تبعات لغو خودمختاری قره باغ توسط دولت باکو
با اقدام اخیر "الهام علی اف" رئیس جمهوری آذربایجان مبنی بر لغو خودمختاری قره باغ کوهستانی، پیش بینی ایجاد شرایط آشفته تر در شمال ارس دور از ذهن نخواهد بود.
در این راستا ، در سالگرد اعلام خودمختاری این منطقه از سوی اتحاد جماهیر شوروی رئیس جمهوری آذربایجان فرمان لغو خودمختاری قرهباغ کوهستانی را امضا کرد. الهام علیاف با امضای فرمان اخیر خود ، درحقیقت "تقسیمات جدید مناطق اقتصادی جمهوری آذربایجان" مبنی بر ایجاد مناطق اقتصادی "قرهباغ" و "زنگزور شرقی" را امضا کرده است
بدون تردید ، اقدام اخیر الهام علی اف مبنی بر تقسیمات جدید اقتصادی زمینه های تشدید خصومت میان جمهوری آذربایجان و ارمنستان را بیش از پیش فراهم خواهد کرد. درحالی که توجیه مقام های آذری برای تقسیم بندی های اخیر در اراضی جمهوری آذربایجان منطقی است. مقام های باکو می گویند، از این حق برخوردارند که در داخل جمهوری آذربایجان به تقسیم بندی های ارضی اقدام کنند. زیرا این تحرکات صرفا" داخلی محسوب می شود و ارامنه یا هر کشور دیگری نمی تواند در این امور دخالت کند. با وجود این ، باید گفت، شرایط فعلی برای تقسیم بندی های رئیس جمهوری آذربایجان نه تنها مساعد نیست ، بلکه می تواند زمینه های تشدید درگیری های آذری - ارمنی را تشدید کند. در شرایطی که دولت الهام علی اف از دوستی و برقراری روابط دوستانه با ارمنستان و ارامنه قره باغ دم می زند ، اقدام به لغو خومختاری ارامنه قره باغ در واقع ، نشان می دهد که دولت باکو تلاش می کند خصمانه تر با ارامنه برخورد و مقابله کند. تصور مقام های باکو این است که تنها با سیاست "مشت آهنین" می توانند سلطه خود را بر منطقه قره باغ تحمیل کنند. بویژه که پس از امضای توافقنامه صلح قره باغ با میانجیگری روسیه ، ارامنه قره باغ در نقش دشمن مستقیم جمهوری آذربایجان عمل کرده و با نظامیان آدری برخورد تندی داشته اند. حتی تعدادی از نظامیان آذری در نتیجه همین درگیری ها و تنش های مرزی جان خود را از دست داده اند.
در ارتباط با اقدام اخیر رئیس جمهوری آذربایجان ، "الشاد پاشاسوی" از کارشناسان آذری در مقاله ای با عنوان "پیش به سوی زنگزور غربی" در روزنامه دولتی "ینی مساوات" چاپ باکو، نوشت: "پس از صدور فرمان رییس جمهوی آذربایجان درباره زنگزور شرقی ، دشمن به وضعیت سردرگمی دچار شده است. یعنی ، زنگزور غربی نیز وجود دارد و در یکی از روزها ، جمهوری آذربایجان صاحب "مشت آهنین" با بیان این که "سونیک به جهنم واصل شد" ، کنترل بر اراضی تاریخی جمهوری آذربایجان را تامین و عدالت تاریخی را برقرار خواهد کرد".
انتشار این مقاله به معنای آن است که اقدام اخیر الهام علی اف رئیس جمهوری آذربایجان پایان ماجرا نیست و بدون شک ، دولت باکو اهداف دیگری در این زمینه در دستور کار دارد. به عبارت دیگر، چنین به نظر می رسد که دولت الهام علی اف به بهانه آن چه که تقسیمات اقتصادی در "قرهباغ" و "زنگزور شرقی" می خواند، قصد دارد اراضی از دست رفته جمهوری آذربایجان را که از سوی اتحاد جماهیر شوروی به ارامنه واگذار شده است، تصاحب کند.
بدیهی است که اجرای این سیاست خطرناک نه تنها توسط دولت الهام علی اف طراحی نشده است، بلکه به نظر می رسد یک دولت خارجی در این زمینه به تحریک رئیس جمهوری آذربایجان اقدام می کند. در حقیقت ، برخی از دولت های بیگانه که در رسانه ها ، شبکه های اجتماعی و حتی دولت و مجلس ملی جمهوری آذربایجان نفوذ زیادی کرده اند و سخنگویانی دارند ، با تحریک دولت باکو به منظور آن چه که عدالت تاریخی می خوانند ، تلاش می کنند بخش هایی از اراضی ارمنستان را به جمهوری آذربایجان متصل کنند. در حالی که این اقدام به آسانی امکان پذیر نیست و بعید است که بدون جنگ میسر شود.
بیشتر بخوانید: