مطبوعات کابل 4 قوس :موج دوم کرونا، ترس از فاجعه ی انسانی
(last modified 1399-09-04T04:37:01+00:00 )
قوس 04, 1399 09:07 Asia/Kabul
  • مطبوعات کابل 3 قوس :موج دوم کرونا، ترس از فاجعه ی انسانی
    مطبوعات کابل 3 قوس :موج دوم کرونا، ترس از فاجعه ی انسانی

"موج دوم کرونا، ترس از فاجعه ی انسانی" ، " جامعه ی جهانی در کنار افغانستان است" و" برگشت به تفکر جهادی،آن چه عبدالله را به کشورهای اسلامی کشاند" ، مهمترین عناوین سرمقاله روزنامه های امروزچاپ کابل است.

روزنامه ی اطلاعات روز در سر مقاله ای تحت عنوان موج دوم کرونا، ترس از فاجعه ی انسانی چنین نوشته است:

از نظر نهادهای صحی افغانستان موج دوم کرونا در افغانستان از راه رسیده است. برآورد وزارت صحت ‌عامه کشور نشان می‌دهد که شیوع کرونا این روزها نسبت به هفته‌های پیش ۱۸ تا ۲۹ درصد بیشتر شده است. دیروز نسبت به روزهای پیش‌تر بلندترین آمار مبتلایان به ثبت رسیده است. در یک شبانه‌روز گذشته ۲۸۲ مریض جدید شناسایی شده‌اند. هشت بیمار نیز جان داده‌اند.  از طرف دیگر، این روزها یک بار دیگر، همرسانی کاربران شبکه‌های اجتماعی از خبر مرگ عزیزان‌شان بیشتر شده است که نشان‌دهند واضح افزایش مرگ‌ومیر ناشی از کرونا و رفتن افغانستان به‌سوی یک وضعیت دشوارتری است. 

اطلاعات روز می افزاید:

مسئولیت شهروندان هم جدی‌گرفتن هشدارهای نهادهای صحی، رعایت پروتکل‌های بهداشتی و جدی‌گرفتن خطر موج دوم کرونا است. اگر حکومت به هر دلیلی از انجام مسئولیتش کوتاهی کند، شهروندان نباید روزهای سخت دو ماه پیش را فراموش کنند. دوام بی‌اعتنایی می‌تواند فاجعه‌ی بزرگ‌تر از دور اول را رقم بزند. هم شهروندان و هم حکومت نباید روزهای سخت و دشوار دو ماه پیش را فراموش کنند.

و جامعه ی جهانی در کنار افغانستان است عنوان سرمقاله ی روزنامه ی هشت صبح است که در آن چنین نوشته است:

نشست جاری جنیوا، فرصت تاریخی دیگری برای افغانستان است تا کمک مالی جامعه‌ی جهانی را برای چهار سال آینده به دست بیاورد. با توجه به رویه‌ی سابق جامعه‌ی جهانی در برابر افغانستان، نباید ناامید بود که هیئت افغانستان از این نشست با دست پر برگردد. با این حال، بسیار مهم است که جامعه‌ی جهانی نظارت خود از چگونگی‌ مصرف این کمک‌ها را در آینده افزایش دهد.

هشت صبح می افزاید:

دولت در جریان چهار سال گذشته موفق شده است تا انتخابات پارلمانی را برگزار کند. هرچند هنوز موفق به برگزاری انتخابات شورای ولسوالی‌ها نشده است و انتخابات پارلمانی هم خالی از مشکل نبود. تطبیق برنامه‌ی میثاق شهروندی، تهیه‌ی استراتژی ملی مبارزه با فساد و ایجاد معاونت ویژه‌ی مبارزه با خشونت علیه زنان و کودکان از تعهداتی است که عملی شده است. اما این‌که نتایج این اقدامات چه بوده است و اجرای این تعهدات چه تغییری در وضعیت ایجاد کرده است، هنوز محل بحث و مناقشه است. هم‌چنان این ادعای وزارت مالیه که ۹۰ درصد از تعهدات بروکسل از سوی دولت عملی شده است، مصادیق قابل پیمایش ندارد و از این رو گزافه به نظر می‌رسد.

و نگاهی می اندازیم به روزنامه ی صبح کابل  که در سرمقاله ای تحت عنوان برگشت به تفکر جهادی،آن چه عبدالله را به کشورهای اسلامی کشاند چنین نوشته است:

موانع موجود بر سر راه صلح افغانستان در کنار نبود برنامه‌ای برای تضمین‌ منافع همسایگان، نبود اتفاق نظر جمعی بین احزاب، سیاست‌مداران و دولت است. پراکندگی در امور صلح کشور، به حدی است که می‌تواند خطری بیش‌تر از قبل را برای مردم به وجود بیاورد. در دیدارهای آقای عبدالله با سران کشورهای همسایه،  ایجاد نشستی چندجانبه با اهداف مشخص بین همسایگان افغانستان با میزبانی مقام‌های حکومتی لازم است.نشستی که در آن روشن شود که چه کارهایی مربوط به کشورهای همسایه و چه کارهایی هم مربوط به دولت افغانستان است؛ چنین نشستی هم آسیب‌شناسی از گفت‌وگوها را در پی دارد و هم تعهد کشورهای همسایه را به حمایت از روند موجود تضمین می‌کند.

در پایان صبح کابل می افزاید:

به نظر می‌رسد که رهبری شورای مصالحه‌ی افغانستان، بیش‌تر خواهان حمایت کشورهای اسلامی از گفت‌وگوها است. به غیر از هند، همه‌ی میزبان‌های عبدالله عبدالله، کشورهای اسلامی بوده ‌اند و تاکیدی هم در این میان بر روی حمایت علمای دینی آن کشورها وجود داشته است؛به طور مثال در سفر به ازبکستان، یکی از دیدارهای آقای عبدالله با رییس کمیسیون امور دینی جمهوری ازبکستان بود. رییس شورای عالی مصالحه‌ی ملی، هم‌چنان در سفر خود به ترکیه خواهان حمایت علمای دینی آن کشور از گفت‌وگوهای صلح افغانستان شده بود. او در دیدار با علی ارباش، رییس سازمان امور دینی جمهوری ترکیه خواهان حمایت علمای دینی ترکیه شد.

کلیدواژه