بررسی مطبوعات کابل: جهان نظاره گر تراژدی انسانی در افغانستان
(last modified 1399-08-14T06:47:42+00:00 )
عقرب 14, 1399 11:17 Asia/Kabul
  • بررسی مطبوعات کابل: جهان نظاره گر تراژدی انسانی در افغانستان
    بررسی مطبوعات کابل: جهان نظاره گر تراژدی انسانی در افغانستان

"جهان نظاره گر تراژدی انسانی در افغانستان" ، "طالبان برای رفع مسوولیت آتش بس کنند" و "طالبان با این خونریزی می خواهند به قدرت برسند" مهمترین عناوین سرمقاله روزنامه های امروز چاپ کابل است.

روزنامه ی اطلاعات روز در سرمقاله ای تحت عنوان جهان نظاره گر تراژدی انسانی در افغانستان چنین نوشته است:
حمله‌ بر دانشگاه کابل به تمام معنا یک تراژیدی انسانی بود. پیش از آن حمله بر یک مرکز آموزشی در غرب کابل، حمله بر شفاخانه نسایی ولادی داکتران بدون مرز و بمب‌گذاری‌های کنارجاده‌ای در افغانستان هر کدام به تنهایی یک فاجعه و تراژیدی انسانی است. جنگ در افغانستان این روزها وارد مرحله‌ای شده است که مصداق بارز نقض همه‌جانبه اصول و قواعد حقوق بین‌الملل بشردوستانه و جنایت تمام‌عیار جنگی است.


اطلاعات روز می افزاید:
حکومت افغانستان با تروریزم و مسأله‌ی جان مردم افغانستان بازی سیاسی می‌کند. حکومت دست‌کم در یک سال اخیر که گفت‌وگوهای صلح افغانستان داغ است، پس از هر حمله بلافاصله انگشت اتهام را به‌سوی طالبان دراز کرده است. اما هرگز شواهدی برای آن ارائه نکرده است. بنابراین، حکومت با امکانات استخباراتی و اطلاعاتی گسترده‌ای که در اختیار دارد برای ردیابی عاملان حمله، جمع‌آوری مدارک و شواهد کافی و معتبر و سپس ارایه‌ی آن به مراجع بین‌المللی مسئولیت جدی دارد. اگر حکومت افغانستان این کار را کند، دست‌کم مردم افغانستان را در کنار خود خواهد داشت.


و طالبان برای رفع مسوولیت آتش بس کنند عنوان سر مقاله ی روزنامه ی هشت صبح است که در آن چنین آمده است:
جنگ کنونی افغانستان از مرز تمام موازین جنگی و اخلاقیات انسانی گذشته است. انسان‌های بی‌گناه به‌گونه‌ی وحشیانه‌ای هدف قرار می‌گیرند و هیچ‌کسی در هیچ‌جایی در امان نیست. نهادهای امنیتی هم به علت ضعف و هم به علت غیرقابل پیش‌بینی‌بودن چنین حملاتی، از مهار آن عاجز اند.

تصور این‌که حمله بر دانشگاه کابل آخرین حمله خواهد بود، تصور باطلی است. مردم افغانستان باید برای چنین حملاتی در آینده آماده باشند. نهادهای امنیتی باید بیش‌تر از پیش در جهت تامین امنیت جان مردم تلاش ورزند. کشورهای منطقه و نهادهای تاثیرگذار در دنیا نیز باید تلاش به خرج دهند تا بر عاملان چنین جنایاتی فشار لازم وارد شود.

هشت صبح می افزاید:

طالبان اگر می‌خواهند در آینده‌ی این سرزمین جایگاهی داشته باشند، باید صدای مردم را بشنوند و آتش‌بس را بپذیرند تا بیش از این در پیشگاه وجدان جمعی، انگشت اتهام به سوی‌شان نباشد. در غیر این صورت، آن‌ها نمی‌توانند از مسوولیت چنین فجایع و آواره‌گی صدها هزار هم‌وطن ما شانه خالی کنند.


و نگاهی می اندازیم به روزنامه ی آرمان ملی که در سرمقاله ای تحت عنوان طالبان با این خونریزی می خواهند به قدرت برسند چنین نوشته است:
حمله تروریستان بر دانشگاه کابل و کشته شدن تعداد زیادی از دانشجویان با واکنش تند گروه های سیاسی واجتماعی در سطح کشور و جهان مقابل شد.

مردم انزجار و نفرت شان را یک باردگر از گروه های هراس افگن به ویژه گروه طالبان ابراز داشتند و با آن عده از خانواده هایی که عزیزان شان را در حادثه روز دوشنبه دانشگاه کابل از دست داده اند، غم شریکی کردند.

گرچه گروه طالبان دست داشتن شان را در حادثه مرگبار و خونین دانشگاه کابل رد کرد وداعش ظاهراً مسوولیت این جنایت نابخشودنی را بر عهده گرفت، ولی بیشتر آگاهان، طالبان و شبکه حقانی را مسوول این حادثه تلقی کردند و گفتند که درگذشته نیز طالبان چنین جنایاتی را مرتکب شده اند و افراد بی گناه را با راه اندازی حملات انتحاری ونظامی به قتل رسانده اند.

درپایان نویسنده می افزاید:

از درگیری ها و جنگ های خونین طالبان پس از مذاکرات صلح چنین برداشت می شود که تروریستان دستور جنگ را به تمام نیروهای شان داده اند و آنها را امیدوار ساخته اند که پس از بیرون شدن نیروهای امریکایی، طالبان دیر یا زود بر تمام افغانستان حاکم می شوند  به همین منظور نماینده گان طالبان در قطر حاضر به گفت‌وگوی صادقانه با هیأت مذاکره کننده دولت نشدند و به عوض قبول آتش بس به خون ریزی ها و جنایت بیشتر از پیش متوسل شدند.

اما این حملات طالبان با مقاومت نیروهای امنیتی کشور مقابل شد و تروریستان نتوانستند به دستآوردی ملموس برسند آن گونه که گفته می شود تلفات طالبان نسبت به نیروهای امنیتی کشور به مراتب در سطح بالا قرار دارد و سر انجام دسایس طالبان ناکام شد.

کلیدواژه