انتخاب نخست وزیر پاکستان و چالشهای فرا رو
«شهباز شریف» در اولین سخنرانی خود بهعنوان نخستوزیر جدید پاکستان اعلام کرد، اسلامآباد روابط با ایران را تقویت خواهد کرد.
شهباز شریف وعده داد دولت جدید پاکستان به سختی کار کند و هدف آن تبدیل شدن به یکی از کشورهای گروه ۲۰ تا سال ۲۰۳۰ است.
همان گونه که دو حزب مسلم لیگ نواز و مردم توافق کرده بودند شهباز شریف به عنوان نخست وزیر به پارلمان معرفی شد و توانست با کسب ۲۰۱ رای نمایندگان پارلمان بر رقیب خود «ایوب خان» که از سوی تحریک انصاف معرفی شده بود پیروز شود.
محتوا و محور های سخنرانی شهباز شریف به عنوان نخست وزیر پاکستان نشان می دهد که او و دولتش درصد هستند فصل جدیدی از تحولات سیاسی و اقتصادی پاکستان را تا ۲۰۳۰ رقم بزنند که می تواند برای مردم پاکستان و منطقه امید افرین باشد.
کشورهای منطقه از جمله پاکستان به هر میزان به سمت توسعه حرکت کنند به تثبیت صلح و امنیت در منطقه نیز کمک می کند.
«علی زاهدی» کارشناس مسایل منطقه در این باره می گوید:"سیاستهای اعلامی شهباز شریف به عنوان چشم انداز اجرای سیاستهای دولت جدید پاکستان بسیار خوب و امیدوار کننده است منتهی اجرای هر برنامه اقتصادی نیازمند جامع نگری و تثبیت امنیت است.
این در حالی است که پاکستان با چالشهای امنیتی داخلی و منطقه ای رو برو است که برای اجرای هر برنامه ای ابتدا دولت شهباز شریف باید بر انها غلبه کند."
قول نخستوزیر پاکستان مبنی بر جذب سرمایهگذاری بیشتر نشان می دهد که شهباز شریف با درک درست از نقاط ضعف و قوت این کشور درصدد رفع مشکلات و تقویت ساختارهای اقتصادی است.
اگر چه او طیف وسیعی از برنامه های خود را از جمله ایجاد پنجره های صادراتی در همه ایالتها و ایجاد بستر لازم برای استغال زنان را مطرح کرد اما اجرای این برنامهها مستلزم مقابله با چالشهایی از حمله بهبود روابط با حاکمیت طالبان در افغانستان است.
به گفته مقامات اسلام آباد یکی از مهمترین عناصر تنش زا یعنی تحریک طالبان در افغانستان مستقر است.
هر چند طالبان افغانستان این موضوع را رد می کند اما با توجه به استقبال طالبان از بازگشت خانواده شریف به قدرت به نظر می رسد بستر مناسب برای حل اختلافات افغانستان و پاکستان ایجاد شده باشد.
در این حال مهمترین بستر و محرکه اقتصاد پاکستان انرژی و بخصوص گاز است. اگر چه دولت موقت پاکستان اجرای طرح تکمیلی خط لوله انتقال گاز از ایران در خاک پاکستان را تصویب کرد اما عملیاتی شدن جدی ان به تصمیم و اراده دولت جدید پاکستان بستگی دارد و وعده شهباز شریف برای توسعه روابط با جمهوری اسلامی ایران امیدواری به اجرای عملی انرا افزایش می دهد.
در هر حال پاکستان با چالشهای بسیار داخلی از جمله مشکلات اقتصادی انرژی تروریسم و توسعه حوزه اموزش و بهداشت و مهاجران غیر قانونی روبرو است و در همان حال در سطح منطقه ای و بین المللی نیز با چالشهای زیادی از جمله در روابط با امریکا روبرو است.
با توجه به ائتلاف قدرتمندی که دو حزب مسلم لیگ نواز و مردم در پارلمان ایجاد کرده اند به نظر می رسد با اتخاذ راه کارها و برنامه های مبتنی بر واقعیت شهباز شریف و دولتش بتوانند بر مشکلات و چالشهای فرا رو فایق شوند.
استقبال محافل منطقه ای و بین المللی از جمله جمهوری اسلامی ایران از موفقیت شهباز شریف در کسب پست نخست وزیری پاکستان از وجود بستر و شرایط لازم منطقهای و بینالمللی جهت همکاری و کمک به دولت پاکستان برای اجرای برنامه های توسعه ای و برون رفت از مشکلات حکایت دارد.
به نظر می رسد در کنار اراده و جدیت دولت پاکستان در اجرای برنامه های توسعه ای، شهباز شریف نیاز اتخاذ موضعی مستقل از امریکا در توسعه روابط منطقه ای بخصوص در بخش انرژی است.