تفسیر- نگرانی صهیونیستها از احتمال وقوع بهار عبری
در حالی که نتانیاهو طرح اصلاح قضایی را موقتا متوقف کرده است، شخصیتها و رسانههای اسرائیلی از احتمال وقوع بهار عبری ابراز نگرانی کردند.
اسرائیل در روزهای اخیر شاهد بزرگترین تظاهرات مردمی بود. برخی رسانهها از تظاهرات ۷۰۰ هزار نفری علیه کابینه بنیامین نتانیاهو خبر دادند. رسانههای عربی از تحولات اراضی اشغالی با عنوان بهار عبری یاد کردند. این توصیف رسانههای عربی با عصبانیت صهیونیستها همراه شد.
روزنامه صهیونیستی «هاآرتص» با انتقاد از رویکرد رسانههای عربی به ویژه مصری در قبال تظاهرات جاری در سرزمینهای اشغالی، اعلام کرد که استفاده از عنوان «بهار عبری» در پوشش خبری بحران فعلی رژیم صهیونیستی نوعی شوک است. این روزنامه عبری توصیف برخی رسانهها از تحولات تلآویو به عنوان «پایان اسرائیل» را محکوم کرد.
نتانیاهو در واکنش به مخالفت گسترده مردم با طرح اصلاح قضایی، از توقف موقت این طرح خبر داد. نخست وزیر رژیم صهیونیستی دوشنبه شب بعد از فشارهای فراوان و رایزنیهای گسترده با رهبران ائتلاف، از توقف طرح جنجالی خود درباره سیستم قضایی این رژیم خبر داد و گفت: تصمیم گرفتم که طرح تغییرات در سیستم قضایی را متوقف کنم و به گفتوگو فرصت دهم.
با این حال، دو اقدام نتانیاهو سبب نگرانی صهیونیستها شد.
اقدام نخست، برکناری وزیر جنگ اسرائیل بود. گالانت وزیر جنگ کابینه تلآویو از جمله اعضای کابینه بود که انتقاد خود از طرح جنجالی اصلاحات قضایی را علنی کرد. اظهارات گالانت باعث شد تا بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر رژیم صهیونیستی، روز یکشنبه (۲۶مارس) او را از برکنار کند. این اقدام با مخالفت گسترده نیروهای ارتش رژیم صهیونیستی، و حمایت آنها از وزیر جنگ این رژیم و همچنین هشدار شخصیتهای صهیونیستی همراه شد.
«آمی آیالون»، رئیس سابق سرویس امنیت عمومی اسرائیل (شاباک) در این باره گفت: «نتانیاهو گام بزرگ دیگری در راه خود برای انحلال ارتش و آسیب رساندن به امنیت کشور برمیدارد. گالانت بهتر از هر شخص دیگری روند خطرناک رهبری شده توسط دولت را درک کرد».
«یولی ادلشتاین» از اعضای حزب لیکود و رئیس کمیته امور خارجی و جنگ کنست نیز با هشدار درباره پیامدهای برکناری «یوآو گالانت»، از وزارت جنگ رژیم صهیونیستی، با بیان اینکه گزارش نگران کننده ای درباره وضعیت امنیتی شنیده ام، گفت در مواجهه با وضعیت امنیتی فعلی، بسیار واضح است که بگوییم اکنون زمان مناسبی برای تغییرات در وزارت جنگ نیست.
اقدام دوم نتانیاهو فراخوان دادن به حامیان خود برای برگزاری تظاهرات در حمایت از کابینه بود. این اقدام نتانیاهو میتواند با واکنش مخالفان بسیج شده همراه شود و وقوع درگیریهای داخلی را به همراه داشته باشد. در همین راستا، «نفتالی بنت» نخست وزیر اسبق رژیم صهیونیستی نیز روز دوشنبه در یک پیام صوتی اذعان کرد که «اسرائیل در خطرناکترین نقطه وجود خود از زمان جنگ اکتبر با مصر در سال ۱۹۷۳ به سر می برد».
نکته پایانی اینکه؛ توقف موقت طرح اصلاح قضایی به منزله پایان بحران در اراضی اشغالی نیست بلکه به منزله تلاش نتانیاهو برای به شکست کشاندن ایده "عبور از نتانیاهو" است. فراخوان نتانیاهو و انسجام مخالفان میتواند زمینه ساز تداوم بحران کنونی و واقعیت یافتن بهار عبری باشد.