تداوم تظاهرات داخلی و تمرکز نتانیاهو بر سیاست خارجی ضد ایرانی
(last modified Mon, 01 Feb 2021 05:10:01 GMT )
بهمن ۱۳, ۱۳۹۹ ۱۰:۱۰ Asia/Dushanbe
  • سی و دومین هفته متوالی اعتراضات ساکنان سرزمین های اشغالی علیه نتانیاهو
    سی و دومین هفته متوالی اعتراضات ساکنان سرزمین های اشغالی علیه نتانیاهو

ساکنان سرزمین‌های اشغالی برای سی‌ودومین هفته متوالی علیه بنیامین نتانیاهو، نخست ‌وزیر رژیم صهیونیستی، تظاهرات برگزار کردند.

تظاهرات در سرزمین‌های اشغالی از ماه مه 2020 آغاز شد. ریشه اولیه تظاهرات، اعتراض به فساد نتانیاهو و نارضایتی مردم از تشکیل کابینه ائتلافی بود. بنیامین نتانیاهو درگیر 4 پرونده فساد مالی است. نتانیاهو و همسرش سارا در پرونده موسوم به «1000» به دریافت هدایای گرانقیمت از جمله سیگارهای گرانقیمت متهم هستند. نتانیاهو در پرونده موسوم به «2000» نیز به مذاکره و توافق با «آرنون موزیس»، ناشر روزنامه «یدیعوت آحارونوت» Yedioth Ahronoth برای پوشش اخباری جانبدارانه از وی در مقابل اعمال محدودیت علیه روزنامه «اسرائیل الیوم» که رقیب این روزنامه است، متهم شد.

پرونده موسوم به «3000» نیز مربوط به خرید زیردریایی از آلمان در مقابل دریافت رشوه است و پرونده موسوم به «4000» نیز مربوط به تخلفاتی در وزارت ارتباطات و شرکت «بزک»Bezeq است که در این دو پرونده نیز پای نخست وزیر رژیم صهیونیستی وجود دارد. نتانیاهو بارها تلاش کرد با استفاده از نفوذ زیادی که در ساختار قدرت اسرائیل دارد، مانع رسیدگی عادلانه به پرونده‌های فساد خود شود و تاکنون نیز در پیگیری این هدف موفق بود. با این حال، مردم در سرزمین‌های اشغالی با برگزار تظاهرات مداوم و هفتگی به کارشکنی نتانیاهو در پیگیری قضایی پرونده‌های فساد وی معترض هستند و بر این باورند نتانیاهو از شیوع کرونا به عنوان بهانه‌ای برای تاخیر در دادگاه رسیدگی به فساد مالی خود سوء استفاده می‌کند.

تشکیل کابینه ائتلافی میان نتانیاهو و بنی گانتزBenny Gantz، رئیس حز ب آبی و سفید که اکنون وزیر جنگ اسرائیل است نیز به عاملی برای شکل‌گیری و تداوم تظاهرات تبدیل شد. اکنون در حالی که پارلمان برای بار چهارم منحل و مقرر شد انتخابات چهارم پارلمانی در مارس آینده برگزار شود، مردم با برگزاری تظاهرات، خواستار برکناری نتانیاهو و مشارکت نکردن وی در ساختار قدرت آینده هستند.

ناتوانی کابینه نتانیاهو در مقابله با ویروس کرونا

شیوع گسترده کرونا و ناتوانی کابینه نتانیاهو در مقابله با این ویروس و همچنین تعطیلی‌های مکرر و قرنطینه‌های سراسری در سرزمین‌های اشغالی نیز سبب افزایش مشکلات اقتصادی مردم و شدت گرفتن نارضایتی آنها از کابینه کنونی شد. بر این اساس، مردم در سرزمین‌های اشغالی همچنان به تظاهرات خود ضد بنیامین نتانیاهو ادامه می‌دهند و بر برکناری وی از قدرت تاکید دارند. 

نتانیاهو، اما، بهره‌گیری از سیاست خارجی و به نوعی بی‌توجهی به مطالبات معترضان را در دستور کار قرار داد. نتانیاهو و برخی از اعضای کابینه وی که از ریاست جمهوری جو بایدن در آمریکا ناراضی هستند، تلاش می‌کنند دولت جدید آمریکا را برای پیگیری کردن سیاست دولت دونالد ترامپ به خصوص در موضوع برجام متقاعد کنند. در همین راستا، بنیامین نتانیاهو به جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا هشدار داد که به توافق هسته‌ای سال ۲۰۱۵ با ایران بازنگردد. 

علاوه بر این، برخی از اعضای کابینه نتانیاهو نیز بر طبل جنگ می‌کوبند و به جای توجه به چالش‌های متعدد و مکرر داخلی، به تهدید علیه ایران روی آوردند.

در همین راستا، «آویو کوخاوی» Aviv Kochavi، رئیس ستاد ارتش گفت، ارتش در حال به روزرسانی و ارتقاء برنامه‌های عملیاتی خود است تا در صورت تصمیم اسرائیل برای حمله به تأسیسات هسته‌ای ایران، آمادگی لازم را داشته باشد. 

کوخاوی همچنین افزود: بازگشت جامعه بین‌المللی به توافق هسته ای سال 2015 با ایران، حتی اگر این توافق اصلاح شود، تصمیمی اشتباه است. 

اگرچه تمرکز بر فشار به دولت جدید آمریکا و تهدیدآفرینی علیه ایران از اولویت‌های کابینه نتانیاهو است، اما منحرف کردن افکار عمومی داخلی سرزمین‌های اشغالی را نیز پیگیری می‌کند، موضوعی که نمی‌تواند به کاهش فشار علیه نتانیاهو و توقف اعتراض‌ها منجر شود. 

بیشتر بخوانید:

کلیدواژه