تحلیل : تحریم یک پنجم اقتصاد دنیا توسط آمریکا
(last modified Tue, 25 Jul 2023 09:13:48 GMT )
مرداد ۰۳, ۱۴۰۲ ۱۴:۱۳ Asia/Dushanbe
  • تحلیل : تحریم یک پنجم اقتصاد دنیا توسط آمریکا
    تحلیل : تحریم یک پنجم اقتصاد دنیا توسط آمریکا

اعمال تحریم های گسترده علیه کشورهای مختلف حربه ای جدی از سوی مقامات آمریکا است تا بتوانند کشورهای مختلف را تابع سیاست های خود کنند اما این سیاست در بلند مدت تبعات منفی برای واشنگتن در پی داشته است.

به گزارش رادیو تاجیکی صدای خراسان ، در این راستا مجله آمریکایی فارن‌ پالیسی هشدار داد، در حال حاضر یک پنجم اقتصاد دنیا به نوعی مشمول تحریم‌های آمریکا شده اند و ادامه این رویکرد، زوال قدرت سیاسی و اقتصادی آمریکا را رقم خواهد زد.

این نشریه از توسل مفرط دولت واشنگتن به تحریم‌ ها در مقابله با سایر کشورها انتقاد کرد و نوشت، تدابیری که برای تنبیه کردن کشورهای متخلف طراحی شده‌ اند در حال از بین بردن همان نظم غربی هستند که این تحریم‌ ها قرار بود حفظ کنند.

طی سال‌ های اخیر روند افزایشی تحریم های آمریکا علیه کشورهای مختلف عملا اقتصاد جهانی و هژمونی آمریکا را با مشکلاتی رو به رو کرده است.

 در واقع دولت آمریکا در راستای اهداف خصمانه خود علیه کشورهایی که از تبعیت از سیاست های مورد نظر واشنگتن سرباز زنند، جنگ اقتصادی و سیاسی را با حربه ای به نام تحریم انجام می دهد. چنان که تاکنون کشورهای مختلفی چون روسیه، ایران، ونزوئلا و بسیاری از کشورهای دیگر مورد تحریم واشنگتن قرار گرفته اند و دولت آمریکا کوشیده است تا حتی شرکت‌های آمریکایی و شرکت‌ های مستقر در کشورهای ثالث را به تبعیت از این تحریم‌ ها ملزم ‌کند. اما استفاده از این حربه اکنون دیگر نه تنها کارایی خود را در تضعیف جایگاه کشورهای تحریم شده در اقتصاد جهانی از دست داده است بلکه به سیاستی ضد آمریکا تبدیل شده است.

به طوری که طی سال های اخیر کشورهای مختلف آموخته اند از طرق گوناگون سیاسی و اقتصادی، بر تحریم های آمریکا غلبه کنند. در بعد اقتصادی کشورهای مختلف مورد تحریم از جمله ایران، روسیه، چین، ونزوئلا تلاش کرده اند که همکاری های اقتصادی میان خود را تقویت کنند و حتی در معاملات، ارزهای دیگر را جایگزین دلار کنند . در این راستا چین و روسیه همچنین با پایه گذاری نهادی به نام بریکس و جذب کشورهای مختلف چون هند و آفریقای جنوبی و بسیاری از کشورهای دیگر عملا همکاری های اقتصادی را با کنار گذاشتن دلار تقویت کرده اند.

«جنت یلن» وزیر خزانه داری آمریکا در این زمینه اذعان کرد: درست است که سلاح ما در برابر کشور‌های متخاصم، وضع تحریم علیه آن‌ها است، اما این تحریم‌ها، آن‌ها را وادار کرده در تکاپوی جایگزینی برای دلار باشند.

در واقع اتکای بیش از اندازه آمریکا به تحریم‌ها برای پیشبرد اهداف سیاست خارجی و امنیتی این کشور باعث تضعیف جایگاه دلار شده است. روند کاهشی مستمر سهم دلار در ذخایر ارزی کشورهای جهان شاهدی براین موضوع است. طبق آمارهای صندوق بین‌المللی پول، از ابتدای سال 2000 تا پایان سال 2020، سهم دلار از ذخایر ارزی کشورهای مختلف با کاهش حدود 13 درصد رو به‌ رو شده است.

«تام بلیو» فعال و تحلیلگر اقتصادی در این زمینه هشدار داد: ملت‌ها در حال دور شدن از دلار آمریکا هستند، دولت آمریکا باید درباره ادامه رفتار‌های خود که باعث کاهش ارزش و اعتبار دلار شده است با احتیاط عمل کند.

از سوی دیگر در بعد سیاسی نیز وابستگی ها به واشنگتن کاهش یافته است. حتی کشورهای اروپایی متحد واشنگتن از سیاست های یکجانبه گرایانه و قلدرمابانه دولت آمریکا خسته شده اند چنان که برخی از مقامات اروپا همچون امانوئل مکرون رییس جمهوری فرانسه بارها نسبت به نقض استقلال اروپا هشدارداده و خواستار تقویت همکاری های اقتصادی و نظامی کشورهای این اتحادیه شده است. 

به نظر می رسد به خطر افتادن هژمونی آمریکا و کاهش ارزش دلار به دلیل تحریم های آمریکا علیه کشورهای مختلف اکنون به دغدغه جدی بسیاری از مقامات واشنگتن و کارشناسان تبدیل شده است و آنان ضمن اخطار نسبت به این موضوع ،خواستار تغییر سیاست های واشنگتن شده اند.