حکم دیوان بین المللی کیفری؛ پیروزی فلسطینیان در آغاز دادخواهی
(last modified Mon, 08 Feb 2021 08:47:37 GMT )
بهمن ۲۰, ۱۳۹۹ ۱۳:۴۷ Asia/Dushanbe
  • دیوان بین المللی کیفری حکم داد که صلاحیت رسیدگی به پرونده جنایت های اسرائیل را دارد
    دیوان بین المللی کیفری حکم داد که صلاحیت رسیدگی به پرونده جنایت های اسرائیل را دارد

در پی درخواست وزارت خارجه تشکیلات خودگردان فلسطین از دیوان بین المللی کیفری برای تحقیق درباره جنایت های اسرائیل، این نهاد بین المللی اعلام کرد صلاحیت قضایی رسیدگی به جنایت های جنگی در سرزمین های فلسطینی را دارد.

فاتو بنسودا Fatou Bensouda دادستان دیوان بین المللی کیفری دسامبر 2019 گفته بود دلایل منطقی وجود دارد که نشان می دهد جنایات جنگی در کرانه باختری از جمله قدس شرقی و نوار غزه رخ داده یا در حال رخ دادن است. پس از آن بود که از قضات دیوان بین الملل کیفری خواسته شد قبل از آغاز تحقیقات رسمی، حکم دهند که آیا این موضوع در صلاحیت قضایی دادگاه هست یا نه.

اکنون قضات دیوان بین الملل کیفری حکم داده اند که رسیدگی به وضعیت مناطقی که از سال 1967 به اشغال اسرائیل درآمده یعنی غزه، کرانه باختری و نیز قدس شرقی، جزو اختیارات و صلاحیت های این نهاد بین المللی است. بر اساس قطعنامه‌ های شورای امنیت سازمان ملل متحد، مرزهای 1967 مرز فلسطین به شمار می‌ رود و شهرک سازی یا فعالیت رژیم صهیونیستی در این زمین‌‌ها نامشروع و غیرقانونی است، اما رژیم صهیونیستی این موضوع را نادیده می گیرد.

 

 

دیوان بین الملل کیفری در سال 2002 برای رسیدگی به جنایت جنگی، جرم علیه بشریت، نسل‌ کشی و جنایات دیگری مانند تجاوزهای جنسی در جنگ‌ ها برپا شده است اما رژیم اسرائیل به آن نپیوسته و آن را به رسمیت نمی شناسد. حکم کنونی دیوان نیز خشم مقامات اسرائیلی را برانگیخته است به طوری که بنیامین نتانیاهو نخست وزیر رژیم صهیونیستی در واکنش به آن، دیوان را به سیاسی کاری متهم کرده است. این خشم از آن جهت است که ممکن است در نتیجه تحقیقات و حکم دیوان بین المللی کیفری بسیاری از مسؤولان ارشد رژیم صهیونیستی با اقدامات کیفری و حتی قرار بازداشت روبه رو شوند.

 

 

اکنون دیوان بین المللی کیفری در حالی قرار است رسما تحقیقات کاملی را درباره جنایت های اسرائیلی ها علیه مردم مظلوم فلسطین در غزه، کرانه باختری و قدس شرقی آغاز کند که فلسطینیان سالها است شاهد تجاوز اسرائیلی ها به مال و جان و سرزمینشان هستند. از این جهت ورود دیوان بین المللی کیفری به این موضوع پیروزی بزرگی برای فلسطینیان محسوب می شود. با این حال بیم آن می رود که آمریکا و متحدان اسرئیل از همه ابزارهای خود برای فشار آوردن بر روند تحقیقات این دیوان استفاده کنند و در نهایت، نتیجه دلخواه فلسطینیان حاصل نشود.

 

بیشتر بخوانید:

کلیدواژه