تفسیر- ترکیه همچنان درپی کسب امتیاز از اشغال سوریه
آنکارا یک بار دیگر از آمادگی دوباره دولت ترکیه برای از سرگیری مذاکرات با ایران و روسیه با هدف عادی سازی رابطه با سوریه خبر داد.
"یاشار گولر" وزیر دفاع ترکیه گفته است: "آنکارا آماده از سرگیری مذاکرات میان وزرای دفاع ترکیه، روسیه، ایران و سوریه است". این عضو کابینه "رجب طیب اردوغان" همچنین افزود، "دولت اردوغان همیشه آماده گفت و گو و نشستن پای میز مذاکره است. مطالبات طرف سوری چیزی نیست که بتوان بلافاصله پذیرفت".
این نخستین بار نیست که یک مقام دولت آنکارا درباره مذاکره پیرامون روابط ترکیه و سوریه از ایران و روسیه درخواست مذاکره می کند، بلکه برای بار چندم است که یک مقام کابینه دولت دولت آنکارا برای مذاکره درباره روابط ترکیه و سوریه اظهارنظر می کند. پیش از این، درباره حل اختلافات ترکیه و سوریه و حرکت دو طرف به سمت عادی سازی روابط آنکارا با دمشق ، مذاکرات مثبتی برگزار شد. اما دولت اردوغان هر بار مذاکرات درباره عادی سازی روابط را به تعویق انداخته است.
کارشناسان محافل سیاسی مستقل، درخواست دولت ترکیه برای مذاکره با ایران و روسیه درباره سوریه را تلاش دیگر مقام های دولت آنکارا به منظور دریافت امتیاز از دو کشور ضامن امنیت بخش های مهمی از غرب آسیا قلمداد می کنند. بدیهی است که این امتیاز به معنای گروکشی از اشغال سوریه توسط نظامیان ترکیه است. اما واقعیت این است که ترکیه چاره ای ندارد جز این که به اشغال سوریه پایان دهد. زیرا اشغال اراضی سوریه به صدها میلیون دلار در سال نیاز دارد و در شرایط بحران اقتصادی فعلی، دولت اردوغان امکان تامین این هزینه ها را ندارد. البته در این زمینه کمک های برخی از دولت های عربی به ترکیه برای ادامه اشغال سوریه را نباید نادیده گرفت.
به هر حال، چنین به نظر می رسد که مقام های دولت آنکارا تلاش می کنند از هر بهانه ای حتی خروج اجباری از اراضی سوریه، از ایران و روسیه امتیازات موردنظر خود را دریافت کنند. البته در همین زمینه "طالب ابراهیم" کارشناس روابط بین الملل سوریه در گفتگوی اخیر خود با اسپوتنیک عربی گفته است: "ایران و روسیه می توانند به ترکیه در قبال مساله کردها در سوریه ضمانت هایی بدهند".
به رغم تلاش های متناقض دولت ترکیه در زمینه مساله اشغال غیرقانونی اراضی سوریه و همزمان با طرح مذاکره با ایران و روسیه، وزیر دفاع ترکیه بار دیگر بر تداوم حضور و مداخله نظامی در شمال سوریه تاکید کرد. بدیهی است که این امر به معنای آن است که ترکیه حاضر به عقب نشینی از خاک سوریه نیست و کشورهای ضامن امنیت بخش های مهمی از غرب آسیا ضمن پذیرش شرایط ترکیه، باید امتیازهایی نیز به دولت اردوغان واگذار کنند. دولت رجب طیب اردوغان، به بهانه مقابله با حزب کارگران کردستان ترکیه (پ. ک. ک.) شمال سوریه و عراق را اشغال کرده است. دولت دمشق بارها ضمن اعتراض به اقدامات نظامی ترکیه، حضور نظامیان ترک در شمال سوریه را نقض حاکمیت ارضی این کشور توصیف و عادی سازی روابط آنکارا- دمشق را به خروج نظامی ترکیه از اراضی سوریه مشروط کرده است.
این احتمال را نیز نباید نادیده گرفت که دولت اردوغان با درخواست مذاکره با ایران و روسیه ، تلاش می کند با طرح موضوعات حاشیه ای، برخی واقعیت ها از مواضع رسمی دوکشور را در جهت منافع ترکیه بلندمدت استخراج کند. این در حالی است که مقام های تهران و مسکو در این زمینه بسیار هشیارتر از مقام های آنکارا به نظر می رسند.