مطبوعات کابل 5 سرطان: استراتژی بی ثبات ،طالبان را تحریم و امریکا را ماندگار می کند
(last modified 1400-04-05T07:12:38+00:00 )
سرطان 05, 1400 11:42 Asia/Kabul
  • مطبوعات کابل 5 سرطان: استراتژی بی ثبات ،طالبان را تحریم و امریکا را ماندگار می کند
    مطبوعات کابل 5 سرطان: استراتژی بی ثبات ،طالبان را تحریم و امریکا را ماندگار می کند

"آزادی بیان و فعالیت رسانه های آزاد سلب ناپذیر است"،"استراتژی بی ثبات ،طالبان را تحریم و امریکا را ماندگار می کند"و" استعفای غنی ،آتش بس و‌دولت همه شمول" ، مهمترین عناوین سرمقاله های امروز چاپ کابل است.

آزادی بیان و فعالیت رسانه های آزاد سلب ناپذیر است عنوان سرمقاله ی روزنامه ی اطلاعات روز است که در آن چنین آمده است:

حکومت افغانستان همواره در تعهدش به حق دسترسی به اطلاعات و ارائه‌ ی اطلاعات به رسانه‌های آزاد مورد اتهام و نقد بوده است. با وصف آن‌که قانون دسترسی به اطلاعات، مسئولیت‌های حکومت در گردش آزادانه‌ ی اطلاعات، دسترسی به اطلاعات و ارائه‌ ی مسئولانه‌ ی اطلاعات به رسانه‌های آزاد را به روشنی تعریف کرده است اما در عمل، عملکرد حکومت در خصوص تعهد به این مسئولیت‌ها همواره با کاستی، مسئولیت‌ناپذیری و حتی تلاش برای سانسور، اعمال فشار و محدود کردن حق آزادی بیان و دسترسی به اطلاعات همراه بوده است.به‌خاصه در این اواخر، با شدت‌گرفتن جنگ و تحولات جدید در فضای سیاسی و امنیتی کشور، حکومت افغانستان بیش از گذشته، رویکرد تقابل با رسانه‌های آزاد، حق دسترسی به اطلاعات و فعالیت رسانه‌های آزاد را در پیش گرفته است.

اطلاعات روز می افزاید:

نظارت از فعالیت رسانه‌ها، رسیدگی به تخطی‌های رسانه‌ای و بهبود طرزالعمل‌های حق تأسیس و فعالیت رسانه‌های آزاد باید مبتنی بر قانون، احترام به حاکمیت قانون و مهم‌تر از آن، اصل سلب‌ناپذیری حق آزادی بیان و فعالیت آزادانه‌ی رسانه‌های آزاد صورت بگیرد. حکومت افغانستان نباید فراموش کند که این حق براساس همه‌ی قوانین نافذه و تعهدنامه‌ها و کنوانسیون‌های بین‌المللی که دولت افغانستان با پیوستن به آن‌ها ملزم به رعایت مفاد این کنوانسیون‌ها و تعهدنامه‌ها است، سلب‌ نمی‌شود. در زمانه‌ای که ارزش‌ها و مؤلفه‌های نظام جمهوری توسط مقامات و مسئولین دولتی یکی پی دیگر به‌ صورت گسترده نقض شده و با آن‌ها با بی‌ مسئولیتی و رویکردهای غیراصولی و غیرقانونی برخورد می‌شود، هرنوع تلاش برای اعمال سانسور، محدودیت، فشار و نظارت غیراصولی و غیرقانونی بر رسانه‌های آزاد و آزادی بیان، دسته‌کردن تبر بر حیات یکی از مهم‌ترین ارزش‌های جمهوریت است. چنین اقدامی می‌تواند مشروعیت و هویت نظام را به شکل ویرانگری تخریب کند.

و استراتژی بی ثبات ،طالبان را تحریم و امریکا را ماندگار می کند عنوان سرمقاله ی روزنامه ی صبح کابل است که در آن چنین آمده است:

منازعات در افغانستان، با گذشت هر روز، روش تازه‌‌ای به خود می‌گیرد و استراتژی‌ کشورهای خارجی در افغانستان، محور واحد و دوام‌ داری ندارد. از زمان امضای توافق‌ نامه‌ی امریکا و طالبان تا اکنون، امریکا و سازمان‌های جهانی‌ ای که به طالبان هویت سیاسی داده اند، انگیزه‌ی آن چنانی برای دولت مشارکتی در افغانستان نداشتند و ندارند. از این رو، گاهی بازی خارجی‌ها به نفع طالبان است و گاهی هم دولت افغانستان را درشت می‌کنند. چندی پیش، گزارش شده بود که پس از خروج کامل نیروهای ناتو، سربازان ترکی مسؤولیت تأمین امنیت فرودگاه کابل را به عهده خواهند گرفت. انتخاب سربازان ترکیه، دلیل موجهی برای ناتو داشت؛ در نگاه نخست، مسلمان‌بودن سربازان ترکیه و عضویت این کشور در سازمان کشورهای اسلامی، بودن سربازان این کشور در فرودگاه کابل را می‌توانست موجه کند و دلیل دیگر، رابطه‌ی عمیق و نزدیک ترکیه با پاکستان بود. ناتو فرض بر این داشت که اگر سربازان ترکی، برای امنیت فرودگاه کابل مستقر شوند، پاکستان با قدرت نفوذی که بر طالبان و رابطه‌‌ ای که با ترکیه دارد، طالبان را قانع می‌کند که حضور سربازان ترکی را در افغانستان بپذیرند.پاکستان اما برای قناعت‌دادن طالبان، ناکام شد و طالبان با صدور اعلامیه‌ای، بیان داشتند که ترکیه در چارچوب ناتو وارد افغانستان شده و طالبان اجازه نمی‌دهند که هیچ کشوری در افغانستان نیروی نظامی داشته باشد.

صبح کابل می افزاید:

مخالفت طالبان نسبت به حضور سربازان خارجی به خاطر تأمین امنیت میدان هوایی کابل، این گروه را، وارد فهرست سیاه سازمان ملل خواهد کرد و از معادلات سیاسی جاری در افغانستان، حذف خواهند. در صورتی که این گروه، حضور نیروهای خارجی را در فرودگاه کابل بپذیرد، گفت‌وگوهای صلح ادامه می‌یابد و اگر آماده شوند که ساختار سیاسی موجود «جمهوری» افغانستان را بپذیرند، وارد این ساختار شده و سهمی در قدرت خواهند گرفت؛ در غیر این صورت، آن چه در انتظار طالبان است، رفتن به حاشیه و مقابله‌ی جهانی با این گروه است که توهم ایستادگی در مقابل جهان در آنان گل گرده است.

و نگاهی می اندازیم به روزنامه ی آرمان ملی که در سرمقاله ای تحت عنوان استعفای غنی ،آتش بس و‌دولت همه شمول چنین نوشته است:

داکتر غنی و داکتر عبدالله با هیأت همراه شان در امریکا به سر می برند.این سفر در حالی انجام شده است که طالبان در شمال کشور حملات شان را شدت بخشیده اند و در برخی از مناطق نیروهای امنیتی همراه با نیروهای خیزش مردمی حملات آنها را عقب زده و به طالبان تلفات سنگینی وارد شده است.در این سفر آقای غنی و دیدار او با رییس جمهوری امریکا بحث های جدی مطرح شده و احتمالاً یکی از بحث های جدی این خواهد بود که از غنی خواسته شود که استعفا بدهد و بگذارد یک دولت همه شمول در افغانستان شکل بگیرد.

در پایان اطلاعات روز می افزاید:

اگر با پایان یافتن کار حکومت غنی، طالبان حاضر به صلح شوند و آتش بس را بپذیرند، رهبران حکومت باید به این مطالبه لبیک بگویند و از قدرت کنار بروند و زمینه را به یک دولت همه شمول فراهم کنند.این کنار رفتن در صورتی نتیجه مثبت را در قبال خواهد داشت که طالبان از خر شیطان پایین شوند.در غیر آن به قدرت رسیدن طالبان برای هیچ یک از افغانستانی های متعهد به منافع ملی قابل قبول نخواهد بود و بیشتر مردم به قدرت رسیدن طالبان را اشغال دوباره کشور به وسیله پاکستان تلقی می کنند.

کلیدواژه