تحلیل: وتوی قطعنامه شورای امنیت درباره اوکراین توسط روسیه
-
روسیه به پیش نویس قطعنامه عملیات نظامی خود در اوکراین به دلیل «ماهیت ضد روسی» آن رای منفی داد
روسیه در جلسه رای گیری روز جمعه شورای امنیت سازمان ملل، قطعنامه محکومیت «حملات به اوکراین» را وتو کرد.
11 کشور به پیش نویس قطعنامه رای مثبت و چین، هند و امارات رای ممتنع دادند و روسیه که دارای حق وتو است به این پیش نویس رای منفی داد. برای تصویب هر قطعنامه در شورای امنیت سازمان ملل، تأیید حداقل ۹ عضو از ۱۵ عضو لازم است و علاوه بر آن هیچ یک از ۵ عضو دائمی نباید مخالفتی با قطعنامه داشته باشند.
«واسیلی نبنزیا» Vasily Nebenzya نماینده دائم روسیه در سازمان ملل در این جلسه گفت که روسیه به پیش نویس قطعنامه عملیات نظامی خود در اوکراین به دلیل «ماهیت ضد روسی» آن رای منفی داده است. وی تاکید کرد که روسیه در حال جنگ با اوکراین نیست، بلکه عملیاتی را برای حفاظت از جمعیت منطقه دونباس و نازی زدایی اوکراین انجام میدهد.
همان گونه که پیش بینی می شد در نخستین مرحله از کارزار ضد روسیه که توسط غربی ها به سرکردگی آمریکا در عرصه بین المللی در حال انجام است، روسیه با وتوی قطعنامه پیشنهادی واشنگتن و شرکای آن ، مانع از تحقق اهداف غربی ها در زمینه انزوای مسکو و نیز ایجاد زمینه قانونی لازم برای اقدام بین المللی علیه روسیه شد.
روسیه بارها به غربی ها در باره تداوم رویکرد خصمانه آن با پافشاری ناتو برای توسعه به سوی شرق و تلاش برای عضویت کشورهای حوزه خارج نزدیک روسیه به ویژه اوکراین هشدار داده بود . با این حال آمریکا و شرکای اروپایی آن در ناتو در راستای مهار روسیه و محاصره و تضعیف و در نهایت تجزیه آن هم چنان این روند مخرب را ادامه داده اند. دولت غرب گرای اوکراین نیز به امید الحاق به بلوک غرب و پیوستن به اتحادیه اروپا و ناتو در بازی غرب وارد شد و رویکردی خصمانه در قبال مسکو در پیش گرفت .
واسیلی نبنزیا نماینده دائم روسیه در سازمان ملل در این زمینه می گوید : غرب «اوکراین را در بازی ژئوپلیتیک خود تبدیل به یک مهره کرده است».
نکته مهم اینکه پس از واکنش عملی روسیه به اوکراین در قالب آغاز عملیات نظامی گسترده ، اکنون غربی ها عملا اوکراین را در مقابل روسیه رها کرده اند. کما اینکه ینس استولتنبرگ Jens Stoltenberg دبیر کل ناتو صرفا به محکوم کردن حمله روسیه پرداخته و تصریح کرده است که ناتو ، نظامیان خود را به اوکراین نخواهد فرستاد.
آمریکا به عنوان سردمدار ناتو نیز موضع مشابهی اتخاذ کرده است.
با توجه به ناکامی غربی ها در شورای امنیت ، اکنون غرب در صدد است تا مساله تهاجم روسیه به اوکراین را در مجمع عمومی سازمان ملل مطرح نماید. در این راستا 51 کشور که عمدتا مرکب از کشورهای غربی و متحدان غرب هستند در بیانیه مشترکی پس از آنکه روسیه قطعنامه پیشنهادی علیه خود را در نشست شورای امنیت وتو کرد، اعلام کردند موضوع حمله روسیه به اوکراین را در مجمع عمومی سازمان ملل پیگیری خواهند کرد.
البته کارزار همه جانبه غرب علیه روسیه در قالب اعمال تحریم ها با شدت بی سابقه ای دنبال می شود. در تازه ترین کنش در این زمینه ، آمریکا بالاترین مقامات مسکو یعنی ولادیمیر پوتین رئیس جمهور ، سرگئی لاوروف وزیر خارجه ، سرگئی شویگو وزیر دفاع و والری گراسیموف رئیس ستاد کل نیروهای مسلح روسیه را تحریم کرد.
در بیانیه وزارت خزانه داری آمریکا آمده است : پوتین و لاوروف مسئول مستقیم حمله غیرقانونی و بی دلیل روسیه به اوکراین که یک کشور مستقل و دموکراتیک است، هستند.
آمریکا پیش از این ۱۱ عضو شورای امنیت روسیه را تحریم کرده بود. اتحادیه اروپا نیز به همراه بریتانیا، پوتین و لاوروف را تحریم کردند.
غرب براین تصور است که حداکثر فشارهای ممکن را علیه روسیه با هدف بازداشتن آن از تداوم عملیات نظامی در اوکراین صورت می دهد. اما به نظر می رسد مسکو از قبل منتظر این گونه اقدامات و نیز تحریم های اقتصادی گسترده بلوک غرب بوده است. ضمن اینکه اکنون انتظار می رود مسکو در واکنش به کنش های خصمانه غرب از ابزارهای مختلف خود استفاده نماید.
بیشتر بخوانید: