تشدید بحران پناهجویان در اروپا
(last modified Wed, 10 Nov 2021 06:54:52 GMT )
آبان ۱۹, ۱۴۰۰ ۱۱:۵۴ Asia/Dushanbe
  • هجوم پناهجویان به سوی مرزهای اروپا بار دیگر این قاره را با بحران روبه رو کرده است
    هجوم پناهجویان به سوی مرزهای اروپا بار دیگر این قاره را با بحران روبه رو کرده است

هجوم پناهجویان به سوی مرزهای اروپا بار دیگر این قاره را با بحران روبه رو کرده است. کشورهای مختلف اتحادیه اروپا در برابر سیل پناهجویان مرزهای خود را بسته و شرایط را برای پذیرش آنان سخت تر کرده اند. در این زمینه کشورهای شرق اروپا با تعداد بیشتری از پناهجویان روبه رو هستند به طوری که  مقام های لهستان با ابراز نگرانی از این وضعیت؛ از استقرار بیش از 12 هزار نظامی برای مقابله با موج پناهجویان در مرزهای خود خبر دادند.

ویدئوهای منتشر شده در شبکه های اجتماعی نشان می دهد، صدها پناهجو به سوی مرز لهستان پیش می روند. این درحالی است که پارلمان لهستان نیز چند هفته قبل برای ساخت حصار دائمی در مرزها با هدف مقابله با هجوم پناهجویان، مجوز صادر کرد.

طی ماه های اخیر با تغییرات سیاسی درعرصه بین الملل از جمله استقرار طالبان در افغانستان، سیل مهاجرت جدیدی به سوی اروپا روان شده است. بسیاری از این پناهجویان به امید رسیدن به امنیت و رفاه، راهی مرزهای اروپا شده اند این در حالی است که کشورهای اروپایی از ترس تکرار بحران 2016، مرزهای خود را به روی پناهجویان بسته اند .

از سوی دیگر تنش های سیاسی میان اتحادیه اروپا و بلاروس سبب شده تا پناهجویان به عنوان حربه های سیاسی در رقابت میان دولت ها مورد استفاده قرار بگیرند. لهستان، لیتوانی، لتونی و اتحادیه اروپا طی ماه های اخیر، دولت بلاروس را به سوق دادن عمدی مهاجران به درون اتحادیه اروپا متهم می کنند. بروکسل این اقدام دولت بلاروس را جنگ هیبریدی مینسک علیه اتحادیه اروپا خوانده و معتقد است این اقدام تلافی جویانه دولت بلاروس، در برابر تحریم های وضع شده بروکسل علیه مینسک طی ماه های گذشته اتخاذ شده است. ادعایی که از سوی دولت بلاروس تکذیب شده است.

تارنمای روزنامه دیلی میل در این زمینه نوشت: از زمان آغاز اعمال تحریم های بروکسل علیه مینسک، تعداد پناهجویان در مرز ۶۷۰ کیلومتری بلاروس با اتحادیه اروپا در حال افزایش است. درسال جاری نیز بیش از چهار هزار و ۱۰۰ پناهجو وارد لیتوانی شده اند که این تعداد ۵۰ برابر بیشتر از آمار سال ۲۰۲۰ است.

پناهجویان می‌گویند ماموران مرزی لهستان و لیتوانی آنها را به عقب برمی‌گردانند و ماموران مرزی بلاروس مانع برگشتن آنها به خاک بلاروس می‌شوند.

رسانه آلمانی "ان تی وی" در گزارشی به شرایط اسفبار پناهندگانی که به دلیل سیاست‌ های سختگیرانه لهستان در مرزهای بین این کشور با بلاروس گیر افتاده‌اند، نوشت: وضعیت پناهجویان فاجعه بار است. آنان  در هوای آزاد و در دمای حدود صفردرجه در شب و حدود 8 درجه در روز گرفتار شده اند؛ بدون غذا، بدون چادر و بدون مراقبت های پزشکی زندگی می کنند و سازمان های امدادی و روزنامه نگاران هم اجازه ملاقات با آن ها را ندارند .

شرایط سخت و غیرانسانی پناهجویان سبب شده تا نهادهای بین المللی نسبت به شرایط موجود، به کشورهای اروپایی از جمله لهستان هشداردهند. سازمان عفو بین‌الملل در این زمینه از لهستان خواسته تا وضعیت فوق العاده در این منطقه را لغو کرده و مراقبت و تامین مناسب نیازهای پناهندگان و رسیدگی به درخواست های پناهندگی آن ها را در دستور کار قرار دهد.

کشورهای اروپایی درحالی سیاست های سختگیرانه و ضد انسانی علیه پناهجویان اتخاذ کرده اند که همواره مدعی انسان دوستی، دفاع از حقوق انسانی، رعایت مسائل مربوط به حقوق بشر و آزادی در عرصه بین الملل بوده اند و در این زمینه بسیاری از کشورها را به نقض حقوق بشرمتهم کرده و مجازات هایی را چون تحریم برای آنان در نظر می گیرند.

«تینکه استرایک» نویسنده گزارش تحقیقاتی پارلمان اروپا می گوید: اروپا به تعهدات خود در قبال حقوق بشر عمل نکرده است و از این رو نتوانسته از بروز یا تشدید خشونت بیشتر جلوگیری کند.

پناهجویان در شرایط سختی قرار دارند و به نظر می رسد فارغ از همه شعارهای انسانی؛ کشورهای اروپایی تنها منافع خود را مد نظر قرار داده و حتی پناهجویان را نیز دستمایه گروکشی های سیاسی خود قرار داده اند.

 

بیشتر بخوانید: