جدی 29, 1399 11:00 Asia/Kabul
  • مطبوعات کابل 29 جدی: تاخیرها در میز مذاکرات؛ پیامد مذاکرات حتی کاهش خشونت نبوده است
    مطبوعات کابل 29 جدی: تاخیرها در میز مذاکرات؛ پیامد مذاکرات حتی کاهش خشونت نبوده است

"پیشنهادات پارلمان حرف شهروندان است" ، "تاخیرها در میز مذاکرات؛ پیامد مذاکرات حتی کاهش خشونت نبوده است" و "ترورهای هدفمند ابزار امتیاز گیری"، مهمترین عناوین سرمقاله روزنامه های امروز چاپ کابل است.

پیشنهادات پارلمان حرف شهروندان است، عنوان سرمقاله ی روزنامه ی اطلاعات روز است که در آن چنین آمده است:
اولین بار است که سند بودجه دوبار رد می‌شود. واکنش شهروندان به قاطعیت مجلس توأم با خوشحالی و امیدواری است. دلیل مردم برای خوشحالی و امیدواری این است که تاکنون برخورد مسئولانه با سند بودجه وجود نداشته است که بزرگ‌ترین و مهم‌ترین سند مالی دولت است و چگونگی تدوین، تصویب و اجرای آن، بر همه‌ی عرصه‌های زندگی شهروندان تأثیرگذار است. به‌طور قاطع پیش از این مجلس و حکومت در برخورد با مهم‌ترین سند مالی افغانستان به قول معروف «کلوخ‌گذاشتن و از آب‌ گذشتن است.» انتظار مردم از پارلمان برخورد قاطع با کاستی‌های سند بودجه‌ی ملی است و خانه ملت نباید از تأکید روی تعدیل چند بخش مهم بودجه کوتاه بیاید یا در دام مسأله‌ی برخورد انفرادی بیفتد. بنابراین، شورای ملی باید نقش نظارتی خود را در چگونگی تهیه طرح بودجه و نیز مصرف آن پس از تصویب به اثبات برساند.

اطلاعات روز می افزاید:

مطالبات، اعتراض‌ها و پیشنهادات مطرح‌شده از طرف مجلس نمایندگان درخصوص مسوده‌ی پیشنهادی بودجه توسط حکومت برای سال مالی ۱۴۰۰، برخلاف سال‌های قبل، اساسی و تعیین‌کننده و درخور توجه است و در صورت برآورده‌شدن گام مهمی برداشته شده است.

 

و تاخیرها در میز مذاکرات؛ پیامد مذاکرات حتی کاهش خشونت نبوده است، عنوان سرمقاله ی روزنامه ی هشت صبح است که در آن چنین آمده است:

با آن‌که نزدیک به دو هفته از سفر هیات مذاکره‌کننده دولت به دوحه برای شرکت در دور دوم مذاکرات می‌گذرد، هنوز میز مذاکرات گرم نیست. این کندی در حالی است که هیات‌های مذاکره‌کننده هردو طرف پس از نهایی ساختن اصول چارچوب مذاکرات برای بیست روز وقفه گرفتند تا در سطوح گسترده‌ای رای‌زنی کنند و مسایل مربوط به اجندای مذاکرات اصلی را نهایی سازند.

هشت صبح می افزاید:

دور دوم مذاکرات صلح زمانی شروع شد که در یک ماه اخیر افغانستان شاهد حملات بی‌پیشینه و خشونت‌بار بر فعالان مدنی و خبرنگاران افغانستان بوده است. این حملات که مسوولیت آن را کسی برعهده نمی‌گیرد، با مذاکرات اخیر صلح بی‌ارتباط نیست. حتا گفته می‌شود که این حملات بخشی از اجندای پنهانی شماری از طالبان و کشورهایی از منطقه است.

 

و ترورهای هدفمند ابزار امتیاز گیری عنوان سرمقاله ی روزنامه ی راه مدنیت است که در آن چنین آمده است:

فردوس فرامرز، سخنگوی پولیس کابل می‌گوید که روز (یکشنبه ۲۸ جدی) حوالی ساعت هشت و نیم صبح، در ناحیه دهم شهر در منطقه سرک دهم تایمنی، دو قاضی زن توسط افراد ناشناس کشته و یک نفر دیگر مجروح شده است این خبر کوتاه اما بسیار تکان‌دهنده بود. در چند هفته اخیر اینگونه خبرها جزو اخبار تیتر اول رسانه های داخلی و بین‌المللی شده است.

درپایان راه مدنیت می افزاید:

از سال ۱۳۸۵ به این سو ۱۳۶دادستان در «روی‌دادهای تروریستی و جنایی» در کشور کشته شده‌اند که از این میان ۱۱نفر آن‌ها تنها در جریان سال جاری ترور شده‌اند.

حوادثی از این دست نشان می‌دهد که ناامنی مساله‌یی حاد در جامعه است، اما نکته‌یی که حایز اهمیت است افزایش ترور ماموران دولتی، خبرنگاران و فعالین مدنی در زمانی‌ست که مذاکرات صلح میان دولت و گروه طالبان در دوحه در حال پی‌گیری است.

کلیدواژه