تحلیل ؛ جنگ غزه و شدت گرفتن مشکلات اقتصادی اسرائیل
جنگ رژیم صهیونیستی علیه باریکه غزه در شرایطی پس از حدود ۵۰ روز به آتش بس موقت انجامید که تل آویو متحمل هزینه اقتصادی سنگینی شد.
رژیم صهیونیستی ممکن است نسل کشی در غزه را برای خود پیروزی قلمداد کند، اما تردیدی نیست که این رژیم در صحنه واقعی جنگ هیچ پیروزی نداشته است. نه تنها اهداف نظامی آن تامین نشد بلکه متحمل تلفات سنگین انسانی و اقتصادی شد.
در بعد اقتصادی، وزارت دارایی رژیم در اکتبر اعلام کرد که هزینه جنگ روزانه حدود 270 میلیون دلار است این رقم یعنی ماهانه بیش از 8 میلیارد دلار. در حالی که بودجه اعلامیِ سالانه وزارت جنگ، حدود 24 میلیارد دلار است. به عبارت دیگر، حدود ۱۶ میلیارد دلار یعنی معادل حدود ۷۰ درصد بودجه نظامی سالانه رژیم طی ۵۰ روز هزینه شد.
در گزارشهای دیگری هزینه های اقتصادی جنگ به مراتب بالاتر اعلام شد. شبکه 12 تلویزیون رژیم صهیونیستی در گزارشی از نشست مدیران ارشد وزارت دارایی این رژیم با کابینه امنیتی خبر داد که 3 ساعت به طول انجامیده و در آن به هزینههای جنگ علیه غزه پرداخته شده است. بر اساس اطلاعات ارائه شده در این نشست هر روز جنگ حدود یک میلیارد شیکل هزینه برای رژیم صهیونیستی به دنبال داشته و این شامل هزینههای مستقیم جنگ میشود که از جمله آنها پرداخت حقوق نظامیان است به طوری که هر سرباز وظیفه روزانه 1000 شِکل دریافت نموده علاوه بر آنکه هزینههای پرواز جنگندهها و سوخت آنها و تامین غذا و ادوات نظامی نیز بخش دیگری از این مبالغ را شامل میشود.
همچنین جنگ سبب کسری بودجه اسرائیل شد. فایننشال تایمز گزارش کرد که کسری بودجه اسرائیل در سال آتی (2024) به سه برابر افزایش خواهد یافت و به رقمی حدود 5 تا 8 درصد تولید ناخالص داخلیاش خواهد رسید.
بانک مرکزی رژیم صهیونیستی نیز اعلام کرد هزینههای وارد شده به اقتصاد این رژیم به دلیل کمبود نیروی انسانی به 2.3 میلیارد شِکل در هفته رسیده است. این نهاد صهیونیستی افزود این هزینهها ناشی از بسته شدن بسیاری از مدارس در نقاط مختلف اراضی اشغالی و جابجایی حدود 144 هزار نیروی کار از مناطق نزدیک به مرزهای غزه و لبنان و همچنین فراخوانده شدن نیروهای احتیاط به خدمت نظامی است.
دولت رژیم صهیونیستی 360 هزار نفر از سربازان احتیاط خود را برای حضور در خدمت نظامی فراخوانده که این بیشترین میزان در تاریخ این رژیم در جنگهای گذشته آن علیه غزه محسوب میشود و همین مساله باعث شده بسیاری از کارگران و کارمندان مجبور به ترک محل کار خود شوند.
مجموع این شرایط سبب شد که رژیم صهیونیستی شروع به اصلاح بودجه 2023 کند؛ امری که خودش به محل اختلاف داخلی تبدیل شده و در سایه اخبار جنگ، خیلی سروصدایش شنیده نمیشود.
مشکلات اقتصادی رژیم صهیونیستی در حالی در اثر جنگ ۵۰ روزه افزایش یافت که چالشهای اقتصادی یکی از دلایل اعتراضات گسترده مردمی پیش از وقوع جنگ اخیر بود.