مطبوعات کابل 15 دلو: آیا آمریکا از حکومت موقت حمایت می کند؟
(last modified 1399-11-15T07:35:54+00:00 )
دلو 15, 1399 12:05 Asia/Kabul
  • مطبوعات کابل 15 دلو: آیا آمریکا از حکومت موقت حمایت می کند؟
    مطبوعات کابل 15 دلو: آیا آمریکا از حکومت موقت حمایت می کند؟

"تشتت حوزه ی جمهوریت ،آبی که به آسیاب دشمن می ریزد"و"آیا آمریکا از حکومت موقت حمایت می کند" ، مهمترین عناوین سرمقاله روزنامه های امروز چاپ کابل است.

تشتت حوزه ی جمهوریت ،آبی که به آسیاب دشمن می ریزد عنوان سر مقاله ی روزنامه ی اطلاعات روز است که در آن چنین آمده است:

این روزها علاوه بر این‌که میان شورای عالی مصالحه ‌ملی و ارگ ریاست‌جمهوری اجماع نظری وجود ندارد و بسیار از چهره‌های سیاسی حوزه جمهوریت هر کدام نسخه خودش‌شان را برای صلح می‌پیچد، پای پارلمان نیز به این بحث کشیده شده است. در دو روز گذشته از تربیون اصلی پارلمان مسأله‌ی حمایت از حکومت موقت مطرح شده است.

طرح حکومت موقت از تربیون پارلمان فارغ از این که چقدر جدی است، اما یک پیام روشن دارد: تشتت در حوزه جمهوریت. حکومت اکنون به‌صورت وسیع، حمایت سیاسی و اجتماعی‌اش را در افغانستان از دست داده است و صف اپوزیسیون سیاسی از همیشه طولانی ‌تر شده است. به عبارت دیگر در کلیت حوزه‌ی جمهوری اسلامی افغانستان اختلاف‌نظر و چنددستگی موج می‌زند

اطلاعات روز می افزاید:

انسجام و هماهنگی سیاسی به حداقل آن در طول دو دهه‌ی اخیر رسیده است و این تشتت وسیع، فارغ از این‌که به‌لحاظ سیاسی و تاکتیکی، مذاکرات بین الافغانی را پیچیده و دشوار می‌کند، به‌لحاظ ارزشی، می‌تواند به غلبه یا دست‌کم نافذشدن مقتدرانه‌ی جنبش طالبان در مذاکرات صلح منجر شود. بنابراین جناح‌های سیاسی و نهادهای متعلق به جمهوری اسلامی افغانستان باید مسئولیت خلق انسجام سیاسی در آستانه‌ی مذاکرات مجدد صلح افغانستان را جدی بگیرد. 

و ادامه ی حملات ،پاسخ به اعلامیه ی کشورهای جهان برای پایان خشونت عنوان سرمقاله ی روزنامه ی هشت صبح است که در آن چنین آمده است:

دو روز پس از اعلامیه مشترک نماینده‌گی اتحادیه اروپا، امریکا، نماینده‌گی ملکی ناتو و شماری از مهم‌ترین کشورهای جهان، موج تازه‌ای از حملات در کابل و شماری از ولایت‌های کشور به راه افتاد. در آن اعلامیه، طالبان مسوول این حملات خوانده شده بودند و همچنان از آن‌ها به گونه روشن خواسته شده بود که حملات بر خبرنگاران، فعالان مدنی، قاضیان و زیرساخت‌های شهری را متوقف کنند و به خشونت‌ها نقطه پایان بگذارند.

هشت صبح می افزاید:

با ابراز نظرهای جدید کشورهای جهان که در آن مسوولیت ناامنی‌ها و خشونت‌های اخیر بر دوش طالبان گذاشته شده، این گروه فشار جهان برای تغییر رویه‌شان را حس کرده است؛ اما در عمل دیده می‌شود که خشونت‌ها ادامه دارد و کابل هر روز شاهد چندین حمله خشونت‌بار است.

چیزی که مشخص است، این است که بعید است با ادامه چنین حملاتی، جهان مواضعش در برابر طالبان را تغییر بدهد، نه تنها حکومت امریکا، بلکه کشورهایی که در دوران ترمپ در حال استیصال به سر می‌بردند، حالا از اتخاذ مواضع جدید در برابر این گروه سخن می‌گویند.

و نگاهی می اندازیم به روزنامه ی راه ماندگار که در سر مقاله ای تحت عنوان آیا آمریکا از حکومت موقت حمایت می کند چنین نوشته است:

چندی پیش سفارت آمریکا در کابل با پخش اعلامیه‌ای موقفش را مشخص کرده و گفت که از حکومت موقت حمایت نمی کند، اما برخی آگاهان این اعلامیه سفارت را نوع دپلوماسی در وضعیت موجود میدانند و برخی دیگر به این باور اند که آمریکا مخالف ایجاد حکومت موقت است.

چنانکه سفارت آمریکا در اعلامیه اش گفته بود، نتایج مذاکرات صلح، به مردم افغانستان بستگی دارد و ما معتقدیم که این نتایج باید منعکس‌کننده آرزوها و خواست مردم افغانستان باشد. او در ادامه می‌گوید که امریکا به یک توافق سیاسی که در آن دستاوردهای ۱۹ سال گذشته حفظ شوند، متعهد است.

راه ماندگار می افزاید:

امریکا هیچ خطوط سرخ( قرمزی) برای خود در افغانستان نمی‌بیند مگر تأمین منافع خودش. اما اینکه در افغانستان چه نظام سیاسی جمهوری روی کار باشد و چه نظام سیاسی حقوقی غیر جمهوری، برای امریکا مُهم و خط قرمز نیست. آنچه برای آمریکا مهم و ارزنده است؛ منافع فرامنطقه‌ای، سلطه و هژمونی جهانی او است نه نوع حکومت و چگونگی ساختار سیاسی یک کشوری که فرسنگ‌ها راه از آن دور است. بی تردید هردولت و نظامی که این منافع را تأمین کند همان مطلوب امریکا خواهد بود.

کلیدواژه