تحلیل ؛ تاکید پوتین برخواست غرب برای پایان یافتن جنگ اوکراین
ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه در دیدار با نظامیان این کشور گفت: لفاظیها در غرب در حال تغییر است و آنها به دنبال چگونگی پایان دادن به جنگ روسیه و اوکراین هستند.وی تاکید کرد که روسیه میخواهد به درگیری در اوکراین با شروط مد نظر خود پایان دهد.
رئیس جمهور روسیه با اشاره به اینکه غرب دشمن ما است و سعی میکند به واسطه اوکراین مسائل را حل کند. تاکید نمود که اوکراین دشمن ما نیست، اما آن کسانی که به دنبال شکست راهبردی ما هستند، دشمن ما محسوب میشوند، برخی در غرب آشکارا مینویسند که میخواهند روسیه را به پنج قسمت تقسیم کنند.
این برای نخستین بار است که پوتین به خواسته غرب برای پایان دادن به جنگ اوکراین اشاره می کند. ضمن اینکه وی معتقد است که غرب و نه اوکراین دشمن روسیه است. در ماههای اخیر به ویژه پس از شکست ضد حملات نیروهای اوکراینی علیه مواضع ارتش روسیه در استان های چهار گانه لوهانسک ، دونتسک ، زاپروژیا و خرسون که با تلفات و خسارات بسیار زیادی برای ارتش اوکراین همراه بود زمزمه برقراری آتش بس بین روسیه و اوکراین و انعقاد قرارداد صلح بین این دو کشور در کشورهای غربی بالا گرفته است.دلیل این امر در وهله نخست ناامیدی غربی ها از نتایج ضد حملات اوکراین به رغم ارسال چندین میلیارد دلار انواع تسلیحات و تجهیزات نظامی برای اوکراین و در وهله دوم به دلیل چشم انداز پایان و یا کاهش شدید کمک های غرب به خصوص آمریکا به اوکراین است.
در این راستا با تداوم جدال بین جمهوری خواهان و کاخ سفید بر سر تصویب کمکهای جدید به اوکراین و نیز توجه واشنگتن به جنگ غزه و در نتیجه به حاشیه رفتن جنگ اوکراین، دولت بایدن هشدار نهایی را به کی یف در باره امکان قطع یا کاهش شدید کمکهای نظامی به اوکراین داده است. روزنامه تلگراف نوشت: مقامهای کاخ سفید شب سال نو را به عنوان آخرین مهلت تصویب بسته جدیدی از کمکهای نظامی به اوکراین توسط کنگره تعیین کرده بودند، اما جمهوریخواهان با این استدلال که منابع مالی آمریکا باید در اولویتهای داخلی از جمله امنیت مرزها هزینه شود، با درخواست دولت موافقت نکردند.
ضمن اینکه کشورهای اروپایی که از حامیان کی یف در جنگ علیه روسیه بوده اند اکنون دیگر نه توان و نه تمایلی برای تداوم ارائه کمک های نظامی به اوکراین ندارند و شکاف در بین کشورهای اتحادیه اروپا در این زمینه آشکار شده است. این در حالی است که اوکراین نیز به انتقاد از کاهش روند کمک ها به این کشور از جانب غرب پرداخته و در این باره هشدارهای متعددی داده است. در آخرین موضع گیری در این زمینه ولودیمیر زلنسکی رئیسجمهور اوکراین گفت: درگیری در خاورمیانه حواس جهان را از اوکراین پرت و توجه به کییف را کم و به اسرائیل معطوف کرد بطوری که بسیاری از کشورهای غربی اکنون در ارائه کمک به کییف یا تلآویو تردید دارند. ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه نیز روز دوشنبه با رضایتبخش خواندن عملیات نظامی روسیه در اوکراین تاکید کرد که سلاحهای غربی اوکراین به زودی ته خواهد کشید.
با این حال حملات موشکی و پهپادی اخیر روسیه علیه اوکراین که با وسعت بی سابقه ای صورت گرفت واکنش مستقیم آمریکا را موجب شده است. در این راستا جو بایدن رئیس جمهور آمریکا مدعی شد، در صورت موفق شدن مسکو در جنگ با اوکراین خطر کشیده شدن واشنگتن به جنگ مستقیم با روسیه وجود خواهد داشت.
به رغم این لفاظی ها از جانب بایدن ، اما اکنون مشخص شده که واشنگتن به دلیل مشغول شدن به جنگ غزه دیگر توجه سابق را به جنگ اوکراین ندارد و در عین حال به پیروزی اوکراین در جنگ با روسیه نیز امیدی ندارد. لذا آمریکا به همراه برخی کشورهای غربی به دنبال آتش بس قرار داد صلح بین روسیه و اوکراین البته با شروط مد نظر کی یف هستند. این امر مسلما در راستای منافع مسکو نیست و تاکید اخیر پوتین به اینکه روسیه می خواهد جنگ با اوکراین را با شروط مد نظر خود پایان دهد تاکیدی براین مدعا است.
در این میان موضع اوکراین نیز جالب توجه است. ولودیمیر زلنسکی رئیس جمهور اوکراین گفت که هیچ نشانه واقعی از علاقه مسکو به صلح وجود ندارد . او با اشاره به اینکه تسلیحات و سربازان روسیه در حال کم شدن است تاکید کرد که این ذهنیت که مسکو در حال پیروزی در جنگ است، صرفا یک «احساس» است و روسیه همچنان در میدان نبرد متحمل خسارات سنگین میشود.
با توجه به موضع گیری کی یف که از جانب زلنسکی بیان شده می توان گفت که ذهنیت سران اوکراین هم چنان بر ادامه جنگ استوار است. با این حال با کاهش محسوس حمایت های نظامی و تسلیحاتی غرب از اوکراین این امر به صورتی محسوس و اجتناب ناپذیر تاثیر خود را در جبهه های نبرد به ضرر اوکراین به نمایش خواهد گذاشت.