جوان، خالق صلح و دوستی
(last modified 1396-05-22T07:33:48+00:00 )
اسد 22, 1396 12:03 Asia/Kabul
  • جوان، خالق صلح و دوستی

شعار روز جهانی جوانان در سال 2017 «جوان، خالق صلح »( Youth Building Peace) نام گرفته است. از زمان تصویب قطعنامه 2250 شورای امنیت در سال 2015،جوانان بازیگران مهمی در پیشگیری از جنگ و حفظ صلح هستند. از اینرو روز بین المللی جوانان در سال 2017 به  مشارکت جوانان در پیشگیری و تحول درگیری ها و  عدالت اجتماعی و صلح پایدار اختصاص داده شده است. 

  گروهی از جوانان در سال 1991  به نمایندگی از نسل جوان  در "مجمع جهانی جوانان" سازمان ملل متحد شرکت کرده و خواستار برگزاری "روز بین المللی جوانان "شدند. این روز در سال 1998 توسط "کنفرانس جهانی وزرای مسئول جوانان" تائید و امضاء و نهایتاً توسط سازمان ملل از سال 2000 پذیرفته شد. سازمان ملل متحد، روز دوازدهم اوت را «روز جهانی جوانان» نام نهاد تا یادآور شود جوانان در جهان امروز اهمیت روزافزونی دارند. این قشر پرتحرک و نیروی فعال جامعه ، عامل پیشرفت و ترقی هر کشور محسوب می شود و از این رو دولت ها باید راههای پیشرفت و تعالی را بر آنان هموار سازند. در این راستا ، دبیرکل سازمان ملل متحد بان کی مون و رئیس سازمان آموزشی، علمی و فرهنگی سازمان ملل (یونسکو)  از حکومت های جهان دعوت کردند تا در جریان تصمیم گیری ها، جمعیت جوانان را دخالت دهند.

جالب است بدانیم که جدای از این تاریخ، هر کشوری روز خاصی را به مناسبت روز جوان تعیین کرده است به عنوان مثال در مراکش و تایلند سالروز تولد پادشاهان و در ونزوئلا و چین سالروز جنگ و یا قیام ملی که متشکل از جوانان بوده است به عنوان روز جوان شناخته می‌شود. در کشور ایران نیز روز ولادت حضرت علی‌اکبر، فرزند حسین بن علی (سومین امام شیعیان) که در کربلا به شهادت رسید، به عنوان روز جوان در نظر گرفته شده‌ است.

جوانان بخش مهمی از افراد جامعه هستند که نزد دوستان و دشمنان هر ملت جایگاه و اهمیتی ویژه دارند زیرا این قشر، به ویژه متخصصان و شایستگان آنها عامل تحولات بزرگ فرهنگی، سیاسی و اقتصادی یک کشور هستند از همین رو، باید با ادراکی صحیح نسبت به جایگاه جوانان، حساسیت‌ها و نیازهای آنها در راستای رشد معنوی و علمی، این قشر را یاری رساند تا از این طریق، سلامت و رشد جامعه فراهم شود. علی (ع) می فرماید: «هرگاه در امری که برایت پیش آمده نیازمند مشورت بودی ابتدا با جوانان مشورت کن، زیرا آنان تیزهوش‌ترند و سریع‌تر حدس می‌زنند. سپس آن را به اندیشه پیران و بزرگان واگذار تا فرجام آن را شناسایی و انتخاب نیکو کنند، زیرا تجربه آنان بیشتر است».

 

انسان همیشه در معرض آسیب ها و آفت های گوناگون قرار دارد، ولی جوانان بیش از سایر افراد در تیررس این آفات هستند و شدت آسیب پذیری آنان، با توجه به حساسیت این دوران بیش از دیگران است. علی علیه السلام خطاب به جوانان، تعبیرات مهم و ظریفی دارد که بسیار حائز اهمیت است. ایشان دوره جوانی و موقعیت جوان را در سه جمله توصیف می کند: «در تیررس حوادث و گرفتاری ها هستی، هدف بیماری ها و امراض گوناگون واقع می شوی و معرض آسیب ها و آماج بلاها قرار می گیری».

گوینده:خودبیگانگی، خشونت و افراطی گری بکار گرفته می شود. اینک، حامیان تروریست‌ها صلح جهانی را به خطر انداخته‌ و تا به خود آمدند متوجه شدند که شهروندان کشورهای خود بویژه جوانانشان نیز در این گروه‌های تروریستی عضویت دارند. هنگامی که جوانان از حوزه ها و فرآیندهای سیاسی، اقتصادی و اجتماعی خارج می شوند، می توانند یک عامل خطر برای خشونت و شکل های خشونت طلبی باشند. بنابراین، شناسایی و رفع انزوای اجتماعی جوانان پیش شرط حفظ صلح است.

امروز جوانان خواستار آنند که مفهوم منفی صلح، یعنی جنگ، در کنار مفهوم مثبت صلح، یعنی استقرار آرامش و عدالت،  مطرح شود و صلح عادلانه ترکیبی از نبود جنگ و استقرار عدالت ایجاد شود تا جوان امروز بلکه هر انسانی بتواند نیروهای بالقوه خود را در مسیر سلامت بشر بکار گیرد. جوان امروز نیازمند آن است که صلح را درک و با آن زندگی کند و با حاکم شدن روح صلح بین المللی بر جوامع، هر گونه امکان نقض صلح را به حداقل برساند. با توجه به این مسئله، آن جامعه بین المللی مطلوب خواهد بود که کشورهای متخلف و نقض کننده صلح را به جزای خود برساند.

دسترسی به آموزش عالی، مراقبت های بهداشتی و خدمات اساسی، نقش جوانان را به عنوان فعال کننده های جامعه ترویج می دهد و آنان را با فرصت هایی برای رسیدن به پتانسیل خود و رسیدن به اهداف عالی، روبرو می سازد.

 

جوانان بزرگترین نسل در تاریخ اند و معمولا اکثریت را در کشورهای دارای اختلافات مسلحانه یا ناآرامی، را جوانان تشکیل می دهند، بنابراین با توجه به نیازها و آرمان های جوانان در زمینه صلح و امنیت، نقش آنان در روند صلح فوق‌العاده مهم است. آنان حق دارند تا در موضوع صلح دخیل باشند، زیرا هزینۀ جنگ را با جان و سرنوشت خود می‌پردازند. بنابراین حق‌محوری و عدالت ایجاب می‌کند که جوانان در فراگرد صلح بیش از دیگران دخیل باشند و خواسته‌های خود را که از خاستگاهی متفاوت از نسل گذشته سرچشمه می‌گیرد، پرحرارت و با نشاط که لازمۀ شور و هیجان جوانی است مطرح کنند و در تن بی‌رمق و سالخوردۀ مدیریت صلح، روحیه‌یی جوان ایجاد کنند.از اینرو مشارکت جوانان در برنامه های صلح و امنیت ، کلید ایجاد و حفظ صلح است. 

 

جوانان، همواره به دنبال محیطی دور از هرگونه عوامل تهدید کننده هستند تا بتوانند به خوبی بیندیشند و مسیر پرفراز و نشیب زندگی را در کمال آرامش سپری کنند.آنان در مواجهه با هرگونه موقعیت ناامنی، دچار اضطراب و نگرانی می شوند؛ زیرا طبع جوان، بیش از دیگران نیازمند به امنیت اجتماعی است تا در سایه آن، به رفتار خود نظم بخشیده و عملکردی اصولی و متناسب داشته باشد و از بلاتکلیفی در اثر برخورد با هرگونه حوادث غیرمنتظره و غیرقابل کنترل و خطرساز رهایی یابد، یا درصورت برخورد با چنین رویدادهایی، مورد حمایت قرار گیرد و منابع ناامنی در زمینه های فردی، اجتماعی، سیاسی و اقتصادی را از بین ببرد.

 

جوان را قلب تپنده و سرمایه آینده هر کشوری می دانند. رشد و توسعه جوامع انسانی در ابعاد گوناگون فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی و رشد ارزشهای معنوی در همه حوزه های زندگی، در گرو توجه به نسل جوان و اهتمام به امور آنان است. در حقیقت نسل جوان امروز سازندگان فردای جوامع بوده و در شکل گیرى موضوعات مختلف در جوامع نقش مؤثرى ایفا مى کنند. در این میان برخى افراد، احزاب، قدرت ها و... از احساسات پاک، شور و تحرک و نیروى سازنده جوانان در راستاى منافع فردى و گروهى خود سود مى برند.از نگاه روانشناسان، انرژی بسیار شگفت انگیز جوانی به نیرویی هدایتگر و مراقب نیاز دارد. همان طور که اگر سیلاب های عظیم و پراکنده، به وسیله سدهای بزرگ مهار شود و در مجرای معیّن وحساب شده ای به جریان بیفتد، می توان توربین های عظیم برق را به گردش درآورد، کشوری را روشن و سرسبز و خرم گرداند، نیروی خلاق جوانی که در وجود جوانان نهفته است نیز، می تواند جامعه هایی را روشن و محیط های بزرگی را آباد کند. همچنانکه عالم جوانی می تواند منشا نیکترین تحولات زندگی آدمی گردد، به همان اندازه می تواند در معرض آسیبهای اخلاقی، فرهنگی و معنوی نیز قرار بگیرد. 

کلیدواژه