قوس 03, 1399 09:22 Asia/Kabul
  • مطبوعات کابل 3 قوس: راه حل تنها گذاشتن افغانستان نیست
    مطبوعات کابل 3 قوس: راه حل تنها گذاشتن افغانستان نیست

"راه حل تنها گذاشتن افغانستان نیست" ، "استانکزی دولت را به یک گروه شبه نظامی تقلیل داده است" و "اعتماد به دانه درشت ها در اوج بی اعتمادی مردم" ، مهمترین عناوین سرمقاله روزنامه های امروز چاپ کابل است.

راه حل تنها گذاشتن افغانستان نیست عنوان سرمقاله ی روزنامه ی اطلاعات روز است که در آن چنین آمده است:
امروز نشست ژنو در مورد افغانستان برگزار می‌‌شود. این نشست دوروزه، آخرین نشست دهه‌ی تحول افغانستان (۲۰۱۵ – ۲۰۲۵) است. بیشتر از ۱۰۰ دولت و سازمان بین‌المللی در این نشست حضور دارد و قرار است چشم‌انداز تازه‌ای برای ادامه کمک‌های جامعه جهانی به افغانستان تعریف و تعهد مالی جامعه جهانی برای چهار سال آینده افغانستان را مشخص کند. عنوان این نشست «صلح، رفاه و خودکفایی» است. احتمال تصمیم کاهش کمک‌های بین‌المللی به افغانستان در این‌ نشست بسیار زیاد است. خبرگزاری‌های بین‌المللی قبلا گزارش داده است که افغانستان احتمالا از دونرهای بین‌المللی وعده‌ی کمک‌های کمتری را دریافت خواهد کرد. از طرف دیگر، پیش‌بینی‌ها این است که دونرها شرایط اهدای کمک‌ها را سخت‌گیرانه‌تر و مدت‌زمان کمک‌ها را کوتاه‌تر خواهند کرد.
اطلاعات روز می افزاید:
اگر کمک‌ها براساس نیازمندی و توسعه‌‌ی جامعه‌ی افغانستان به مصرف نرسد و از چگونگی تطبیق آن نظارت نشود، مانند سایر کمک‌های ‌جامعه‌ جهانی توسط شبکه‌های فساد در درون‌ نظام و نهادهای اجرا‌کننده‌ی آن حیف‌و‌میل خواهد شد‌ و آنچه که باقی خواهد ماند، بار سنگین این شکست است که بر دوش جامعه‌ی فقیر و نیاز‌مند افغانستان خواهد افتاد. به‌ویژه این‌که به‌دلیل تحولات صلح افغانستان، بحران اجتماعی کرونا افزایش فقر و ناامنی وضعیت اجتماعی مردم شکننده‌تر از هر زمانی دیگری شده است.


و نگاهی می اندازیم به روزنامه ی هشت صبح که در سر مقاله ای تحت عنوان استانکزی دولت را به یک گروه شبه نظامی تقلیل داده است چنین نوشته است:
 طالبان قبلاً دولت را به عنوان دولت به رسمیت نمی‌شناختند. با تقلیل دولت به «یک گروه نظامی/یک طرف جنگ/مذاکره»، مولوی عبدالحکیم به هدف خود رسیده است. در مقابل، استانکزی با پذیرش جایگاه «یک طرف جنگ/مذاکره» برای دولت، موفق شده است تا مسیر مذاکرات را بر اعلامیه‌ی مشترک کابل – واشنگتن نیز استوار کند. اعضای هیأت دولت و طالبان در قبال این تعامل خرسند هستند و نسبت به شکست بن‌بست مذاکرات خوش‌بین به نظر می‌رسند.

به این ترتیب، به‌زعم استانکزی و مولوی عبدالحکیم، راه برای عبور از بن‌بست مذاکرات فراهم شده است؛ اما روشن نیست که موضع استانکزی در برگشت به دوحه چه خواهد بود.

هشت صبح می افزاید:

از عمده‌ترین اصول مذاکره، به رسمیت شناختن واقعیت وجودی یک‌دیگر است. گروه طالبان اگر طرف‌دار مذاکره‌ی اصولی است، باید دولت کنونی را به عنوان دولت به رسمیت بشناسد. البته این به معنای آن نیست که طالبان به صورت دست‌بسته به دولت تسلیم شوند. این گروه با وجودی که جنگ آن علیه دولت نامشروع ثابت شده است، می‌تواند اهداف سیاسی و ایدیولوژیک خود را از راه گفت‌وگو پی‌گیری کند. از انکار دولت، چیزی جز جنگ نصیب طالبان نخواهد شد.

 

و اعتماد به دانه درشت ها در اوج بی اعتمادی مردم عنوان سرمقاله ی روزنامه ی راه مدنیت است که در آن چنین آمده است:

آنچه برای شهروندان حایز اهمیت است، نحوۀ عملکرد و پلان‌های وزرای تاییدشده در روند سیاست‌گذاری‌های مربوط به نهادشان است. در طول سال‌های گذشته، کمتر عضوی از اعضای کابینه، مورد تایید مردم واقع شده‌اند.

با این‌حال، انتظار بر این است که پس از گذشت یک‌سال از آغاز حکومت جدید و نابسامانی در مدیریت وزارت‌خانه‌ها، اعضای کابینۀ جدید خلاهای موجود در روند تامین نیازهای اساسی شهروندان را متفاوت از گذشته جبران نمایند.

راه مدنیت می افزاید:

با نظرداشت عمق نارضایتی مردم در قبال عملکرد ناقص و عدم مسوولیت‌پذیری سکتورهای مهم حکومت، امید است که روند پیش‌ روی در چگونگی معرفی کابینه و کسب رای اعتماد از مشکلات شهروندان بکاهد و گسست‌های ایجادشده از بی‌اعتمادی را کاهش دهند.

کلیدواژه