تحلیل- همکاری های مشترک ترکیه و روسیه برای حذف دلار
ترکیه و روسیه همکاری برای حذف دلار از مبادلات میان دو کشور را آغاز کرده اند.
در همین ارتباط ، وزیر انرژی ترکیه اعلام کرد: به منظور تعمیق روابط تجاری دوکشور و نیز مقابله با سلطه دلار بر بازارهای جهانی ، آنکارا و مسکو در مورد پرداخت پول گاز صادراتی به پول ملی دو کشور توافق کرده اند.
هفته گذشته نیز "رجب طیب اردوغان" رئیس جمهوری ترکیه اعلام کرده بود: در گفتگو با "ولادیمیر پوتین" همتای روس خود ، در خصوص پرداخت پرداخت گاز طبیعی خریداری شده با روبل توافق کرده ایم.
بر اساس توافق آنکارا و مسکو ، مقرر شده است که کالاهای صادراتی روسیه به ترکیه به واحد پول ملی روسیه (روبل) پرداخت شود و در مقابل ، کالاهای صادراتی ترکیه به روسیه نیز با پول ملی ترکیه (لیر) پرداخت خواهد شد.
درسال 2017 میلادی ، روسای جمهوری ترکیه و روسیه در یک مکالمه تلفنی ، ضمن تاکید بر ادامه روابط اقتصادی متقابل ، تاکید کرده بودند: "آنکارا و مسکو میتوانند از دلار ، یورو ، روبل ، طلا و یوآن برای تجارت استفاده کنند".
اما اخیرا و پس از دیدار سران ترکیه و روسیه در سوچی ، "رجب طیب اردوغان" رئیس جمهوری ترکیه اعلام کرد: "کشورش برای تجارت با روسیه میتواند از روبل استفاده کند و در مقابل روسیه نیز پرداخت هایش را به ترکیه با لیر انجام خواهد داد".
ترکیه و روسیه پس از برخی از کشورهای جهان از جمله چین ، قصد کنار گذاشتن دلار از معاملات بین المللی و استفاده از پول های ملی خود را دارند. با این روند ، به زودی ایران نیز به روند تجارت بر اساس حذف دلار اقدام خواهد کرد. در واقع، ایران نیز قصد دارد ، کالاهای صادراتی خود را به روسیه ، ترکیه و چین با پول ملی خود (ریال) دریافت کند و در مقابل، کالاهای خریداری شده از این کشورها را به ترتیب با روبل ، لیر و یوآن ، پرداخت خواهد کرد.
بدیهی است که با این روند ، به زودی ارزش پول ملی کشورهای ایران ، روسیه ، ترکیه و چین افزایش چشمگیری خواهد یافت. هند نیز به منظور پیوستن به این روند ، اسنادی را به کشورهای این حوزه امضا کرده است. از همه مهمتر این واقعیت غیر قابل انکار است که سیاست تحریم های آمریکا علیه کشورهای این حوزه خنثی خواهد شد. در حال حاضر بیشتر از نیمی از کشورهای جهان با شدت و ضعف هایی مشمول تحریم های کشور سلطه گر آمریکا هستند. در حقیقت ، پس از جنگ جهانی دوم ، آمریکا به عنوان یک کشور سلطه گر با تحریم های ناعادلانه علیه کشورهای مستقل ، تلاش کرده است این دسته از کشورها را با مواضع خود همراه سازد.
ترکیه و روسیه تلاش دارند حجم مبادلات تجاری میان خود را به 100 میلیارددلار درسال افزیش دهند. تردیدی نیست که با اجرای توافق اخیر ترکیه و روسیه ، آمریکا و برخی از متحدان اروپایی اش ، تنها در اندیشه ضربه زدن به اقتصاد این کشورها از طریق برنامه ریزی برای توطئه و ایجاد نابسامانی در این کشورها خواهد بود. تحریک اوکراین به جنگ با روسیه و فشار بر این کشور را باید تنها یکی از توطئه های آمریکا به منظور وارد ساختن فشار هر چه بیشتر بر روسیه و اتحادیه اروپا قلمداد کرد.
این در حالی است که اتحادیه اروپا به منظور رهایی از فشارهای آمریکا از دهه 1980 میلادی با ایجاد پول واحد اروپایی (یورو) توانست بسیاری از توطئه های آمریکا را خنثی کند. در طول بیش از هفت دهه گذشته ، آمریکا علاوه بر سوءاستفاده از کاغذ دلار به عنوان پول ملی خود و یک واحد معتبر پول بین المللی ، بسیاری از کشورهای مخالف سیاست های خود را نابود کرده است. یکی از تبعات منفی استفاده کشورهای جهان از دلار آمریکا ، انتقال تورم و مشکلات اقتصادی این کشور به کشورهایی بوده است که ارز مبنا و پایه شان دلار آمریکا بوده است.
با وجود این این انتظار وجود دارد که با توافق های اخیر ایران ، ترکیه ، روسیه و چین اقتصاد آمریکا با مشکلات جدی مواجه شود. این در حالی است که هند نیز به منظور رهایی از فشارهای آمریکا ، به کشورهای مستقل پیوسته و نیمی از تجارت دوجانبه با روسیه را با ارزهای ملی یعنی روپیه و روبل انجام می دهند. در حقیقت ، می توان گفت ، بیشتر از نیمی از جمعیت جهان ، دلار را از معاملات تجاری متقابل میان خود حذف کرده اند.
با اجرای توافق های اخیر ترکیه و روسیه ، دو کشور با اتصال سیستم های بانکی و تقویت همکاری های پولی ، می توانند در بخش های گردشگری و امور ویزایی نیز همکاری های متقابلی داشته باشند. در این ارتباط ، روسیه قصد دارد زیرساخت های بانکی خود را در ترکیه گسترش دهد که با استفاده از آن می توان از کارت های اعتباری MRIروسیه استفاده کرد. روسیه این کارت ها را به عنوان جایگزینی برای مسترکارت و ویزا طراحی کرده است. تمامی این تحرکات مسکو و آنکارا ، بخشی از اهداف دو کشور برای کاهش وابستگی به دلار آمریکا است و برای دولت ها و ملت های منطقه علی الخصوص در یک دهه آینده ، بسیار ارزشمند قلمداد می شود.
بیشتر بخوانید: