ادامه تنش های مرزی بین جمهوری آذربایجان و ارمنستان
(last modified Sun, 18 Jul 2021 02:56:08 GMT )
تیر ۲۷, ۱۴۰۰ ۰۷:۵۶ Asia/Dushanbe
  • 16 ژوئیه نیروهای جمهوری آذربایجان ، به سوی نیروهای ارمنی مستقر در منطقه مرزی یراسخ تیراندازی کردند
    16 ژوئیه نیروهای جمهوری آذربایجان ، به سوی نیروهای ارمنی مستقر در منطقه مرزی یراسخ تیراندازی کردند

در حالی که مقام های جمهوری آذربایجان و ارمنستان با میانجیگری روسیه توافقنامه صلح قره باغ را در نیمه شب نهم نوامبر گذشته امضا کرده اند ، بار دیگر موضوع نقض مقررات آتش بس به صدر خبرهای رسانه های منطقه بازگشته است.

در همین ارتباط ، رسانه ها اعلام کرده اند، نظامیان جمهوری آذربایجان و ارمنستان بار دیگر در مناطق مرزی با یکدیگر درگیر شده اند .

وزارت دفاع ارمنستان با انتشار بیانیه ای ، اعلام کرد: ظهر روز جمعه گذشته (16 ژوئیه) نیروهای جمهوری آذربایجان ، به سوی نیروهای ارمنی مستقر در منطقه مرزی "یراسخ" ارمنستان تیراندازی کردند و نیروهای این کشور هم متقابلا" به این حملات پاسخ دادند. موارد جدید نقض اتش بس عمدتا" در محور‌های آقدره ، آغدام ، فضولی ، هادروت رخ داده است.

 از زمان امضای توافقنامه صلح قره باغ در نیمه شب نهم نوامبر، هر روز به شکلی بر موارد نقض مقررات آتش بس افزوده می شود. در ابتدای امضای توافقنامه صلح قره باغ ، موارد نقض آتش بس چندان زیاد نبود. اما با سپری شدن زمان و تشدید اختلاف های باکو و ایروان ، به نظر می رسد موارد نقض آتش بس نیز افزایش می یابد.

این واقعیت را نباید نادیده گرفت که دلیل اصلی نقض مقررات آتش بس میان باکو و ایروان بویژه با سپری شدن زمان ، مداخلات دولت های بیگانه است. در واقع، نفوذ نیروهای بیگانه در باکو و ایروان و تاثیرگذاری بیگانگان بر مواضع دولت های مستقل منطقه از مهمترین عوامل نقض آتش بس تلقی می شود. به عنوان مثال، برغم رضایت "نیکول پاشینیان" سرپرست نخست وزیر ارمنستان از امضای توافقنامه صلح قره باغ ، برخی مداخلات خارجی زمینه های اعتراض های مردمی در ارمنشستان را فراهم کرده است و مقام های ایروان نیز به مرور زمان مواضع خود را با مواضع کشورهای ذینفع در منطقه هماهنگ می کنند.

در این زمینه می توان به حمایت های جدی مقام های دولت های غربی از مواضع ارمنستان و ارامنه قره باغ اشاره کرد. در جریان جنگ دوم قره باغ ، "مایک پمپئو" وزیر سابق امور خارجه آمریکا گفته بود: "امیدوار است ارمنستان بتواند در مقابل جمهوری آذربایجان از خود دفاع کند".

این اظهارات به معنای حمایت های آمریکا از مواضع ارمنستان و ارامنه قره باغ بوده است. پس از  امضای توافقنامه صلح قره باغ نیز، مخالفت ها و اعتراض های رسمی مقام های آمریکا و فرانسه به  امضای توافقنامه صلح قره باغ در نهم نوامبر نشان داد که این کشورهای در قبال مناقشه قره باغ بی طرف نیستند.

وزیران امور خارجه وقت آمریکا و فرانسه پس ازامضای توافقنامه صلح قره باغ نیز اعلام کردند، صرفا" به این دلیل که توافقنامه بدون حضور روسای گروه مینسک سازمان امنیت و همکاری اروپا امضا شده است ، با آن مخالف هستند.  

وزارت امور خارجه جمهوری آذربایجان نیز در واکنش به این گونه موضعگیری دولت های غربی ، با انتشار بیانیه ای اعلام کرد:  این سخنان وزیر خارجه آمریکا با موقعیت واشنگتن و پاریس به عنوان دوعضو روسای گروه میانجیگر مینسک سازمان امنیت و همکاری اروپا ویژه حل مناقشه قره باغ مطابقت ندارد.

کارشناسان یکی از دلایل اصلی نقض مقررات آتش بس و تشدید درگیری های نظامی فعلی میان جمهوری آذربایجان و ارمنستان را مداخلات دولت های بیگانه می دانند.  ، "پاتریک ساهاکیان" کارشناس روابط بین‌الملل در این باره می‌گوید: "به نظر می‌رسد درگیری‌های اخیر در منطقه قره‌باغ ناشی از دخالت‌های ترکیه است. زیرا این کشور بعد از مسائل سوریه ، در پی اجرای تفکر اتحاد ترک زبان‌ها است و با استقرار نیروهای امنیتی به دنبال اشغال قره باغ است".

در این زمینه ، مقام های ارمنستان نیز مواضع تندی علیه دخالت های بیگانگان ابراز داشته اند. به عنوان مثال ، "آرمن سرکیسیان" رئیس جمهوری ارمنستان نسبت به ایجاد کانون تروریستی درجنوب قفقاز هشدار داده و گفته بود، برغم تلاش‌های میانجیگرانه ایران و روسیه ، مناقشه آذری - ارمنی از آینده مبهم و پیچیده بحران قره باغ حکایت دارد.

در مجموع ، باید گفت،  دخالت های بیگانگان که با هدف کسب منافع هر چه بیشتر صورت می گیرد ، نه تنها در جهت منافع باکو و ایروان نیست ، بلکه به شدت به زیان منافع جمهوری آذربایجان و ارمنستان ارزیابی می شود.   

 

بیشتر بخوانید:

 

کلیدواژه