زیباتر از زیبایی چیست؟ ۸ حدیث از امام هادی علیه‌السلام
(last modified Tue, 10 Jun 2025 06:42:47 GMT )
خرداد ۲۰, ۱۴۰۴ ۱۰:۱۲ Asia/Tehran
  • زیباتر از زیبایی چیست؟ ۸ حدیث از امام هادی علیه‌السلام
    زیباتر از زیبایی چیست؟ ۸ حدیث از امام هادی علیه‌السلام

پارس‌تودی- امام هادی علیه‌السلام از نوادگان پیامبر اسلام، در مبارزه با دشمنان توانستند قرآن، اسلام و معارف دینی را از تحریف حفظ كنند. 

«علی بن محمد» مشهور به امام هادی و امام علی‌النقی از نوادگان پیامبر اسلام بودند که در سال ۲۲۰ هجری قمری پس از شهادت پدر بزرگوارش امام جواد علیه‌السلام، به مقام امامت نائل شد. امام هادی با این که شدیداً از سوی خلفای عباسی تحت نظر بود، اما، مبارزات و فعالیت‌های خود را به شیوه‌ای مطابق اوضاع زمان خویش به پیش برد. از مهمترین فعالیت‌های ایشان این بود که به مردم از راه‌های گوناگون آگاهی داده و منصب امامت و مقام علمی خود را در طی سخنان خویش و در مناظرات و پرسش و پاسخ‌های علمی، آشکار کرده و تثبیت کنند. 

یکی دیگر از محورهای فعالیت امام، آماده کردن مردم و پیروان اهل‌بیت نسبت به غیبت حضرت مهدی موعود علیه‌السلام بود. البته ایشان با نهایت احتیاط و جلوگیری از حساس شدن حکومت، این موضوع را به‌طور سربسته در ضمن سخنان خویش ذکر می‌فرمودند. 

از امام هادی علیه‌السلام علاوه بر روایات متعدد، چندین دعا و زیارتنامه برجای مانده است که از مشهورترین آن‌ها زیارت جامعه کبیره است. این زیارت دارای مفاهیمی بسیار عالی و مطالبی بدیع است و کارشناسان دینی آن را دوره امام‌شناسی می‌نامند. از دیگر زیارات بر جای مانده از امام هادی علیه‌السلام، زیارت غدیر است که در آن هم خصوصیات و ویژگی‌های حضرت علی علیه‌السلام وصی و جانشین پیامبر اسلام و هم واقعه غدیرخم (روزی که پیامبر اسلام به دستور خدا امام علی را به عنوان وصی و جانشین خود معرفی کرد) ذکر شده است. مدت امامت حضرت هادی علیه‌السلام حدود ۳۴ سال است و ایشان در سال ۲۵۴ هجری به دستور معتز عباسی مسموم و به شهادت رسیدند. 

در این مطلب از پارس‌تودی چند حدیث از ایشان نقل می‌شود. 

۱.فروتنی 

التواضع اَن تعطی الناس ما تُحِبُّ ان تُعطاهُ؛ (الکافی، ج۲، ص۱۲۴) 

فروتنی آن است که با مردم چنان رفتار کنی که دوست داری با تو چنان رفتار کنند. 

۲.رذایل اخلاقی

اَلْحَسَدُ ماحِقُ الحَسَناتِ، وَ الزَّهْوُ جالِبُ المَقتِ، وَالعُجْبُ صارِفُ عَنْ طَلَبَ الِعِلْمِ داعٍ اِلی الغَمْطِ وَ الجَهْلِ، وَ البُخْلُ اَذَمُّ اْلاَخْلاقِ وَ الَّطَمَعُ سَجیهٌ سَیئَهٌ؛ (بحارالانوار، ج۶۹، ص۱۹۹.) 

حسد نیکویی‌ها را نابود سازد، فخر فروشی دشمنی آورد، خودپسندی مانع از طلب دانش است و به سوی جهل فرامی‌خواند، بخل ناپسندیده‌ترین خلق و خوی است و طمع خصلتی ناروا و ناشایست است. 

۳.پرهیز از تملق

قال ابوالحسن الثالثُ(ع) لِرَجُلٍ و قَدْ اَکْثَرَ مِنْ اِفْراطِ الثَّناءِ علیه اَقْبِلْ علی شَأنِکَ، فَاِنَّ کَثْرَهَ المَلَقِ یهْجُمُ علی الظِّنَّهِ و اذا حَلَلْتَ مِنْ اَخِیکَ فی مَحَلِّ الثَّقَهِ، فَاعْدِلْ عَنِ المَلَقِ الی حُسْنِ النِّیهِ؛ (بحارالانوار، ج۷۰، ص۲۹۵.) 

امام هادی(ع) به کسی که در ستایش از ایشان افراط کرده بود، فرمودند: از این کار خودداری کن؛ زیرا تملّق بسیار، بدگمانی به بار می‌آورد. هنگامی که در نزد برادر مؤمنت مورد اعتماد و وثوق هستی، از تملق او دست بردار و حسن نیت نشان بده. 

۴.زیباتر از زیبایی

خَیرٌ مِنْ الخیر فاعِلُهُ، و اَجْمَلُ من الجمیل قائِلُهُ، و اَرْجَحُ من العلم حامِلُهُ، وَ شَرٌّ مِنَ الشَرِّ جالِبُه، وَ اَهُوَلَ مِنَ الهَوْلِ راکِبُهُ؛ (بحارالانوار، ج۷۵، ص۳۷۰) 

بهتر از نیکی، نیکوکاری است، زیباتر از زیبایی، گوینده آن است، برتر از علم، حامل آن است، بدتر از بدی، عامل آن است و وحشتناک‌تر از وحشت، آورنده آن است. 

۵.خشم بر زیردستان

اَلْغَضَبُ علی مَنْ تَمْلِکُ لَوْمٌ؛ (بحارالانوار، ج۷۵، ص۳۷۰) 

خشم به زیردستان از پستی است. 

۶.همراهان دنیا و آخرت

اَلَنَّاسُ فی الدنیا بالاموالِ و فی‌الاخره بالاعمال؛ (بحارالانوار، ج۷۵، ص۳۶۸.) 

میزان ارزیابی مردم در دنیا با اموالشان و در آخرت با اعمالشان است. 

۷.نتیجه جدال 

اَلمِراءُ یفْسِدُ الصَّداقَهَ القَدِیمَهَ وَ یحِلِّلُ العُقْدَهَ الوَثیقَهَ وَ اَقُلُّ ما فیه اَنْ تَکُونَ فیها الْمُغالَبَهُ وَ الْمُغالَبَهُ اُسُّ اَسْبابِ القَطِیعَهِ؛ (بحارالانوار، ج۷۵، ص ۳۶۹) 

جدال، دوستی قدیمی را تباه می‌کند و اعتماد را از بین می‌برد و کمترین چیزی که در آن است، غلبه بر دیگری است که آن هم سبب جدایی است. 

۸.تصمیم قاطع

اَذْکُرْ حَسَراتِ التَّفْرِیطِ بِاَخْذِ تَقْدیمِ الْحَزْمِ؛ (بحارالانوار، ج۷۵، ص ۳۷۰) 

افسوس خوردن کوتاهی در انجام دادن کار را، با تصمیم‌گیری قاطع جبران کن.

mrt