افزایش انتقاد یمنی ها از عربستان سعودی
اتفاقات جنوب یمن و همچنین ادامه جنگ و افزایش بحران انسانی سبب انتقاد همزمان دولت مستعفی و دولت نجات ملی یمن از عربستان سعودی شد.
عربستان سعودی در یمن دچار مشکلات چند جانبه شده است. جنگ با گذشت 5 سال خاتمه پیدا نکرده و موقعیت عربستان در جنگ شدیداً متزلزل شد. ارتش و کمیته های مردمی یمن قدرت پدافندی و پهپادی خود را افزایش داده و به تهدیدی جدی برای عربستان در ادامه جنگ تبدیل شد.
از سوی دیگر، اختلاف های درون ائتلافی نیز شدت پیدا کرده و نه تنها ابوظبی و ریاض بلکه شورای انتقالی و دولت مستعفی منصورهادی نیز در جنوب یمن اختلاف های جدی دارند، به نحوی که شورای انتقالی اعلام خودمختاری کرد و یک رقیب جدی برای دولت مستعفی یمن محسوب می شود.
بر این اساس، انتقادها از عربستان سعودی از سوی دولت نجات ملی و برخی از مقامات دولت مستعفی یمن افزایش پیدا کرد.
انتقادهای مقامات دولت نجات ملی از رفتارهای عربستان چندجانبه است. از یک سو، ادامه جنگ و پایبند نبودن آل سعود به آتش بس ادعایی و از سوی دیگر تداوم تخریب زیرساخت ها و شدت گرفتن فاجعه انسانی با انتقاد مقامات دولت نجات ملی یمن مواجه شد.
در همین راستا، «سید ابراهیم الدیلمی» سفیر یمن در تهران در گفت و گو با خبرگزاری "ایران پرس"، عنوان کرد که ریاض به دلیل تاثیر پذیرفتن شرایط داخلی اش از شکست در جنگ علیه یمن از جمله تاثیر جنگ بر موقعیت عربستان در یمن و همچنین تاثیر جنگ بر موقعیت بن سلمان برای رسیدن به کرسی پادشاهی، اراده جدی برای پایان دادن به این جنگ ندارد.
جنگ عربستان علیه یمن سبب تخریب بیش از 80 درصد از زیرساخت های یمن و وقوع یک فاجعه انسانی به خصوص در بعد بهداشتی و تغذیه در این کشور که در اثر سیاست های بیش از دو دهه ای علی عبدالله صالح در زمره فقیرترین کشورهای عربی است، شده است.
بیش از 22 میلیون نفر از جمعیت 24 میلیونی یمن در اثر جنگ ائتلاف سعودی به کمک های بشردوستانه نیاز دارند.
الدیلمی در این خصوص نیز عنوان کرد که آثار و پیامدهای جنگ در بخش های مختلف اقتصادی، معیشتی و بهداشتی فاجعه بار بوده است.
همزمان با انتقادهای دولت نجات ملی، برخی از مقامات دولت مستعفی یمن نیز بار دیگر به جمع منتقدان آل سعود پیوسته و رفتار عربستان سعودی را مسبب قدرت گرفتن شورای انتقالی در جنوب یمن می دانند.
شورای انتقالی جنوب ماه گذشته میلادی با متهم کردن دولت مستعفی منصورهادی به ناکارآمدی و سوء مدیریت، در عدن اعلام خومختاری کرد.
«احمد المیسری» معاون نخست وزیر و وزیر کشور دولت مستعفی یمن بر این باور است که سکوت ریاض در قبال رفتارهای شورای انتقالی در سقطری و عدن که تحت حمایت امارات انجام می شود عامل مهمی در رفتارهای اخیر این شورا است.
در همین حال، المسیری عنوان کرد که عربستان قبل از ماه رمضان از منصور هادی خواست ورود ارتش به عدن را به تعویق اندازد. آن زمان منصورهادی با این کار موافق نبود اما تسلیم خواسته عربستان شد.
در واقع، معاون نخست وزیر و وزیر کشور دولت مستعفی یمن بر این باور است که عربستان در اعلام خودمختاری شورای انتقالی همدست امارات بوده و به نوعی به ابوظبی امتیاز داده است.
مجموع این شرایط نشان می دهد که ادامه جنگ علیه یمن نه تنها به نفع عربستان سعودی نیست بلکه سبب می شود مشکلات داخلی و منطقه ای آل سعود افزایش یابد.