تحلیل: ناکامی اتحادیه اروپا در تحریم نفتی روسیه
«جوزپ بورل»مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا روز دوشنبه در یک کنفرانس مطبوعاتی پس از نشست وزرای اتحادیه اروپا در بروکسل اظهار داشت که امکان دستیابی به توافق بر سر ششمین بسته تحریمی علیه روسیه وجود ندارد و ما در مورد تحریم نفت روسیه اتفاق آرا نداریم.
بورل اعتراف کرد که سران این اتحادیه نمیتوانند بر سر تحریم نفت روسیه به توافق برسند.
وزرای خارجه ۲۷ کشور اروپایی روز دوشنبه درباره بسته ششم تحریمها علیه روسیه شامل قطع واردات نفت از این کشور بحث کردند اما با توجه به مخالفت مجارستان که ۶۵ درصد از نفت خود را از روسیه تامین میکند، به توافق کلی نرسیدند.
اتحادیه اروپا برای تصویب این تحریمها به رای مثبت تمامی ۲۷ کشور این اتحادیه نیاز دارد. کمیسیون اروپا پیشنهاد کرده که واردات نفت ظرف شش ماه و واردات فرآورده های نفتی از روسیه تا پایان سال جاری میلادی متوقف شود و «سبربانک» به عنوان بزرگترین بانک روسیه از سامانه سوئیفت ( SWIFT جامعهٔ جهانی ارتباطات مالی بین بانکی) حذف شود. با این حال مجارستان مخالف جدی این تحریم ها است. بورل با اشاره به موضع بوداپست تصریح نمود که گفتگوهای امروز برخی از مشکلاتی که مجارستان با آن مواجه است را روشن کرده است.
«پتر سییارتو» Péter Szijjártó وزیر امور خارجه مجارستان چهارشنبه گذشته گفته بود که این کشور تنها در صورتی به تحریمهای اتحادیه اروپا علیه نفت روسیه رای خواهد داد که این اتحادیه راه حلی برای مشکلاتی که این اقدام ایجاد میکند، ارائه دهد.
وی تاکید کردکه دولتش اجازه افزایش شدید قیمت نفت را نمیدهد و جایگزینی نفت روسیه بدون حمایت مالی اتحادیه اروپا میسر نیست. در واقع مجارستان که شرکای نزدیک روسیه در اتحادیه اروپا محسوب می شود ، برای کاهش هزینههای تحریم نفت خام روسیه درخواست صدها میلیون یورو از این اتحادیه کرده است.
«گابرلیوس لاندسبرگیس» (Gabrielius Landsbergis )وزیر خارجه لیتوانی با اشاره به موضع مجارستان گفت: «متاسفانه کل اتحادیه اروپا توسط یک کشور گروگان گرفته شده است که نمیتواند به ما در یافتن توافق کمک کند. باید بپذیریم که یک عضو، تمامی این اتحادیه را پاگیر خود کرده است.
بدین ترتیب آشکار شده که درباره تحریم نفتی روسیه و پیامدهای آن توافق نظری بین کشورهای اتحادیه اروپا وجود ندارد. در واقع برای آن دسته ازاین کشورها که به نفت روسیه وابسته هستند کنار گذاشتن آن و رفتن به دنبال منابع جایگزین نفتی کار آسانی نخواهد بود و به ویژه در کوتاه مدت و حتی درمیان مدت خسارات زیادی را متوجه اقتصاد آنها خواهد کرد. موضع گیری وزیر خارجه مجارستان و پیش از این«ریچارد سولیک»(Richard Sulik) وزیر اقتصاد اسلواکی و تصریح به اینکه تحریم نفتی روسیه موجب ویران شدن اقتصاد اروپا خواهد شد اشاره به همین امر دارد.
بدین ترتیب اکنون اروپا برسر دو راهی انتخاب منافع اقتصادی خود و تداوم واردات نفت و گاز از روسیه در راستای رونق و رشد اقتصادی و جلوگیری از وارد آمدن خسارات و زیان های شدید به این کشورها و یا همراهی با آمریکا در راستای اهداف ژئوپولیتیکی کلان غرب یعنی مقابله با قدرتهای بین المللی خواهان تغییر نظم کنونی به ویژه روسیه و در وهله بعدی چین قرار گرفته است.
«کریستین لیندنر»(Christian Lindner) وزیر دارایی آلمان، می گوید: جنگ بین اوکراین و روسیه، نظم نوین جهانی را بدنبال خواهد داشت.
این امر دیدگاه غالب در بین کشورهای اروپایی را به خوبی نشان می دهد . اتحادیه اروپا اکنون در جبهه حمایت از اوکراین قرار گرفته و به صف تحریم کنندگان روسیه پیوسته و در عمل گزینه دوم را انتخاب کرده است.با این حال مخالفت کشورهایی مانند مجارستان با تصمیمات اتحادیه اروپا در زمینه تحریم نفتی روسیه نشان می دهد که در داخل این اتحادیه اتفاق نظری در این زمینه وجود نداشته وبرخی از کشورهای اروپایی حاضر به قربانی کردن منافع ملی خود در راستای منافع واهداف کلان آمریکا نیستند.ضمن اینکه از دیدگاه این کشورها تشدید تنش ها با روسیه در ابعاد اقتصادی ، انرژی و امنیتی و نظامی را امری مخاطره آمیز برای امنیت اروپا تلقی می کنند.
بیشتر بخوانید: