اعتراف به هدر رفتن میلیارد‌ها دلار هزینه آمریکا در افغانستان
(last modified Tue, 02 Mar 2021 06:56:13 GMT )
اسفند ۱۲, ۱۳۹۹ ۱۱:۵۶ Asia/Dushanbe
  • خداداد صالح: خارجی‌ها هیچ گاه به نفع افغانستان کار نکرده اند
    خداداد صالح: خارجی‌ها هیچ گاه به نفع افغانستان کار نکرده اند

آمریکا پس از حملات سپتامبر 2001 به بهانه مبارزه با تروریسم و هم دستی طالبان با القاعده به افغانستان حمله و آن را اشغال کرد. واشنگتن مدعی است که در طول 20 سال گذشته میلیاردها دلار صرف بازسازی افغانستان کرده است اما اکنون مشخص شده که بخش عظیمی از این پول هدر رفته است.

بر اساس گزارشی که دیدبان دولت آمریکا برای بازسازی افغانستان موسوم به «بازرس کل ویژه بازسازی افغانستان» (Special Inspector General for Afghanistan Reconstruction (SIGAR)) روز دوشنبه منتشر کرد، آمریکا میلیارد‌ها دلار را در افغانستان برای ساختمان‌ها و خودرو‌هایی هدر داده است که یا رها شده اند و یا از بین رفته اند.

در این گزارش با بررسی هفت میلیارد و هشتصد میلیون دلار هزینه شده در افغانستان اعلام شده که  فقط ساختمان‌ها و وسایل نقلیه به ارزش 343 میلیون و 200 هزار دلار "در شرایط خوبی نگهداری شدند.

"جان سوپکو" بازرس کل ویژه، در این گزارش گفت‏، "این واقعیت که بسیاری از دارایی‌های سرمایه‌ای استفاده نشده، خراب و یا به حال خود رها شده اند، باید عامل اصلی نگرانی آژانس‌های تأمین مالی این پروژه‌ها باشد."

سوپکو در گزارشات سال های قبل خود براختلاس و حیف و میل میلیون ها دلاری نهاد های دولتی آمریکا مانند وزارت دفاع آمریکا (پنتاگون)، وزرات خارجه آمریکا و هم چنین ناتو در افغانستان به ویژه در پروژه های به اصطلاح نظامی آمریکا برای نظامیان افغان تاکید کرده بود.

وی پنتاگون و اداره توسعه بین الملل آمریکا را متهم کرده که فاقد هرگونه برنامه بلندمدت درباره پروژه های بازسازی در افغانستان هستند.

به گفته او در بیشتر پروژه ها، استانداردهای کیفی رعایت نشده است. هر چند آمریکا در سال 2001 به بهانه مبارزه با تروریسم و تامین امنیت در افغانستان به این کشور حمله کرد و پس از آن نیز نیروهای ناتو به همراه نظامیان آمریکایی حضور گسترده ای در این کشور داشته اند، اما از آن زمان تاکنون، ناامنی، تروریسم و تولید مواد مخدر در افغانستان رشد چشمگیری داشته است.

در عین حال وجود فساد  مالی و اداری ساختاری و نابسامانی های متعدد در افغانستان باعث شده تا منابع مالی قابل ملاحظه ای که آمریکا در زمینه بازسازی این کشور جنگ زده مدعی هزینه کردن آن در افغانستان است از میان برود. بدون اینکه این پول ها بتواند در مسیر بهبود زندگی مردم افغانستان که از جنگ و خرابی های گسترده دچار رنج بزرگی هستند موثر واقع شود.

در فساد مالی و اداری در افغانستان، نهادهای خارجی و غیردولتی سهم بزرگی دارند. در واقع تداوم حضور آمریکا و متحدین آن در افغانستان جز افزایش خشونت ها و نیزغارت و چپاول بودجه اختصاص یافته برای بازسازی افغانستان ثمره دیگری به همراه نداشته است.

در عین حال آمریکا که در سال آخر زمامداری "دونالد ترامپ" رئیس جمهور سابق این کشور توافقنامه ای را در فوریه 2020 در دوحه  با طالبان برای خروج از افغانستان در مقابل توقف حملات طالبان و آغاز گفت وگوها برای آشتی ملی امضا کرد، اکنون در صدد بازبینی این توافق به بهانه تداوم حملات طالبان به مراکز نظامی و دولتی و نیز شهرهای افغانستان است.

مولوی "خداداد صالح" رئیس شورای علمای غرب افغانستان می گوید: خارجی‌ها هیچ گاه به نفع افغانستان کار نکرده اند و نمی‌خواهند صلح در کشور جاری شود. آمریکایی‌ها در روند صلح افغانستان صادق نبوده اند و نباید از آنان انتظار صلح را داشت.

 در حال حاضر 2500 نظامی آمریکایی در افغانستان حضور دارند اما با توجه به رویکرد دولت بایدن درباره افغانستان، احتمال حفظ این نیروها پس از مه 2021 یعنی موعد خروج نهایی نظامیان آمریکایی از افغانستان طبق توافق دوحه و حتی افزایش دوباره شمار آنها زیاد است. بدین ترتیب چشم انداز افزایش درگیری ها و خسارات و تلفات مردم بی گناه افغانستان اکنون بیش از زمان دیگری وجود دارد.

بیشتر بخوانید: