تحلیل: واکنش روسیه به وقایع قزاقستان؛ اعتراضاتی سازمان یافته از خارج
"ماریا زاخارووا"سخنگوی وزارت امور خارجه روسیه در بیانیه ای اعتراضات و رویدادهای اخیر قزاقستان را تلاش سازمان یافته از خارج برای اخلال ثبات و امنیت این کشور دانست و از اعزام نیروها به قزاقستان که آنان را "صلحبانان سازمان پیمان امنیت جمعی" خواند، خبر داد.
او گفت : ما رویدادهای اخیر در کشور دوست (قزاقستان) را تلاش تحریک شده از خارج برای برهم زدن ثبات، امنیت و حاکمیت این کشور با استفاده از عناصر مسلح و سازمان یافته با بکارگیری شیوه های زور می دانیم. سازمان پیمان امنیت جمعی نیز اعلام کرده که اطلاعات رسیده از این کشور حاکی از آن است که شورشها از سوی افرادی هدایت میشود که از کشورهای خارجی خط میگیرند و تحت آموزش بیگانگان بودهاند.
سازمان پیمان امنیت جمعی در6 ژانویه در ارتباط با درخواست «قاسم ژومارت توکایف»(Kassym-Jomart Tokayev) رئیس جمهوری قزاقستان تصمیم به اعزام نیروی صلحبان به قزاقستان برای مدت محدود باهدف تثبیت و بهبود اوضاع این کشور گرفت.
زاخارووا می گوید: این تصمیم مطابق بند چهارم اساسنامه سازمان پیمان امنیت جمعی گرفته شد که در آن حمایت از کشورهای عضو این سازمان از جمله کمک های نظامی در صورت حمله به یکی از این کشورها و مورد تهدید قرار گرفتن ثبات و حق حاکمیت آن با درخواست این کشور پیش بینی شده است.
روسیه بارها در باره تلاش غرب برای ایجاد ناآرامی در کشورهای حوزه همسود که از آن تحت عنوان انقلاب های رنگی یاد می شود هشدار داده است. مقامات ارشد سیاسی ونظامی روسیه بر این باور هستند که تلاش برای صادرات دموکراسی و انقلاب های رنگین یکی ازمهمترین دلایل بی ثباتی در نقاط مختلف جهان است.
مسکو نگران براندازی از طریق ایجاد و تشویق اعتراضات اجتماعی و سیاسی در حوزه کشورهای همسود است. فعالیت های غرب به ویژه آمریکا در راستای راه اندازی انقلاب های رنگین در کشور هایی که قبلا جزو شوروی محسوب می شدند ، همواره موجب انتقاد و اعتراض روسیه قرار گرفته است.اما در مورد قزاقستان این اعتراضات جنبه خشونت آمیز و در واقع یک شورش مسلحانه دامنه دار را به خود گرفته است.
این امر با توجه به موضع مداخله جویانه آمریکا در قبال تحولات قزاقستان معنا پیدا می کند. آنتونی بلینکن، وزیر امورخارجه آمریکا در تماس تلفنی با «مختار تیلو بردی» (Mūhtar Tıleuberdı)همتای قزاق خود، خواستار حل و فصل مسالمت آمیز اوضاع در قزاقستان شد.
«ند پرایس» سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا در بیانیهای گفت که« وزیر امور خارجه آمریکا بر حمایت کامل ایالات متحده ازنهادهای قانون اساسی قزاقستان و آزادی رسانهها تاکید کرد و خواستار حل و فصل مسالمت آمیز بحران و احترام به حقوق بشر شد.» معنای این واژگان در واقع حمایت از معترضان و درخواست برای تن دادن به خواسته های آنها از سوی دولت قزاقستان است.
ناآرامی های قزاقستان از روزیکشنبه به دنبال اعتراضات شهروندان قزاق به افزایش بهای افزایش بهای سوخت مصرفی خودروها اعم از بنزین و گازمایع به ویژه در شهرهای آلماتی و بندر اوکتاو آغاز شد که به مناطق دیگر این کشور آسیای مرکزی گسترش یافت که تاکنون منجر به کشته شدن دهها معترض و ماموران امنیتی و مجروح شدن صدها نفر و بازداشت بیش از 2300 نفر شده است .
اکنون روسیه در قالب واکنش و موضع واحد سازمان پیمان امنیت جمعی به ناآرامی های قزاقستان و درخواست رئیس جمهور این کشور برای اعزام صلح بانان این سازمان به قزاقستان پاسخ مثبت داده است. نیروی صلحبان سازمان پیمان امنیت جمعی متشکل از واحدهای روسیه، بلاروس، ارمنستان، تاجیکستان ، قزاقستان و قرقیزستان است و انتظار می رود بقیه واحدها نیز به قزاقستان اعزام شوند. «استانیسلاو زاس»(Stanislav Zas)دبیر کل سازمان پیمان امنیت جمعی اعزام نیروهای حافظ صلح این سازمان را به درخواست قزاقستان عنوان کرد و گفت این نیروها حق استفاده از سلاح را خواهند داشت.
زاس درباره وظایف محول شده به صلح بانان گفت: اولین مورد حفاظت از مهمترین تأسیسات دولتی و استراتژیک است و دومی کمک به حفظ نظم عمومی تا مردم احساس امنیت کنند./
بیشتر بخوانید: