گسترش بحران در فرانسه؛ تظاهرات سراسری و افزایش اعتراضات
(last modified Sun, 20 Nov 2022 11:54:35 GMT )
آبان ۲۹, ۱۴۰۱ ۱۶:۵۴ Asia/Dushanbe
  • گسترش بحران در فرانسه؛ تظاهرات سراسری و افزایش اعتراضات
    گسترش بحران در فرانسه؛ تظاهرات سراسری و افزایش اعتراضات

بحران سیاسی و اقتصادی در فرانسه ابعاد گسترده ای یافته است. شهروندان این کشور همزمان با چهارمین سالگرد آغاز اعتراضات جلیقه زردها، تظاهرات گسترده‌ای در پاریس برگزار کردند که با خشونت نیروهای پلیس فرانسه همراه شد.

فرانسه مدتهاست با بحران های اجتماعی و اقتصادی روبه رو است که فراگیرترین آنها، اعتراضاتی است که نام جلیقه زردها را به خود گرفته است. نخستین تظاهرات جنبش اعتراضی علیه نظام سرمایه‌ داری در فرانسه و سیاست های دولت امانوئل مکرون رئیس جمهوری این کشور موسوم به "جنبش جلیقه زردها" با حدود 282 هزار نفر در 17 نوامبر 2018 آغاز شد و هنوز به حیات خود ادامه می دهد.

 هر چند دلیل اولیه شکل گیری این جنبش اعتراضی، سیاست های جدید دولت فرانسه در قبال سوخت بود، اما این حرکت به دنبال بی تفاوتی دولت فرانسه به مطالبات مردمی، به تدریج به جنبشی اعتراضی علیه سیاست های دولت فرانسه تبدیل شد. با گذشته ماه های متمادی نیز، این جنبش تعمیق و گسترش پیدا کرد و به تدریج به اعتراض علیه تمامی جنبه های نظام ناعادلانه سرمایه داری و شکاف طبقاتی تبدیل شد.

اکنون در چهارمین سالگرد آغاز این اعتراضات، بحران اقتصادی و اجتماعی در فرانسه ابعاد گسترده تر و جدی تری یافته است. هزاران معترض فرانسوی درحالی به خیابان های آمده اند که  نرخ تورم در این کشور رکورد 37 ساله را شکسته و به 6.2 درصد در اکتبر سال جاری رسیده است. 

«ماتیو پلن» اقتصاددان در شرکت خدمات مالی، تجاری و مشاوره مدیریت سرمایه OFCE در این زمینه می گوید: شرکت ها با افزایش نرخ بهره، افزایش هزینه های تولید، انرژی، مواد خام، دستمزد، طرح های کمک های سخاوتمندانه کمتر، از نظر سودآوری با مشکل جدی مواجه خواهند بود.

افزایش بهای نفت و انرژی در پی جنگ اوکراین و به ویژه در شرایط آغاز فصل سرما، بسیاری از کشورهای اروپایی از جمله فرانسه را با بحران جدی مواجه کرده است. مدت هاست بسیاری از شهرهایی اروپایی، صحنه تظاهرات اعتراضی مردم به کمبود سوخت و افزایش بهای آن بوده است. البته روند افزایش قیمت ها و افزایش تورم، صرفا محدود به سوخت و انرژی نیست؛ بلکه، افزایش نرخ تورم، ورشکستگی بسیاری از واحدهای تولیدی و تعطیلی گسترده مشاغل نیز اکنون زندگی بسیاری از شهروندان اروپایی را تحت تاثیر قرار داده است.

این موضوع سبب اعتصابات گسترده کارگران در بخش های مختلف  اقتصادی  شده است و بسیاری از شهروندان فرانسوی نیز آنها را همراهی می کنند.

«ویکتور مندز» رئیس اتحادیه ملی دانشجویی فرانسه در دانشگاه پاریس گفت: همه ما شخصاً متأثر از این وضعیت بوده و با کارگران در همبستگی هستیم زیرا ما نیز کارگر هستیم.

کارگران نیروگاه‌های هسته‌ای «ای دی اف» فرانسه از جمله اعتصاب کنندگان هستند،آنها اعتصاب خود را بر سرموضوع افزایش حقوق از سرگرفته و کار تعمیر و نگهداری 8 نیروگاه هسته‌ ای را به تعویق انداخته اند. همچنین تداوم اعتصابات اتحادیه‌ های کارگری فرانسه در بخش سوخت باعث گرفتاری میلیون‌ها راننده فرانسوی شده است. در حال حاضر حدود یک سوم از جایگاه‌های سوخت فرانسه با کمبود یا فقدان بنزین مواجه‌ هستند.

به هر حال، شرایط در کشورهای اروپایی از جمله فرانسه بحرانی است. شهروندان کشورهای مختلف اروپایی اکنون بیش از پیش نگران آینده خود هستند. این درحالی است که کشورهای اروپایی همچنان بر ادامه سیاست های پیشین خود از جمله همراهی با سیاست های آمریکا در جنگ اوکراین و حمایت از این کشور ادامه می دهند. در این راستا، روز گذشته هزاران فرانسوی با برگزاری تظاهراتی خواستار خروج فرانسه از پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) شدند. تظاهرات کنندگان نیز با در دست داشتن پرچم و تابلوهایی، مخالفت خود با جنگ طلبی‌های ناتو ابراز داشتند.

 با ادامه بحران و افزایش فشار اقتصادی، اکنون اوضاع در اکثر کشورهای اروپایی به ویژه فرانسه بحرانی است. به نظر می رسد در صورت ادامه این روند، این کشورها با اعتراضات و بحران های سیاسی جدی روبه رو خواهند شد.