اعلام آمادگی پوتین برای بهبود روابط با آمریکا؛ چشم اندازی نامعلوم
(last modified Sat, 19 Dec 2020 07:05:20 GMT )
آذر ۲۹, ۱۳۹۹ ۱۲:۰۵ Asia/Dushanbe
  •  اعلام آمادگی پوتین برای بهبود روابط با آمریکا؛ چشم اندازی نامعلوم

مناسبات روسیه و آمریکا پس از بحران اوکراین در سال 2014 روابطی پرتنش بوده است. مسائل و اختلافات متعددی اکنون بر روابط بین مسکو و واشنگتن سایه افکنده است. روسیه امیدوار است که با روی کار آمدن جو بایدن در آمریکا، تحولی در این زمینه ایجاد شود.

ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه درکنفرانس مطبوعاتی سالانه خود گفت: ما برای ادامه گفت وگوها با واشنگتن آمادگی داریم و جو بایدن رئیس جمهوری منتخب آمریکا نیز به صورتی ضمنی آمادگی خود را برای مذاکره با مسکو اعلام کرده است. وی تاکید کرد که تاکنون نشانه ای از تمایل طرف آمریکایی برای گفت وگو درباره تمدید پیمان استارت جدید ندیده است. پوتین همچنین با بیان اینکه ترامپ دست نشانده وی درکاخ سفید نیست، گفت: روسیه به انتخاب ترامپ در انتخابات ۲۰۱۶ کمک نکرد و امیدوار است با حضور بایدن  در کاخ سفید، روابط دو کشور بهتر شود.

رئیس جمهور روسیه در اواسط نوامبر 2020 نیز در مورد روابط روسیه و آمریکا اعلام کرد: روابط مسکو و واشنگتن آن قدر بد شده است که بدتر از این ممکن نیست.

روسیه که پس از انتخابات ریاست جمهوری 2016 آمریکا همواره از جانب دموکرات ها با اتهام دخالت در این انتخابات به نفع ترامپ مواجه بوده، اکنون بر این گمان است که ممکن است در دوره ریاست جمهوری بایدن تحولی مثبت در روابط دو کشور ایجاد شود. با این حال اما چشم انداز چندان امید بخشی در این زمینه وجود ندارد.

یکی از دلایل این است که دولت امریکا هم چنان مسکو را به دخالت در انتخابات آمریکا متهم می کند و حتی مقامات فدرال بارها در این زمینه به مسکو هشدار داده اند. در جدید ترین موضع گیری در این زمینه «جان راتکلیف»(John Ratcliffe) مدیر اطلاعات ملی آمریکا گفت: «دخالت‌های خارجی توسط چین، ایران و روسیه در انتخابات نوامبر امسال وجود داشته و منتظر گزارش علنی یافته‌ها در این باره در ماه ژانویه است».

بدین ترتیب مشخص است که واشنگتن هم چنان مدعی تداوم دخالت های روسیه در روندهای انتخاباتی آمریکا است و لذا انتظار می رود که دولت بایدن نیز در این زمینه موضع گیری منفی علیه روسیه نماید.

به گفته"پاول شاریکوف"(Pavel Sharikov) کارشناس سیاسی روس ، دلیل تیرگی روابط دوجانبه آمریکا و روسیه این است که «مساله روسیه» به موضوعی برای منازعات سیاسی داخلی آمریکا تبدیل شده است.

مساله دیگری که به بدبینی واشنگتن نسبت به مسکو دامن زده ، مساله نفوذ گسترده هکرها به نهادها و وزارت خانه های فدرال آمریکا است که اکنون با حمله سایبری بی سابقه ای مواجه شده اند و در این زمینه نیز رسانه های امریکایی، انگشت اتهام را متوجه روسیه کرده اند. بایدن از هم اکنون موضع گیری تندی در این زمینه انجام داده و عاملان این حمله سایبری را تهدید کرده است. 

مساله دیگر اینکه بایدن و تیم وی تاکنون موضع خاصی درباره آینده پیمان های کنترل تسلیحات اتخاذ نکرده اند. در دوره زمامداری ترامپ، آمریکا از برخی از این پیمان ها خارج شده یا مانند پیمان استارت جدید، در صدد است از آنها خارج شود. این موضوع، بدبینی روس ها را در باره اینکه ممکن است دولت آینده آمریکا نیز خط مشی ترامپ را دنبال کند ، در پی داشته است.

شکاف امریکا و روسیه در دیگر زمینه ها از جمله موضع منفی واشنگتن درباره گسترش روابط گازی روسیه و اروپا و احداث خط لوله گازی نورد استریم 2 و تاکید واشنگتن بر تداوم و گسترش تحریم ها علیه روسیه هم چنان وجود دارد. درعین حال می توان انتظار داشت که اختلافات آمریکا و روسیه در باره بحران های منطقه ای مانند بحران سوریه و مسائل مهمی مانند توافق هسته ای ایران و آینده ونزوئلا هم چنان در دولت بایدن نیز ادامه داشته باشد./

بیشتر بخوانید: