تفسیر ؛ نتیجه نهایی انتخابات پاکستان+نظر کارشناس
(last modified Tue, 13 Feb 2024 07:20:56 GMT )
بهمن ۲۴, ۱۴۰۲ ۱۲:۲۰ Asia/Dushanbe
  • تفسیر ؛ نتیجه نهایی انتخابات پاکستان+نظر کارشناس
    تفسیر ؛ نتیجه نهایی انتخابات پاکستان+نظر کارشناس

کمیسیون انتخابات پاکستان نتایج نهایی انتخابات پارلمانی این کشور را اعلام کرد و نامزدهای مستقل وابسته به تحریک انصاف عمران خان موفق به کسب ۱۰۱ کرسی شدند.

در انتخابات پارلمانی پاکستان که هشتم فوریه برگزار شد حزب مسلم لیگ نواز ۷۵ کرسی و حزب مردم پاکستان ۵۴ کرسی را کسب کردند.
این برای نخستین بار در تاریخ سیاسی پاکستان است که نمایندگان مستقل که بیش‌تر آنان مورد حمایت عمران خان هستند می‌توانند بیشترین کرسی‌های پارلمان را از آن خود کنند.
با این حال هیچ یک از رقبای سه گاته موفق به کسب نصف بعلاوه یک از ۲۶۶ کرسی پارلمان جهت تشکیل دولت نشدند بنابراین دولت آتی پاکستان ائتلافی خواهد بود.
بر اساس قانون انتخابات پاکستان، اگر هیچ حزبی موفق به کسب اکثریت نصف بعلاوه یک آرای رأی دهندگان نشود، حزب پیروز یا حزبی که بیشترین کرسی را کسب کرده باشد باید برای تشکیل دولت ائتلاف تشکیل بدهد.
به دلیل محدودیتهایی که برای تحریک انصاف در انتخابات پارلمانی اعمال شد نامزدهای ان به شکل مستقل در انتخابات شرکت کردند.
اما اینکه در پارلمان نامزدهای مستقل همچنان به تحریک انصاف وفادار بمانند موضوع مهمی که وزن و موقعیت احزاب را در پارلمان نشان خواهد داد.
اگر نمایندکان مستقل پیروز در انتخابات همچنان به تحریک انصاف وفادار بمانند این حزب ضمن گفت و گو با سایر احزاب می تواند دولت ائتلافی را تشکیل دهد. «عباس ختک» کارشناس مسایل بین المللی در این باره می گوید:"رای مردم به نامزدهای مستقل وابسته به تحریک انصاف بیانگر پذیرش شعارهای ان بخصوص در مورد استقلال در سیاست خارجی و مقابله با فقر است. علاوه براین پشت سرگذاشتن احزاب دوگانه مسلم لیگ نواز و مردم از سوی نامزدهای مستقل وابسته به تحریک انصاف در انتخابات تحولی شگرف در تحولات سیاسی پاکستان محسوب می شود."
در حالی که محمد نواز شریف تلاش همه جانبه ای را برای کسب پست نخست وزیری آغاز و حتی گفته می شود با حزب مردم نیز برای تشکیل دولت ائتلافی به توافق رسیده است نتایج انتخابات همه معادلات و اروزوهای محمد نواز شریف را می تواند به طور کامل برهم بزند در این حال نقش ارتش نیز در تعیین شرایط آینده سیاسی پاکستان بسیار مهم است.
این بدان معنا است که نحوه بازیگری تحریک انصاف و نمایندگان مستقل متعلق به ان در عرصه سیاسی پاکستان‌ احتمالا نیازمند همکاری و همراهی ارتش است.
اگر این همکاری به نحو مطلوب صورت نگیرد احتمال اینکه وضعیت سیاسی اینده پاکستان با پیچبدگی هایی روبرو شود دور از انتظار نیست.
زیرا به اعتقاد برخی از محافل در پاکستان انتخاب ارتش مسلم لیگ و احتمالا نخست وزیری محمد نوار شریف بوده است.
در این حال سلب حمایت ارتش از عمران خان در دوره نخست وزیری باعث شد تا پارلمان با عدم رای اعتماد وی را برکنار کند و اکنون نیز در زندان است. بنابراین تحربک انصاف بدون جلب حمایت ارتش راه سخت و دشواری برای تشکیل دولت ائتلافی خواهد داشت.
این بدان معنا است تجربه حاکمیت احزاب از جمله مسلم لیگ نواز و تحریک انصاف نشان می دهد کسب پیروزی در انتخابات پارلمانی شرط لازم اما صرفا کافی برای دولت مداری خوب در پاکستان نیست.