تحلیل: یک سال پس از جنگ سیف القدس
(last modified Sat, 21 May 2022 04:17:28 GMT )
اردیبهشت ۳۱, ۱۴۰۱ ۰۹:۱۷ Asia/Dushanbe
  • جنگ سیف القدس از 10 می 2021 آغاز شد و روز 21 می نیز پس از 12 روز خاتمه یافت
    جنگ سیف القدس از 10 می 2021 آغاز شد و روز 21 می نیز پس از 12 روز خاتمه یافت

یک سال از نبرد سیف القدس می‌گذرد، اما نتایج آن به همان 12 روز جنگ ختم نشده است.

جنگ سیف القدس از 10 می 2021 آغاز شد و روز 21 می نیز پس از 12 روز خاتمه یافت. یک سال از این جنگ می‌گذرد و صحنه سیاسی در اراضی اشغالی و فلسطین و همچنین منازعه میان رژیم صهیونیستی و فلسطین دچار تغییراتی شد. 

در اراضی اشغالی، بنیامین نتانیاهو که جنگ علیه فلسطین را با هدف بقای در قدرت آغاز کرده بود، پس از 12 سال از قدرت کنار رفت که شکست در این جنگ یکی از علل اصلی موفقیت رقبای نتانیاهو برای کنار گذاشتن وی از نخست وزیری اسرائیل بود. با کنار رفتن نتانیاهو، صحنه پارلمان اسرائیل شاهد روی کار آمدن کابینه‌ای بود که مهم‌ترین شاخصه آن، شکنندگی زیاد است.

نفتالی بنت ریاست کابینه‌ای را بر عهده گرفت که در آن نمایندگانی از احزاب چپ، میانه‌رو و عرب حضور دارند و خود بنت نیز رهبری حزب دست‌راستی تندرو یامینا را بر عهده دارد. کمتر کابینه‌ای در اسرائیل تا این حد رنگارنگ و پُر از افرادی با گرایش‌های متضاد بود. از سوی دیگر، پست نخست وزیری هم میان بنت و یائیر لاپید به طور چرخشی دست به دست می‌شود و لاپید نوامبر 2023 این پست را از بنت تحویل خواهد گرفت. 

استعفای «عیدیت سیلمن» Idit Silman از ائتلاف کابینه در روز 6 آوریل بارقه‌های امید را برای مخالفان جهت سرنگونی کابینه ائتلافی زنده کرد. کابینه بنت- لاپید تنها با یک رای بیشتر یعنی 61 رای در کنست تشکیل شده بود و استعفای سیلمن سبب شد کابینه حمایت اکثریت پارلمان را از دست داد و کرسی‌ها به صورت مساوی 60 به 60 میان ائتلاف حاکم و مخالفان تقسیم شد.

 استعفای عیدیت سیلمن با استقبال نتانیاهو مواجه شد. در همین راستا نیز نتانیاهو به همراه هواداران خود تجمعی اعتراضی را ضد کابینه بنت برگزار و پیش‌بینی کرد که کابینه به زودی سقوط خواهد کرد. دو هفته پس از استعفای عیدیت سلیمان، فهرست مشترک عربی که یکی از اعضای ائتلاف حاکم است زمزمه جدایی از کابینه سر داد.

یک سال پس از جنگ سیف القدس، وضعیت کابینه چرخشی رژیم اسرائیل، شکننده‌تر شده است. نکته مهم این است که در پیش آمدن این وضعیت برای کابینه بنت- لاپید نیز فلسطینی‌ها نقش مهمی دارند. این کابینه که مانند کابینه نتانیاهو، خشونت علیه فلسطینی‌ها را در دستور کار قرار داده و حتی این خشونت‌ها را افزایش داده است، شاهد عملیات‌های شهادت‌طلبانه فلسطینی‌ها در اراضی اشغالی است. تاکنون 5 عملیات شهادت‌طلبانه در دو ماه انجام شد که 19 کشته و ده‌ها صهیونیست زخمی شدند. 

یک سال پس از سیف القدس، آسیب‌های اطلاعاتی و امنیتی رژیم صهیونیستی در اراضی اشغالی آشکار شده و مقامات صهیونیستی در مقابل این آسیب‌ها دچار سردرگمی شدند. 

«مروان عیسی» معاون فرماندهی گردان‌های القسام به مناسبت اولین سالگرد این نبرد تاکید کرد که «نبرد سیف القدس سرآغاز روزهای سیاهی بود که در انتظار دشمن صهیونیستی تا نابودی آن است. سیف القدس تاثیراتی راهبردی بر پیکر دشمن غاصب و آینده آن در سرزمین فلسطین گذاشت.»

رژیم صهیونیستی برای مواجهه با افزایش آسیب‌های اطلاعاتی و امنیتی تهدید کرد فرماندهان فلسطینی را ترور خواهد کرد. این تهدید نشان می‌دهد هراس نفتالی بنت و یائیر لاپید برای فروپاشی کابینه در اثر ناتوانی برای مقابله با اقدام‌های فلسطینی‌ها افزایش یافته است. در همین راستا، گروه‌های مقاومت فلسطین نیز در بیانیه‌ای مشترک اعلام کردند که شمشیر قدس همچنان بیرون از غلاف است و تهدیدهای رژیم اشغالگر در خصوص ترور سران مقاومت نشان دهنده ناتوانی، سردرگمی و شکستی است که این رژیم در آن به سر می‌برد.

 

بیشتر بخوانید:

کلیدواژه