تاکید روسیه بر قانونی بودن توسعه برنامه موشکی و فضایی ایران
غربی ها به ویژه آمریکا همواره رویکردی منفی به برنامه موشکی و فضایی ایران داشته و تلاش کرده اند تا اقدامات ایران در زمینه توسعه موشکی و فضایی خود را غیر قانونی جلوه دهند. با این حال روسیه موضعی مخالف غرب در این باره دارد.
در این راستا نمایندگی روسیه در سازمان ملل متحد در نامه ای که روز جمعه 6 دسامبر منتشر شد، خطاب به " آنتونیو گوترش" دبیرکل سازمان ملل متحد با تاکید بر اینکه جمهوری اسلامی ایران عضو دائمی سازمان ملل متحد و همچنین عضو فرایندهای متعدد منع گسترش سلاح های کشتار جمعی همچون "ان پی تی" است، اعلام کرد که ایران از سوی هیچ فرایند بینالمللی برای توسعه برنامههای موشکی و فضایی خود منع نشده است. در این نامه تاکید شده است،هیچ یک از این پیمانها و فرایندها و همچنین قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل متحد، ایران را از توسعه برنامههای موشکی و فضایی خود منع نکرده است. مسکو با توجه به فقدان شواهدی دال بر توسعه یا تولید سلاحهای هسته ای یا حاملهای آن و همچنین استقرار هرگونه زیرساختی برای ذخیره سازی یا خدمات مربوط به سلاح هسته ای از سوی ایران، بر ارزیابی پیشین خود در باره برنامه موشکی ایران تاکید کرده است . ایران در چارچوب قطعنامه 2231 از هرگونه فعالیت در زمینه موشکهای بالستیک که برای حمل سلاحهای اتمی طراحی شده باشد، خودداری کرده است. ضمن اینکه تاکنون هیچ گونه اطلاعات موثقی دال بر خلاف این ارزیابی به شورای امنیت ارائه نشده است.نمایندگی دائم روسیه در سازمان ملل متحد از دبیرکل سازمان ملل و ریاست دوره ای شورای امنیت خواستهاست تا این نامه به عنوان سند رسمی ثبت و در گزارش مربوط به قعطنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت منعکس شود.
قرار است در نشست شورای امنیت در 11 دسامبر ، گزارش دبیرکل سازمان ملل درباره آخرین وضعیت اجرای قطعنامه ۲۲۳۱ به بحث گذاشته شود . تروئیکای اروپایی ( آلمان ، فرانسه و بریتانیا) در 4 دسامبر هم راستا با رویکرد آمریکا در باره برنامه موشکی ایران ، در نامه ای به دبیرکل سازمان ملل ادعا کردند که برنامه موشکی ایران با مفاد قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت این سازمان سازگار نیست.در مقابل نمایندگی جمهوری اسلامی ایران در سازمان ملل در نامه ای خطاب به دبیرکل سازمان ملل و شورای امنیت اعلام کرد، فعالیتهای موشکی ایران متناقض با قطعنامه ۲۲۳۱ نیست.
آمریکا به همراه متحدان اروپایی خود که همواره به دنبال انحصار تکنولوژیهای پیشرفته برای خود هستند، خواهان توقف فعالیت های موشکی ایران بوده و مدعیاند اقدام ایران در زمینه آزمایش های موشکی در تناقض با قطعنامه 2231 شورای امنیت است. "رابرت اوبراین" مشاور امنیت ملی آمریکا در مصاحبه با شبکه خبری فاکسنیوز گفت ایران بایستی برنامه موشکی و هستهای خودش را متوقف کند. سخنان این مقام ارشد آمریکایی درباره برنامه موشکی ایران در حالی صورت گرفته که قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت با لحنی غیر الزامآور تنها از ایران خواسته، موشکهایی را که برای داشتن قابلیت حمل کلاهک هستهای طراحی شدهاند، آزمایش نکند. ایران بارها اعلام کرده هیچکدام از موشکهایش برای حمل کلاهک هستهای طراحی نشدهاند.البته واشنگتن یکی از نقاظ ضعف قطعنامه 2231 را اساسا اجازه آزمایش موشک های بالستیک به ایران می داند. به گفته برایان هوک مسئول میز ایران در وزارت خارجه آمریکا : یکی از نقائص توافق هستهای برجام این است که به ممنوعیت آزمایشهای موشکهای بالستیک ایران خاتمه داد.» این سخن نشان می دهد که واشنگتن به خوبی می داند که آزمایش های موشکی ایران در چارچوب قطعنامه 2231 مجاز است . محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه ایران در این باره در توئیتر نوشت: «برایان هوک تذکری به موقع به شریکان اروپایی ما در برجام داد و به صراحت اذعان کرد که آزمایشهای موشکی در قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل ممنوع نیستند.»
اساسا زرادخانه موشکی ایران دارای ماهیت دفاعی بوده و در راستای دکترین بازدارندگی ایران ایجاد شده وآزمایش های موشکی ایران نیز به منظور بهبود مقدورات موشکهای بالستیک انجام می شود. ضمن اینکه تهران با تأکید بر اینکه دکترین دفاعی آن مبتنی بر بازدارندگی و تدافعی است، بر حق خود برای گسترش برنامه موشکی جهت دفاع از خود تأکید کرده است.