نهادهای نظارتی افغانستان در گذشته کارایی چندانی نداشتند
(last modified Thu, 19 May 2022 10:02:14 GMT )
ثور 29, 1401 14:32 Asia/Kabul

کارشناس سیاسی افغان گفت: نهادهای نظارتی افغانستان در گذشته کارایی چندانی نداشتند به همین دلیل انحلال آن ها با واکنش جدی مواجه نخواهد شد.

عزیز احمد فانوس در گفت و گو با خبرنگار رادیو دری با اشاره به انحلال برخی کمیسیون ها و نهادها مانند کمیسیون حقوق بشر، کمیسیون نظارت بر اجرای قانون اساسی، شورای امنیت ملی و دبیرخانه های مجلس نمایندگان و مجلس سنا از سوی طالبان عنوان کرد: بسیاری معتقدند که این نهادها برای افغانستان مفید نبود و فقط سر و صداهایی به پا کرده و مردم را در برابر یکدیگر قرار می دادند که کسی به حق و حقوق خود نمی رسد.

این استاد دانشگاه در کابل اظهار داشت: در بیست سال گذشته گروه هایی تحت نام کمک به افغانستان وارد شدند و پول های هنگفتی را وارد کردند و سپس همان پول ها را به بهانه هایی چون دفاع از حقوق بشر به مصرف رسانده یا از افغانستان خارج کردند که این برای افغانستان هیچ سودی نداشت.

فانوس تاکید کرد: بودجه اضافی از خزانه دولت نباید صرف نهادهای ناکارآمد شود، نهادهای خارجی هم تمایل ندارند که بودجه حکومت فعلی را تامین کنند پس بهتر بود این نهادها منحل شود زیرا نظم خیالی که قبلا در افغانستان وجود داشت هیچگاه عملی نشد نظم خیالی حتی در کشورهای پیشرفته هم نتوانسته که عدالت نسبی را بین مردم برقرار کند.

وی افزود: شعارهایی مانند حقوق زنان در افغانستان که در راستای آن گروهی از زنان معترض در معرض دید قرار گرفتند، خود یک بی نظمی را در جامعه ایجاد کرد و این کار برای زنان افغان که تحصیلاتی نداشتند علاوه بر اینکه سودی نداشت، نوعی تضاد اجتماعی را هم ایجاد کرد و میان اندیشه های زنان در افغانستان تفرقه ایجاد کرد که هیچ دردی را درمان نکرد جز اینکه فساد روز به روز بیشتر شد و اوضاع بدتر هم شد.

به گفته این کارشناس سیاسی آمریکا نسبت به ادعاهایی که در باره حقوق بشر و رعایت آن و مبارزه با تروریزم در افغانستان داشت ناکام ماند و این کشور را ترک کرد. در حال حاضر هم مانند آن ادعاها درباره حقوق بشر، حقوق زن و حق تحصیل زنان و دختران مطرح می شود در حالی که موافق و مخالف دارد و این باعث مشکلات می شود. آمریکا هیچگاه به فکر زنان و دختران افغانستان نیست بلکه دوباره می خواهد تفرقه ایجاد و مردم را سردرگم کند.

فانوس اظهار کرد: از مسائل مهمی که کمک می کند حقوق بشر طبق قانون اساسی در افغانستان رعایت شود این است که مردم از حقوق خود آگاه باشند تا چیزی به آن ها تحمیل نشود. البته جلساتی که در گذشته از سوی نهادهایی به نام حقوق بشر و برای آگاهی دهی به مردم تشکیل می شد هیچ تاثیری در ذهنیت مردم نداشت زیرا بیشتر جنبه نمادین و تجملی داشت.

وی اضافه کرد: در مطبوعات گزارش هایی وجود دارد که تعداد زیادی از خبرنگاران به دلیل سر و صداهایی که در گذشته به پا می کردند، جان خود را از دست دادند و یا مجبور به ترک کشورشان شدند. اکنون هم سر و صداهایی که در خارج از کشور به بهانه دفاع از حقوق مردم از رسانه ها بلند می شود نه تنها درد مردم افغانستان را دوا نمی کند بلکه درزهای جدیدی مانند درزهای قومی و مذهبی را ایجاد می کند و باعث مشکلات برای مردم در افغانستان می شود که هیچ دستاوردی هم در پی نخواهد داشت.

 

کلیدواژه