تفسیر-رد شروط بایدن برای دیدار با پوتین از سوی روسیه
(last modified Sun, 04 Dec 2022 04:46:59 GMT )
آذر ۱۳, ۱۴۰۱ ۰۹:۴۶ Asia/Dushanbe
  • تفسیر-رد شروط بایدن برای دیدار با پوتین از سوی روسیه

کرملین روز جمعه شرطی را که جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا برای مذاکره با ولادیمیر پوتین بر سر بحران اوکراین مطرح کرده بود، رد واعلام کرد که حملات روسیه به اوکراین ادامه خواهد داشت.

دیمیتری پسکوف سخنگوی کرملین به خبرنگاران گفت: «رئیس جمهور بایدن در واقع گفت که مذاکرات تنها زمانی امکان پذیر خواهد بود که پوتین (نیروهایش) را از اوکراین بیرون ببرد. مسکو «بی‌گمان» چنین شروطی را نمی‌پذیرد. پسکوف بر همین اساس وی از ادامه‌دار بودن «عملیات ویژه نظامی روسیه در اوکراین» خبر داد.

جو بایدن روز پنج‌شنبه و در جریان سفر رسمی امانوئل مکرون رئیس‌جمهور فرانسه به آمریکا، اعلام کرده بود که اگر پوتین واقعاً قصد پایان دادن به درگیری‌های اوکراین را داشته باشد، او نیز برای گفتگو با رئیس جمهور روسیه آماده خواهد بود. او همچنین افزود که با رئیس‌جمهور فرانسه توافق کرده‌اند پوتین را نسبت به ادامه درگیری در اوکراین پاسخگو نگه دارند.

موضع جدید رئیس جمهور آمریکا چرخشی قابل توجه و اساسی در موضع گیری قبلی وی در قبال جنگ اوکراین محسوب می شود.  در واقع بایدن با چرخشی 180 درحه ای  در رویکرد قبلی خود که در ماه مارس گفته بود پوتین باید از قدرت کناره‌گیری کند، اعلام کرد پوتین با حمله به اوکراین دچار یک اشتباه محاسباتی شده و اگر حاضر باشد نیروهای خود را از خاک اوکراین خارج کند، او نیز پس از مشورت با متحدان آمریکا در ناتو، حاضر خواهد بود با وی دیدار کند.

دلایل مختلفی در زمینه چرخش موضع بایدن قابل ذکر است. نخست اینکه سیل کمکهای تسلیحاتی اروپا و آمریکا به اوکراین اکنون به ویژه درباره کشورهای اروپایی دچار نقضان شده است.در واقع اعضای اروپایی ناتو فاقد ذخایر تسلیحاتی انبوه مانند آمریکا هستند و لذا اکنون این کشورها سخن از تهی شدن انبارهای مهمات و تسلیحاتی خود و عدم امکان تداوم ارسال سلاح به اوکراین می گویند. در این راستا قانونگذاران ایتالیایی روز پنج شنبه لایحه‌ای را که اجازه می‌داد این کشور بدون تصویب پارلمان به اوکراین تسلیحات ارسال کند، لغو کردند.سایر کشورهای اروپایی از جمله آلمان نیز دچار مشکل مشابهی هستند. بدین ترتیب به تدریج آمریکا ناچار خواهد شد تا به تنها تامین کننده تسلیحاتی اوکراین تبدیل شود در حالی که با توجه به نتایج انتخابات میان دوره ای آمریکا و اکثریت جمهوری خواهان در مجلس نمایندگان دولت بایدن از این پس در تصویب بودجه مورد نیاز برای تامین تسلیحاتی اوکراین با دشواری های زیادی مواجه خواهد شد. جمهوری خواهان خواهان محدود شدن و نظارت شدیدتر بر این کمکهای نظامی هستند.  آمریکا از ابتدای بحران اوکراین، حمایت مالی، تسلیحاتی و دیپلماتیک از کی یف را سرلوحه اقدامات خود قرار داده و تاکنون بیش از 20 میلیارد دلار تسلیحات در اختیار کی یف قرار داده است.کنگره آمریکا نیز چندی قبل نیز ارائه کمک امنیتی، اقتصادی و بشردوستانه 40 میلیارد دلاری را به اوکراین تصویب کرد.البته هدف کلان آمریکا از تلاش برای تداوم جنگ اوکراین مشغول کردن مسکو در جنگی فرسایشی در اوکراین است که منجر به تضعیف هرچه بیشتر توان نظامی و استهلاک منابع مالی روسیه منجر شود. به همین دلیل واشنگتن و متحد اروپایی آن یعنی بریتانیا تاکنون بیشترین میزان کمکهای تسلیحاتی را به کی یف ارسال کرده اند.با این حال این تداوم این روند در آینده بسیار دشوار خواهد بود. البته روسیه معتقد است که به دلیل اقدامات کشور‌های غربی و نیز حمایت‌های مالی و تسلیحاتی همه جانبه از اوکراین، کی‌یف به طور کامل هرگونه پیشنهاد مذاکره برای آتش بس یا برقراری صلح را رد کرده است.

 عامل دیگر تجدید نظر بایدن در موضع قبلی خود، فشار دولتهای اروپایی برای خاتمه یافتن جنگ اوکراین با توجه به وخامت روزافزون اوضاع اقتصادی و اجتماعی کشورهای اروپایی است .این دولتها در دوره زمامداری بایدن و همگرایی دوباره فرا آتلانتیکی زمام خود را در اختیار واشنگتن قرار داده وبدون توجه به پیامدهای وخیم تداوم سیاست های ضد روسی موجب نارضایی فزاینده شهروندان اروپایی را فراهم کرده اند که خواهان تغییر سیاست های کنونی و نیز پایان یافتن جنگ اوکراین هستند.عامل دیگردر چرخش موضع بایدن ، ناامیدی غربی ها از پیروزی ارتش اوکراین در جنگ کنونی و آزاد سازی مناطق اشغال شده توسط روسیه است که اکنون مسکو رسما آنها را به قلمرو خود منضم ساخته است.اوکراینی ها به رغم کمکهای عظیم تسلیحاتی غرب صرفا پیشروی های محدودی در مناطقی مانند خرسون داشته و با فرا رسیدن فصل زمستان نیز عملا تحرکی در جبهه های جنگ اوکراین رخ نخواهد داد./

 

کلیدواژه