تفسیر- نشست رؤسای سازمان‌های امنیتی کشورهای همسود در مینسک
(last modified Mon, 18 Dec 2023 05:53:43 GMT )
آذر ۲۷, ۱۴۰۲ ۱۰:۵۳ Asia/Dushanbe
  • تامین امنیت کشورهای همسود  از موضوعات مطرح شده در نشست مینسک بوده است
    تامین امنیت کشورهای همسود از موضوعات مطرح شده در نشست مینسک بوده است

نوزدهمین نشست سران سازمان‌های امنیتی و سرویس‌های اطلاعاتی سازمان پیمان امنیت دستجمعی جامعه کشورهای مستقل مشترک المنافع (همسود) در مینسک (پایتخت بلاروس) برگزار شد.

در این نشست ، علاوه بر "الکساندر لوکاشنکو" رئیس جمهوری بلاروس ، هیات‌های امنیتی از کشور میزبان ، جمهوری آذربایجان ، ارمنستان ، روسیه ، بلاروس ، قزاقستان ، قرقیزستان ، تاجیکستان و ازبکستان حضور داشتند. همکاری سرویس‌های اطلاعاتی به منظور تامین امنیت کشورهای مستقل مشترک المنافع (همسود) در شرایط وخامت اوضاع بین‌المللی و منطقه‌ای از موضوعات مطرح شده در نشست مینسک بوده است. در جریان این نشست همچنین نتایج تعاملات میان کشورهای عضو جامعه مستقل مشترک المنافع همسود در فاصله دو نشست پیشین و فعلی بررسی شد.

در جریان نشست مینسک ، الکساندر لوکاشنکو اعلام کرد: "جهان در حال فرو رفتن در هرج و مرج با عواقب غیرقابل پیش بینی است. توازن جهانی از جمله در زمینه بازدارندگی هسته‌ای از بین رفته است".

لوکاشنکو همچنین هشدار داد: "جهان بیش از هر زمان دیگری به جنگ هسته‌ای نزدیک شده است. در چنین شرایطی نقش سرویس‌های اطلاعاتی افزایش می‌یابد که مهم‌ترین وظیفه آن ها تضمین حفاظت از دولت‌ها و شهروندان خود در برابر تهدیدات داخلی و خارجی است".

"قمچی بیک تاشی‌اف" رئیس کمیته دولتی امنیت ملی قرقیزستان و از جمله برجسته ترین کارشناسان امور امنیتی در آسیای مرکزی نیز در نشست مینسک در سخنانی بر ضرورت تبدیل شدن اعضای کشورهای مستقل همسود به "جبهه ای متحد" تاکید کرد و گفت: "شرایط جهان به سرعت در حال تغییر است و باید به موقع به آن پاسخ داد. ما باید از اختلاف نظر میان کشورهای مان جلوگیری کنیم".

تردیدی نیست که نشست نهادهای امنیتی در سطح کشورهای روسیه ، آسیای مرکزی و کشورهای عضو جامعه مستقل مشترک المنافع همسود از اهمیت زیادی برخوردار است. تا کنون مصوبات بسیاری از نشست های جامعه همسود صرفا" بر روی کاغذ مانده است. در حالی که مصوبات نشست های نهادهای امنیتی این جامعه همواره پیگیری و اجرایی شده است. به این ترتیب ، این واقعیت را نباید نادیده گرفت که نشست های امنیتی همسود به ویژه در سطح سران این جامعه از اهمیت مضاعفی برخوردار است.

در طول چند سال گذشته ، نشست های امنیتی همسود عمدتا" پیرامون تهدیدات امنیتی از سوی افغانستان و انتقال انواع مواد مخدر از این کشور به آسیای مرکزی مطرح بوده است. با وجود این ، محورهای نشست مینسک از حالت منطقه ای به جهانی تغییر کرده است.

در این زمینه می توان به هشدار رئیس جمهوری بلاروس به جامعه کشورهای منطقه و جهان اشاره کرد. توصیه برخورداری از جبهه ای متحد توسط رئیس کمیته دولتی امنیت ملی قرقیزستان نیز از اهمیت زیادی برای کشورهای آسیای مرکزی برخوردار است. این توصیه ها را باید به معنای واکنش کشورهای عضو جامعه مستقل مشترک المنافع همسود به تلاش های اخیر آمریکا و متحدانش برای حضور و نفوذ به منطقه آسیای مرکزی مرتبط دانست.

آمریکا و متحدانش پس از در انحصار گرفتن بخشی از شبکه های اجتماعی کشورهای آسیای مرکزی به ویژه ازبکستان و قزاقستان ، تلاش می کنند رابطه دوستانه ای با دیگر سران اسیای مرکزی برقرار کنند.

جاسوسان غربی نیاز شدیدی به سیاستمدران وطن فروش موسوم به غربگرا در آسیای مرکزی دارند تا از طریق آن ها بتوانند اهداف و خواسته های خود را در این منطقه به پیش ببرند. با وجود آن که تا حدودی این دسته از سیاستمداران آسیای مرکزی شناسایی شده اند ، اما باید گفت، این تعداد نمی توانند خواسته های غرب را در آسیای مرکزی اجرایی کنند. ناگفته نماند که جامعه کشورهای مستقل مشترک المنافع پس از فروپاشی شوروی شکل گرفت. بیانیه تاسیس این اتحادیه در 21 دسامبر 1991 در آلماتی قزاقستان توسط رهبران وقت روسیه ، جمهوری آذربایجان ، ارمنستان ، بلاروس ، قزاقستان ، قرقیزستان ، مولداوی، تاجیکستان ، ترکمنستان ، ازبکستان و اوکراین امضا شد.

در پنج سال نخست تاسیس جامعه همسود ، برخی از اعضای این جامعه از جمله گرجستان و اوکراین به دلیل اتخاذ سیاست های غربگرایانه ، از روسیه و جامعه همسود فاصله گرفتند. بیش از 70 درصد از بودجه جامعه مستقل مشترک المنافع همسود توسط روسیه تامین می شود. در یک جمعبندی کلی از نشست مینسک ، باید گفت: اظهارات رهبران سیاسی و امنیتی همسود بیانگر آن است که سیاست های کشورهای عضو این جامعه به منظور مشارکت هر چه بیشتر در امور منطقه و جهان در حال تغییر است.

 

بیشتر بخوانید:

کلیدواژه