چرا داعش دوباره در عراق سر برآورد؟
(last modified Sun, 03 May 2020 20:51:20 GMT )
اردیبهشت ۱۵, ۱۳۹۹ ۰۱:۵۱ Asia/Dushanbe
  • چرا داعش دوباره در عراق سر برآورد؟

عناصر گروه تروریستی داعش با حمله به نیروهای بسیج مردمی عراق، دهها نفر از این نیروها را به شهادت رسانده و یا زخمی کردند.

در درگیری‌های شدید بامداد شنبه دوم مه، نیروهای بسیج مردمی (حشد الشعبی) عراق با عناصر تروریست داعشی در منطقه بلد و مکیشفه Mekeeshfah در جنوب تکریت و شمال سامرا در استان صلاح الدین 10 نفر از نیروهای حشد الشعبی شهید و چهار نفر نیز زخمی شدند. روز یکشنبه نیز عناصر داعش به یک پست امنیتی پلیس در شمال شرق استان دیاله حمله کردند که در این حمله نیز 13 نفر از جمله چندین نیروی امنیتی شهید و زخمی شدند.دلایل پیدایش دوباره تهدید داعش در عراق را می توان در سه نکته اصلی خلاصه کرد.

نخست این که عناصر داعش روستاهای متروکه در مرزهای میان دیاله و صلاح الدین را برای دور جدید فعالیت های خود انتخاب کردند. این روستاها از یک سو خالی از سکنه هستند و از سوی دیگر نیروهای امنیتی توجه کمتری به این روستاها دارند. از این رو عناصر داعش آزادی عمل بیشتری برای طرح ریزی عملیات خود از داخل این روستاها دارند. بر همین اساس، فرمانده نیروهای بسیج عشایر عراق اعلام کرد که روستاهای متروکه به منبع تهدیدی برای استان دیاله و روستاهای منطقه آزاد شده العظیم و همچنین به نقطه جذب تروریست‌های داعش و باقیمانده‌های آنها تبدیل شده است.

دومین نکته این است که تهدید داعش در عراق همزمان با فشار عراقی‌ها برای خروج نظامیان آمریکایی افزایش پیدا کرده است. پارلمان عراق روز 5 ژانویه و دو روز پس از ترور سرداران مقاومت طرح خروج نظامیان آمریکایی را تصویب کرد. مردم و گروههای عراقی نیز در ماههای اخیر بر خروج نظامیان آمریکایی از عراق و اجرایی شدن مصوبه پارلمان اصرار دارند. تحلیلگران زیادی و همچنین شماری از شخصیت های عراقی بر این باور هستند که افزایش دوباره تهدیدهای داعش با هماهنگی آمریکا انجام می شود تا این پیام را به مردم، گروهها و دولت عراق منتقل کند که در صورت خروج نظامیان آمریکایی، فعالیت داعش در عراق افزایش پیدا خواهد کرد. در واقع، آمریکایی ها تلاش دارند با حمایت از داعش و اقدامات آن، زمینه ادامه حضور نظامیان خود در عراق را فراهم کنند.

نکته سوم این است که افزایش دوباره فعالیت های داعش در عراق ارتباط مستقیمی با وضعیت شکننده سیاسی در این کشور دارد. عراق از یکم دسامبر 2019 تا کنون با دولت پیشبرد امور اداره می شود و هنوز کابینه مصطفی الکاظمی نیز تشکیل نشده است. این در حالی است که خلاء سیاسی بهترین فرصت برای رشد تهدیدهای داعش است. در چنین شرایطی، بخش زیادی از تمرکز دولت پیشبرد امور به ریاست عادل عبدالمهدی نیز صرف مقابله با ویروس مرگبار کرونا شده است. تروریست های داعش از وضعیت سیاسی عراق و شرایط این کشور برای مقابله با ویروس کرونا سوء ‌استفاده کرده و برخی مناطق را هدف قرار داده اند.

کلیدواژه