تفسیر- ادامه تنش های تایوان و آمریکا با چین + نظر کارشناس
ارتش چین سفر رئیس شورای اجرایی شبه جزیره تایوان به آمریکا را با برگزاری رزمایش دیگری، پاسخ داد.
در آستانه دیدار "کوین مککارتی" رئیس مجلس نمایندگان آمریکا و "تسای اینگون" رئیس شورای اجرایی جزیره تایوان در واشنگتن ، اداره ایمنی دریایی چین در استان فوجیان واقع در نزدیکی تنگه تایوان از آغاز گشتزنیهای نظامی ارتش چین در مناطق مرکزی و شمالی این تنگه خبر داد. پیش از این وزارت امور خارجه چین اعتراض خود را به این دیدار اعلام و تأکید کرده بود: سفر رئیس منطقه تایوان به آمریکا و دیدار با مقامات ارشد این کشور ، با اصل "چین واحد" در تضاد و تضعیفکننده حاکمیت پکن در جزیره تایوان است.
این حقیقت را نباید نادیده گرفت که به دلیل حمایت های آمریکا و برخی از دولت های غربی از جزیره تایوان ، مشکلات مردم این جزیره و همچنین تنش های چین با تایوان هر روز ابعاد گسترده تری پیدا می کند.
در همین ارتباط ، "سان چنگ هائو" محقق موسسه روابط بین الملل معاصر چین معتقد است: "دلیل اصلی که مقام های واشنگتن بارها و بارها بر اساس آن بر واگرایی ایدئولوژیک با دولت پکن تاکید کرده اند ، این است که دولت آمریکا به نظام سیاسی خود کمتر اعتماد دارد و بر عکس ، چین در سال های اخیر به سرعت نظام سیاسی قابل اعتمادتری ایجاد کرده است و در حوزه های مختلف دستاوردهای چشمگیری داشته است. به خصوص وقتی همه گیری ویروس کرونا ، غرب ، از جمله آمریکا را تحت تأثیر قرار داد ، چین به طور موثری موفق شد گسترش بیماری را مهار کند و این یکی از دستاوردهای بسیار مهمی بود که شرایط ایده آلی در اختیار دولت چین در عرصه داخلی و منطقه ای و بین المللی قرار داد".
به هر حال ، چنین به نظر می رسد که دولت آمریکا در مقابل چین ، در شرایط ضعف قرار گرفته است. به همین دلیل ، ضمن نگاه تنگ نظرانه به توسعه اقتصادی و قدرت مالی و سیاسی چین ، تلاش می کند این کشور را از عرصه های توسعه اقتصادی و سیاسی دور نگه دارد. اما سیاست های آمریکا در این زمینه نیز بی نتیجه بوده است.
باید گفت: تایوان بخشی از چین محسوب میشود که ادعاهای جداییطلبانه دارد. ادعاهایی که توسط کشورهای جهان و سازمان ملل به رسمیت شناخته نشده است. پکن همواره با هرگونه تماس بین نمایندگان تایوانی و مقامات غربی از جمله آمریکا و انگلیس به ویژه مسوولان عالیرتبه سیاسی یا نظامی از کشورهایی که پکن با آنها روابط دیپلماتیک دارد، مخالف بوده و میگوید این سفرها ، اصل چین واحد را نقض میکنند و پیامهای نادرستی به نیروهای جداییطلب تایوان ارسال می نمایند. در مقابل ، تایوان از سال ۱۹۴۹میلادی تاکنون به طور مستقل اداره میشود به دلیل مخالفت چین و پرهبز از درگیری نظامی ، سیاستمداران استقلال طلب تایوان از اعلام رسمی استقلال این جزیره خودداری می کنند.
با وجود ملاحظات سیاستمداران تایوان و دولت چین ، حمایت رهبران آمریکا از استقلال تایوان موجب شده است که سران این جزیره به بهانه های مختلف به دهن کجی به چین اقدام نمایند. از جمله این که دولت آمریکا در بودجه نظامی سال جاری میلادی (2023) خود ، حداقل ده میلیارد دلار کمک نظامی به تایوان را تصویب کرده است. در عین حال ، در یک اقدام قابل تامل و تحریک آمیز ، خانم "نانسی پلوسی" رئیس سابق مجلس نمایندگان آمریکا در ماه اوت سال گذشته میلادی به تایوان سفر کرد. با انجام این سفر ، تنشهای غرب در مورد مالکیت این جزیره - که چین آن را جزء لاینفک خود می داند - تشدید شده است. دولت چین سفر خانم پلوسی به تایوان را محکوم و حمایت از جداییطلبی تلقی کرده و از آن هنگام تاکنون چندین رزمایش نظامی در نزدیکی تنگه تایوان برگزار کرده است.
با این حال ، پس از سفر ماه اوت سال گذشته میلادی خانم نانسی پلوسی به جزیره تایوان ، چندین کشور دیگر از جمله فرانسه ، لیتوانی ، ژاپن و آلمان نمایندگان خود را به تایوان اعزام کردند. اقدامی که به تنشها در تنگه تایوان بیش از پیش دامن زده است. نتیجه سیاست های نادرست آمریکا موجب شده است که در ماه مارس سال جاری میلادی ، هیات تایوانی به رهبری "تسای اینک ون" برای انجام یک سفر ۱۰ روزه عازم دو کشور آمریکای مرکزی شد.
در روز یکم ماه جاری میلادی (آوریل) نیز ، این هیات وارد گواتمالا شد و در سوم آوریل نیز به کشور "بلیز" سفر کرد. بنابر گزارش رسانههای آمریکا ، امروز (چهارشنبه - 5 آوریل) ، رئیس اجرایی جزیره تایوان همچنین در مسیر بازگشت به خانه خود در لسآنجلس توقف کرد. رسانه های آمریکایی گزارش دادند که تسای امروز در جریان اقامت در آمریکا ، با مک کارتی دیدارو گفتگو خواهد کرد. سفرهای مقام های جزیره تایوان از جمله سفر رئیس اجرایی این جزیره به کشورهای قاره آمریکا را باید نتیجه سیاست های سوء و غیرقانونی مقام های آمریکا قلمداد کرد که به منظور فشار و ضربه زدن به چین در دستور کار قرار داده اند.