیسیون حقوق  بین الملل "مبهم" خوانده شده است. این کمیسیون خاطر نشان می کند که ماده  41 منشور سازمان ملل به "اقدامات" اشاره دارد نه "تحریم  ها".براین اساس تحریم های اقتصادی بعنوان اقدامات متقابل قابل توجیه نیستند ونقض حقوق بین الملل محسوب می شوند.تنها زمانی می توان به تحریم  در چارچوب اقدامات سازمان ملل متوسل شد که کشور هدف یک عمل متخلفانه بین المللی مرتکب شود. حتی در چنین صورتی اقدام متقابل می بایست  بر نقض همان هنجاری که توسط کشور هدف صورت گرفته مبتنی باشد.

رضا فرهمند ، مدرس دانشگاه می گوید : با توجه به اصول حقوق بشری، تحریم‌های آمریکا سبب شده است تا شهروندان از دست یابی به حقوق اساسی خود با مشکل مواجه شوند. ایجاد موانع بر سر راه احقاق حق شهروندان ایرانی نقض فاحش اصول اساسی حقوق بشر است که جنبه‌های مختلف زندگی افراد جامعه را دربرمی گیرد. بدین سبب می‌توان جهت احراز مسئولیت دولت ناقض اصول و قواعد حقوق بشر اقدام نمود.

ترامـپ در یکـم ژوئـن 2018 تهدیـد کـرد: "خواهیـد دید کــه تحریمهــا چــه قــدر قــوی اســت، زمانــی کــه بــرای ایــران بــه اجــرا درمی آیــد".

امریکا اکنون در حال تکرار و باز تولید اقدامات غیرقانونی از  طریق تروریسم اقتصادی است.ایـاالت متحـده؛ بدتریـن دولـت تروریسـتی است  کـه میلیونهـا انسـان بیگنـاه را درافغانستان ، عـراق، ژاپـن و ویتنـام به کام مرگ فرستاد. امریکا اما گستاخانه ایـران را  بـه ایجاد نا امنی درمنطقه  و حمایـت از تروریســم متهم کرده است. ایــاالت متحــده به بهانه های ساختگی  از توافــق هســته ای /برجام / خــارج شــد و با نقض قطعنامه  شورای امنیت تحریم ها را بصورت یکجانبه علیه ایران برقرار کرد و دامنه تحریم ها را گسترش داد . در حالیکه همه این اقدامات  بــر خلاف  قوانیــن بین المللی  و ســازمان تجــارت جهانــی است.

«ادریس جزایری» کارشناس مستقل الجزایری که از سوی شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد به‌عنوان گزارشگر ویژه این شورا جهت بررسی تأثیرات منفی تحریم‌های یکجانبه آمریکا بر حقوق بشر فعالیت می‌کند، طی یادداشتی در پایگاه اطلاع‌رسانی شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد تصریح می کند : «سوء‌استفاده یک ابرقدرت از برتری خود در عرصه‌های مالی بین‌المللی برای اعمال فشار بر متحدان خود به‌منظور ایجاد دشواری‌های اقتصادی برای کشورهای مستقل، خلاف قوانین بین‌المللی بوده و حقوق شهروندان را به‌گونه‌ای اجتناب‌ناپذیر نقض می‌کند».

کاظم غریب آبادی سفیر و نماینده دائم ایران نزد سازمان ملل و سایر سازمان های بین المللی مستقر در وین،  در همین خصوص  با ارسال نامه‌ای به مدیران کل سازمان های بین المللی و همچنین سفرای مستقر در وین، خواستاراقدام جامعه بین المللی در مقابله با این رویه شده است. اعمال تحریم های غیر قانونی و یکجانبه گرایی اقدامی است که قطعا به زیان منافع همه کشورهای جهان است .با توجه به این واقعیتهاست که کشورهای عضو مجالس آسیا-اقیانوسیه نیز در نشست روز جمعه خود در سئول  پیشنهاد ایران  درخصوص  منع استفاده از ابزار تحریم درموضوعات بشردوستانه و زیست  محیطی را با اجماع به تصویب رساندند و این مصوبه را در بیانیه   پایانی  اجلاس مورد تاکید قراردادند.  

 

کلیدواژه