تاکید بر حفظ استقلال و تمامیت ارضی قزاقستان
(last modified Thu, 07 Jan 2021 04:47:03 GMT )
دی ۱۸, ۱۳۹۹ ۰۹:۴۷ Asia/Dushanbe
  • تاکید بر حفظ استقلال و تمامیت ارضی قزاقستان
    تاکید بر حفظ استقلال و تمامیت ارضی قزاقستان

موضوع تجزیه قزاقستان بار دیگر بر سر زبان ها افتاده است و با کوچکترین حرکت رهبران دولت نظربایف، به نظر می رسد حرکت نیروهای مقابل در دستور کار قرار گرفته است.

در همین ارتباط ، "قاسم ژامرت تاکایف" رئیس جمهوری قزاقستان خواستار برخورد با اقدامات تحریک آمیز کسانی شد که به تمامیت ارضی این کشور چشم طمع دارند. 

در این زمینه ، قاسم ژامرت تاکایف رئیس جمهوری قزاقستان با تاکید بر حفظ منافع ملی کشورش گفت :  در برابر اقدامات تحریک آمیز برخی فعالان خارجی که به تمامیت ارضی این کشور چشم طمع دارند و از روابط حسن همجواری انتقاد می‌کنند ، باید مقاومت کرد.

از اظهارات رئیس جمهوری قزاقستان چنین بر می آید که روسیه طرف خارجی مورد ادعای اراضی با قزاقستان است. در حقیقت ، یکی از مناطق مورد اختلاف روسیه و قزاقستان ، استان قزاقستان شمالی است. این استان ۹۷٬۹۹۳ کیلومترمربع مساحت و ۵۷۹٬۴۰۳ نفر جمعیت دارد . پیش از این ، ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه در یک کنفرانس مطبوعاتی درمورد قزاقستان گفته ‌است : قزاقستان هیچ وقت یک کشور نبوده‌ است و تنها بعد از فروپاشی شوروی تأسیس شده ‌است. این اظهارات موجب نارضایتی نورسلطان نظربایف رئیس جمهوری سابق قزاقستان شده است.   در زمان طرح این اظهارات توسط رئیس جمهوری روسیه، کارشناسان این بیانات را در واکنش به حمایت نورسلطان نظربایف از عضویت اوکراین در اتحادیه اروپا تلقی کردند.  پوتین در ماه سپتامبر سال ۲۰۱۴ میلادی در دیدار دانشجویان در پاسخ به این پرسش که "آیا رشد روحیات ملی‌گرایی در قزاقستان به تکرار سناریوی اوکراین منجر نخواهد شد زیرا فعلاً نورسلطان نظربایف نقش عامل بازدارندگی را بازی می‌کند" ، به توصیف شخصیت نظربایف پرداخت . ولی با بیاناتی موجب آشفتگی افکار عمومی قزاق ها شد. پوتین گفت : نظربایف کار شگفت انگیزی کرده است و در قلمروی کشورش دولتی بنا نهاده است که هرگز در طول تاریخ صاحب دولت (حاکمیت) نبوده‌ است. در واقع او به صورت تلویحی گفت:  قزاقستان هیچ‌گاه به عنوان یک کشور وجود خارجی نداشته ‌است. ملی گرایان قزاق از دیدگاه روسیه مبنی بر نداشتن دولت و حاکمیت در طول تاریخ ناراحت شده و به آن واکنش نشان دادند. نزدیک به یک چهارم ازساکنان قزاقستان و نیمی ازجمعیت قزاقستان شمالی را روس تبارها تشکیل می‌دهند. قزاقستان بعد از روسیه بیشترین تعداد گویشوران زبان روسی را به خود اختصاص داده است. در این زمینه، "گرگوری میرانوف" پژوهشگر مرکز اوکراین شناسی دانشگاه فدرال جنوبی روسیه اخیرا" ضمن مطلبی با عنوان "اگر قزاقستان فدراسیون نشود ، سرنوشت اوکراین می‌تواند در انتظارش باشد" ، مدعی شد :  "بخش قابل توجهی ازمناطق شمالی قزاقستان به لحاظ تاریخی به روسیه تعلق دارد".  

وی در این یادداشت مدعی شده است: "مقام های قراقستان باید بپذیرد که روس‌ها در این کشور در سرزمین‌های خود زندگی می‌کنند که درکمی بیش از یک قرن پیش ازسوی بلشویک‌ها و فقط به خاطر افزایش شمار پرولتاریا در این جمهوری عشایری شوروی، به قزاق‌ها اعطا شده بود".  

موضوع استقلال یافتن جمهوری های شوروی در سال 1918 میلادی و تاسیس دولت در آن دوران همچنان بر جمهوری های استقلال یافته از شوروی سایه افکنده است. این در حالی است که استقلال جمهوری های شوروی دوام چندانی نداشت و در بهترین شرایط پس از یازده ماه سقوط کردند و به اتحاد جماهیر شوروی پیوستند. در مجموع ، باید گفت، قزاقی سازی مناطق شمالی قزاقستان محصول رشد ملی‌گرایی در سطح دولت "نورسلطان" است.  تغییر نام شهرها ، مناطق و خیابان‌ها از روسی به قزاقی و جایگزینی الفبای لاتین به جای سریلیک نیز در راستای تک قومی کردن این کشور صورت گرفته است . در شرایط فعلی ، جامعه قزاقستان به صورت عمده به دوگروه بزرگ روس زبان‌ها و قزاق‌ها تبدیل شده است که درمقابل هم قرارگرفته و درصورت تشدید فرایند قزاقی سازی و یا اسلامی سازی در کشور، رویارویی این دو گروه به راحتی می‌تواند وارد مرحله جدی تری شود. بنابراین فقط فدرالی شدن می‌تواند این کشور را در آینده ، از فروپاشی و بی ثباتی نجات دهد. زیرا تجربه اوکراین حاکی از آن است که نادیده گرفتن حق قانونی روس زبان‌ها به ایجاد مجدد یک نقطه داغ در فضای شوروی سابق منجر خواهد شد.

بیشتر بخوانید: