دلو 07, 1399 11:48 Asia/Kabul
  • سفرظریف به مسکو؛ رایزنی های منطقه ای همگام با توسعه روابط دو و چند جانبه
    سفرظریف به مسکو؛ رایزنی های منطقه ای همگام با توسعه روابط دو و چند جانبه

«محمدجواد ظریف» وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در دومین مرحله از سفر منطقه ای خود، امروز سه شنبه ، در مسکو با مقام های این کشور دیدار و مذاکره می کند .

وزارت امورخارجه روسیه به مناسبت  این دیدار با انتشار بیانیه ای تصریح کرد؛ "مصمم هستیم روابط سودمند متقابل با ایران را همچنان گسترش دهیم و به همکاری با این کشور به نفع ثبات منطقه ای و امنیت بین المللی ادامه دهیم و امیدواریم گرایش های مثبت در تمام عرصه های روابط ایران و روسیه تقویت شود."

نگاهی به مناسبات دو کشور در یکدهه اخیر نشان می دهد همکاری‌های ایران و روسیه عمیق تر شده و این روابط را به سمت راهبردی شدن سوق داده است. ایران  و روسیه در تعاملات  دوجانبه  نشان داده اند که از ابتکارعمل برخوردارند و بخصوص در موضوع امنیت و مقابله با یکجانبه گرایی امریکا  قصد عقب ‌نشینی درمقابل هژمونی امریکا را ندارند. ایران وروسیه علاوه بر برجام در باره تحولات سوریه نیز نشست های مهمی  در تهران و مسکو در چارچوب مذاکرات روند مذاکرات آستانه داشته اند .در این سفر نیز موضوعات کلیدی از جمله وضعیت منطقه قره باغ، برجام، حل و فصل مساله سوریه ، افغانستان و اوضاع منطقه خلیج فارس و سایر مسائل بررسی می شود.

با توجه به مجموعه این مولفه ها ، سفر ظریف به مسکو به دو دلیل  حائز اهمیت است :

دلیل اول ؛ کارکردها و تاثیر گذار بودن  این  سطح از روابط بر تقویت چند جانبه گرایی  در نقطه مقابل یکجانبه گرایی و مداخلات امریکا در منطقه است .

دلیل دوم اهمیت سفر ظریف به روسیه تحولاتی است که  در فضای ژئوپلیتیک اوراسیا و مناطق پیرامونی آن روی داده است.

در این زمینه می توان به بیانیه مشترک ایران وروسیه  در پایان دیدار چندی قبل «محمد جواد ظریف» وزیر امورخارجه ایران از روسیه  اشاره کرد که در ان تصریح شده است: تهران و مسکو مصمم هستند، فعالانه رویکردهای جمعی و چندجانبه عادلانه مبتنی بر اصول و قواعد کلی شناخته شده حقوق بین الملل را برای حل مسائل فوری و ضروری منطقه ای و جهانی ارتقاء دهند.

فدراسیون روسیه  و ایران دو کشور مستقل وقدرتمند و تاثیر گذار بر تحولات منطقه هستند و از این جهت  گسترش همکاری ها و رایزنی مستمر دو طرف  می‌تواند متضمن منافع دو جانبه  و چند جانبه باشد.این سطح از روابط در واقع  نشانه  اعتماد متقابل میان ایران و روسیه  در تعاملات منطقه ای  است.

از جنبه اقتصادی نیز همکاری های دو کشور در حوزه خزر ، حمل و نقل وانرژی  و همکاری در اتحادیه اقتصادی اوراسیا در سطحی راهبردی است.

"کاظم جلالی" سفیر ایران در روسیه در باره ظرفیت های همکاری‌ دو کشور می گوید ؛ "سطح مناسبات و حوزه همکاری‌های فعلی ایران و روسیه بسیار فراتر از دهه‌های گذشته است ضمن اینکه همکاری‌های طرفین عمیق تر و معنادار تر شده و ظرفیت‌های زیادی در روابط دو کشور وجود دارد که باید در قالب برنامه جامع همکاری‌ها به آن‌ها پرداخته شود".

آنچه در شرایط کنونی اهمیت  گفت‌ وگوهای وزیر خارجه ایران در سفر به روسیه را برجسته ترکرده ؛نگاه بلند مدت مقام های دوکشوربه تقویت روابط دو و چند جانبه است . چنانکه دربخشی از بیانیه وزارت خارجه روسیه تصریح شده است ؛ استمرار روند توسعه همکاری‌های سودمند متقابل و هم افزایی ظرفیت های  قابل توجه روسیه و ایران می تواند نه فقط به شکل مساعدی بر وضع دو کشور تاثیر گذارد، بلکه اوضاع منطقه قفقاز جنوبی و غرب آسیا را بهبود بخشد و شرایط بهتری را برای تامین ثبات و امنیت در منطقه بوجود بیاورد. سفر ظریف به روسیه درشرایط کنونی را نیز می بایست در همین چارچوب ارزیابی کرد.

 

کلیدواژه