تشدید اختلافات ترکیه و اتحادیه اروپا در امور سوریه
برغم تلاش های اخیر " رجب طیب اردوغان" رئیس جمهوری ترکیه مبنی بر حل اختلافات این کشور با کشورهای همسایه، به نظر می رسد اختلافات ترکیه با اتحادیه اروپا در امور سوریه در حال تشدید شدن است.
وزارت امور خارجه ترکیه با انتشار بیانیه ای ضمن رد اتهامات پارلمان اروپا درباره تخلفات این کشور در سوریه ، تاکید کرد: ترکیه از میلیون ها آواره سوری را در خاک خود میزبانی کرده و به علت بحران در سوریه به تنهایی مسوولیت های بزرگی را متحمل شده است.
مخالفت ترکیه با درخواست پارلمان اروپا مبنی بر خارج کردن نیروهایش از سوریه نشان دهنده این واقعیت است که مقامات آنکارا قصد حل اختلاف ها با کشورهای همسایه و اتحادیه اروپا ندارند.
در حالی که اظهار نظرهای سیاستمداران ترک نشان می دهد که مقامات آنکارا به منظور خریدن وقت و فرصت ، هر از گاهی به اظهار نظرهای خوشبینانه نظیر حل اختلاف های متقابل با کشورهای همسایه و اتحادیه اروپا سخن به میان می آوردند.
درهمین ارتباط ، "ماکس هافمن" از تحلیلگران "مرکز ترقی آمریکایی" (Center for American Progress) گفته است: "روابط ترکیه و متحدان غربی اش در آمریکا و اتحادیه اروپا ، از بیش از یک دهه گذشته ، همواره در یک روند نزولی و رو به کاهش قرار داشته است".
پارلمان اروپا در دهمین سال حاکمیت بحران در سوریه ، با تصویب لایحه ای ، از ترکیه خواسته است ، هرچه سریعتر نیروهای خود را از سوریه خارج کند.
در واکنش به بیانیه پارلمان اروپا ، وزارت امور خارجۀ ترکیه در بیانیه خود ، لشکرکشی به سوریه و مداخله نظامی در این کشور را حق مشروط دفاع از خود توصیف کرده است.
ارتش ترکیه به بهانه مبارزه با تروریست ها ، از بیش از دوسال پیش بخش هایی از مناطق شمال و شمال شرق سوریه را اشغال کرده و گروهی ازنظامیان ترک همچنان در این مناطق حضور دارند.
تجاوز ارتش ترکیه به شمال سوریه با محکومیت مردم و دولت سوریه و همچنین جامعه جهانی مواجه شده است.
در شرایط فعلی ، باید گفت، ترکیه و اتحادیه اروپا مشکلات متعددی دارند. اما در یک تقسیم بندی کلی ، می توان مشکلات ترکیه و اتحادیه اروپا را به دو دسته تقسیم کرد.
دسته نخست ، اختلاف های مربوط به شرایط عضویت ترکیه در اتحادیه اروپا و انتقادهای این اتحادیه علیه دولت ترکیه در حوزه های حقوقی ، سیاسی ، آزادی بیان و رسانه ، کارکرد دستگاه قضا ، حقوق اقلیت ها و مسائل مرتبط با حوزه دموکراسی و آزادی های فردی و اجتماعی و مسائل مربوط به حقوق بشر و همچنین مسائل گمرکی مرتبط با غرب است.
دومین دسته از اختلاف های ترکیه و اتحادیه اروپا ، در مسائل مرتبط با سیاست خارجی ریشه دارد که در صدر آن ها ، اختلاف بر سر قبرس و اقدامات ترکیه برای تاسیس دولت مستقل قبرس ترک و تنش میان ترکیه و یونان ، حفاری در شرق مدیترانه و مسائل سوریه قرار گرفته است.مروری بر این اختلاف ها نشان می دهند که حل اختلاف ها با غرب ، در کوتاه مدت و میان مدت غیر ممکن است. به همین دلیل ، اظهارات دولتمردان ترک مبنی برای حل اختلاف ها با کشورهای همسایه و اتحادیه اروپا را نباید چندان جدی تلقی کرد.
در این شرایط نکته قابل تامل ، تلاش اتحادیه اروپا برای بیرون راندن ترکیه از اراضی سوریه است. بدیهی است که دولت های اروپایی هدفی جز جایگزین کردن دولت های غربی و جریان های مخالف دولت دمشق در سوریه ندارند.
دولت آنکارا به بهانه سرکوب جریان هایی نظیر حزب کارگران کردستان ترکیه (پ. ک. ک.) به عراق و سوریه حمله کرده است. از زمان آغاز این حملات ترکیه نه تنها دستاوردی نداشته ، بلکه به بهانه همین حضور غیرقانونی ، اختلاف های خود را با غرب تشدید کرده است.
در حقیقت ، اشغال اراضی سوریه علاوه بر تشدید اختلافات ترکیه با سوریه ، به اختلافات ترکیه با آمریکا و اتحادیه اروپا نیز دامن زده و این موضوع به زیان منافع ملی ترکیه در درازمدت تبدیل شده است.
بیشتر بخوانید:
- درخواست دوباره ترکیه از اتحادیه اروپا
- تظاهرات در حسکه سوریه و تأکید بر اخراج اشغالگران آمریکا و ترکیه
- ارسال کاروان لجستیکی ترکیه به مناطق اشغالی در سوریه